Slané palacinky
Hubové palacinky plnené špenátom (fotorecept)
Autor receptu: tatranka
Recept ma upútal na stránke o varení. Páčila sa mi fotografia od @D. Machalovej, ktorá tieto palacinky uvádzala. No recept priložený nebol. Meníčko ma oslovilo a pretože už roky varím, domyslela som si, s čím by som tieto palacinky nakombinovala.
Základný recept na palacinky uvádzam, tiež prípravu špenátu. No a potom je už len na vás aký zeleninový šalát si zvolíte.
Ja som pridala aj opečené pramienky šunky, len preto, aby som mala menu sýtejšie a mohla ho podávať ako hlavné jedlo. Tiež syr tofu.
2-4 porcie |
40 minút príprava |
15 minút tepelná úprava |
Postup
- Robila som dve väčšie porcie. Takže by mohli byť vlastne z tejto dávky aj štyri menšie.
Potrebovala som 2 dcl mlieka, 2 vajíčka, soľ, cukor, múku, huby, šampiňóny na tenučko pokrájané.
To je základ na hubovú slanú palacinku.
- Do mlieka som pridala vajíčka.
- Kryštálový cukor, kávovú lyžičku.
- Soľ, asi štvrť- až pol káv. lyžičky.
- Nakoniec preosiatu hladkú múku.
- Všetko som dobre našľahala. Nechala asi 10 minút oddýchnuť.
- Potom som vmiešala na tenké plátky nakrájané huby.
- Huby obalené v slanom palacinkovom ceste.
- Na rozpálenú panvicu som naliala polovicu hotového cesta a stlmila som plameň, aby sa mi palacinka s hubami prepiekla. Bola to hrubšia palacinka.
Nezabudnite aj otočiť a upiecť aj druhú stranu.
- Tu je už upečená hubová slaná palacinka. Je hrubšia, no s tým som rátala a potrebovala ak to malo plniť hlavné menu.
- Medzi tým som nechala roztápať mrazený špenát.
- Po rozmrazení som ho ochutila trochou soli, cukru a cesnakom. Namiesto octu som použila citrón. Na koniec som pridala na zahustenie trochu kukuričného škrobu a lyžičku masla.
- Tiež som si šunku nakrájala na malé rezance / nemusí byť/ to som len ja prilepšila chuť palacinky. Vysmažila som ju až do chrumkava.
- To isté som urobila aj s cibuľkou a cesnakom.
- Palacinku som natrela ochuteným špenátom, / dosť na hrubo/, preložila na poly. Na vrch som dala opečenú cibuľku s cesnakom a zvyšok húb, ktoré som si nechala na ozdobu taniera.
Mala som doma polničkový šalát, ten som použila aj s pokrájanými paradajkami a tofu, sojovým syrom. Pokapala som šalát olivovým olejom, balzamikom, posolila, okorenila. Na vrch šalátu som posadila čiapočku kyslej smotany.
Keďže som mala doma kivi a akosi sa nikto naň nechytal / lebo je kyslé/ pridala som ho k ozdobe na tanier spolu s citrónom.
Veľmi nám k tejto dobrote chutil.
- Ono by stačilo k palacinkám len trochu zeleného šalátu.
Vy sami si môžete zvoliť prílohu, ktorá vám vyhovuje.
Môj jedálniček táto dobrota veru obohatila a budem ju robiť častejšie. Už sa teším na leto, s čerstvým špenátom a kopcom čerstvej zeleniny.
- A veru že nám dobrota chutila.