Hrnčekové krehké rožky z kyslej smotany s jablkovou a orechovou plnkou fotorecept

olinecka - fotkaolinecka, 11. septembra 2019 16:51
Ďalšie recepty »
Hrnčekové krehké rožky z kyslej smotany s jablkovou a orechovou plnkou (fotorecept)Foto: Olinecka

Dnes takéto rožky, kúpila som jablká, nám sa neurodili, tak na pečenie. Ľahké pečenie, príprava, no super výsledok.

30 min
príprava
20-25 min
na 190 °C

Suroviny

Cesto:
2 hrnčeky (1 hrnček = 200 ml)
2 hrnčeky
1 hrnček (vlažné)
125 g čerstvé rozpustené
z 1  citróna
1 kocka (čerstvé)
2 ČL (alebo podľa chuti)
3 PL (alebo podľa chuti)
3 ks
200 ml
Jablková plnka:
4-5 ks
podľa chuti
podľa chuti
Orechová plnka:
podľa potreby (mleté)
podľa chuti
podľa chuti
1-2 dl
Na potretie:
2 ks
2 PL
Varecha.sk na Instagrame: Followuj @varechask

Postup prípravy

  1. 1

    Príprava surovín na cesto.

    Hrnčekové krehké rožky z kyslej smotany s jablkovou a orechovou plnkou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Múku preosejeme do väčšej misy, pridáme cukor, soľ, vajíčka, kyslú smotanu, nastrúhanú citrónovú kôru. Do vlažného mlieka dáme 1 PL cukru, 2 PL múky a rozdrobíme droždie. Necháme vykysnúť kvások. Vykysnutý kvások pridáme k múke a tiež aj rozpustené maslo.

    Hrnčekové krehké rožky z kyslej smotany s jablkovou a orechovou plnkou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Rukou vypracujeme hladké cesto, ktoré je lepivé, netreba sa báť, vždy ruku pomúčime. Miesime aspoň 10 minút, dáme na teplé miesto vykysnúť.

    Hrnčekové krehké rožky z kyslej smotany s jablkovou a orechovou plnkou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pripravené ingrediencie na jablkovú a orechovú plnku. Jablká umyjeme, nastrúhame aj so šupkou, pridáme cukor, škoricu mletú podľa seba, premiešame. Mleté vlašské orechy, cukor kryštál aj vanilínový, zalejeme horúcim mliekom. Môžme pridať hrozienka, ja som dala hrsť, ale na foto nie sú, premiešame.

    Hrnčekové krehké rožky z kyslej smotany s jablkovou a orechovou plnkou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku.

    Hrnčekové krehké rožky z kyslej smotany s jablkovou a orechovou plnkou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Cesto rozdelíme na osem bochníkov.

    Hrnčekové krehké rožky z kyslej smotany s jablkovou a orechovou plnkou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Následne rozdelíme na menšie bochníky, z ktorých urobíme 3-4 menšie bochníky - viď foto.

    Hrnčekové krehké rožky z kyslej smotany s jablkovou a orechovou plnkou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Každý bochník rozvaľkáme do kruhu. Tvorítkom alebo nožom urobíme zárezy vo vrchnej polovici cesta. Na spodnú stranu dáme plnku. Jablká pomocou lyžice zbavíme šťavy, aby nám netiekla pri pečení.

    Hrnčekové krehké rožky z kyslej smotany s jablkovou a orechovou plnkou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Zrolujeme, preložíme na plech vyložený papierom na pečenie.

    Hrnčekové krehké rožky z kyslej smotany s jablkovou a orechovou plnkou (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Dva žĺtky zmiešame s 2 PL mlieka, rozšľaháme a potrieme rožky. Rúru predhrejeme na 190 stupňov a pečieme 20-25 minút do zlatista.

    Hrnčekové krehké rožky z kyslej smotany s jablkovou a orechovou plnkou (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Po upečení necháme vychladnúť.

    Hrnčekové krehké rožky z kyslej smotany s jablkovou a orechovou plnkou (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Vychladnuté posypeme práškovým cukrom, servírujeme. Dobrú chuť.

    Hrnčekové krehké rožky z kyslej smotany s jablkovou a orechovou plnkou (fotorecept) - obrázok 12
Recept je zaradený do tagov:




TOPlist