Hrušková polievka so syrovými guľkami fotorecept
šéfkuchár hotela Arcadia***** v Bratislave , 13. októbra 2017

Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
| 8 ks |
|
| 150 g |
|
| 1 ks |
|
| 50 ml |
|
| z 2 citrónov |
|
| 200 ml |
|
| Guľky z kozieho syra: | |
| 120 g |
|
| 120 g |
|
| 120 g |
|
| 55 g |
|
| 1 ks |
|
| 90 g |
|
| 10 g |
|
| na vyprážanie |
|
| na obalenie |
|
| Sušená mandľová špongia: | |
| 125 g lúpané opražené |
|
| 168 g |
|
| 252 g |
|
| 140 g |
|
| 38 g |
|
| 38 g |
|
Postup
-
1
Hrušky rozpolíme, ošúpeme, odstránime jadrovník a nakrájame na malé kocky. Do kastróla dáme vodu, cukor, dreň z vanilkového struku, citrónovú šťavu a biele víno. Pridáme hrušky, uvedieme do varu a varíme, kým sa nerozvaria. Potom ich rozmixujeme, dochutíme citrónovou šťavou alebo cukrom. Precedíme cez jemné sitko a necháme vychladnúť.
-
2
Guľky z kozieho syra: Kozí syr a ricottu roztlačíme, pridáme uvedené suroviny a vymiesime hladké cesto, ktoré sa nelepí. Ak by sa ďalej lepilo, pridáme trocha múky. Z hotového cesta vytvarujeme malé guľôčky a opražíme ich na rozpálenom oleji pri teplote 165–170 °C dozlata. Opražené dáme odkvapkať a obalíme ich v práškovom cukre.
-
3
Sušená mandľová špongia: Všetky uvedené suroviny rozmixujeme, precedíme cez jemné sitko a pripravenú tekutinu nalejeme do fľaše na výrobu šľahačky. Pridáme 2 až 3 bombičky a necháme v chladničke odležať asi 2 hodiny. Potom striekame do polovice umelého pohára a vložíme do mikrovlnnej rúry na 18–20 sekúnd. Tekutina v pohári zvýši svoj objem a vznikne „špongia“. Hotovú vyberieme z pohára na plech a dáme sušiť do sušičky.
-
4
Vychladnutú hruškovú polievku podávame s opraženými syrovými guľkami a kúskami usušenej mandľovej špongie.








Diskusia k receptu