Hrnčekové krehké rožky z kyslej smotany s jablkovou a orechovou plnkou fotorecept

Foto: Olinecka
Dnes takéto rožky, kúpila som jablká, nám sa neurodili, tak na pečenie. Ľahké pečenie, príprava, no super výsledok.
príprava
na 190 °C
Suroviny
Cesto: | |
2 hrnčeky (1 hrnček = 200 ml) |
|
2 hrnčeky |
|
1 hrnček (vlažné) |
|
125 g čerstvé rozpustené |
|
z 1 citróna |
|
1 kocka (čerstvé) |
|
2 ČL (alebo podľa chuti) |
|
3 PL (alebo podľa chuti) |
|
3 ks |
|
200 ml |
|
Jablková plnka: | |
4-5 ks |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
Orechová plnka: | |
podľa potreby (mleté) |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
1-2 dl |
|
Na potretie: | |
2 ks |
|
2 PL |
|
Moje poznámky
Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.
Postup
-
1
Príprava surovín na cesto.
-
2
Múku preosejeme do väčšej misy, pridáme cukor, soľ, vajíčka, kyslú smotanu, nastrúhanú citrónovú kôru. Do vlažného mlieka dáme 1 PL cukru, 2 PL múky a rozdrobíme droždie. Necháme vykysnúť kvások. Vykysnutý kvások pridáme k múke a tiež aj rozpustené maslo.
-
3
Rukou vypracujeme hladké cesto, ktoré je lepivé, netreba sa báť, vždy ruku pomúčime. Miesime aspoň 10 minút, dáme na teplé miesto vykysnúť.
-
4
Pripravené ingrediencie na jablkovú a orechovú plnku. Jablká umyjeme, nastrúhame aj so šupkou, pridáme cukor, škoricu mletú podľa seba, premiešame. Mleté vlašské orechy, cukor kryštál aj vanilínový, zalejeme horúcim mliekom. Môžme pridať hrozienka, ja som dala hrsť, ale na foto nie sú, premiešame.
-
5
Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku.
-
6
Cesto rozdelíme na osem bochníkov.
-
7
Následne rozdelíme na menšie bochníky, z ktorých urobíme 3-4 menšie bochníky - viď foto.
-
8
Každý bochník rozvaľkáme do kruhu. Tvorítkom alebo nožom urobíme zárezy vo vrchnej polovici cesta. Na spodnú stranu dáme plnku. Jablká pomocou lyžice zbavíme šťavy, aby nám netiekla pri pečení.
-
9
Zrolujeme, preložíme na plech vyložený papierom na pečenie.
-
10
Dva žĺtky zmiešame s 2 PL mlieka, rozšľaháme a potrieme rožky. Rúru predhrejeme na 190 stupňov a pečieme 20-25 minút do zlatista.
-
11
Po upečení necháme vychladnúť.
-
12
Vychladnuté posypeme práškovým cukrom, servírujeme. Dobrú chuť.
Domáce potreby je to vlastne sekačikna,zeleninu. Verím že sa recept páči pozdravujem