Jablkové a orechové rožteky
Jablkové a orechové rožteky

Hrnčekové krehké rožky z kyslej smotany s jablkovou a orechovou plnkou fotorecept

olinecka - fotkaolinecka, 11. septembra 2019
Hrnčekové krehké rožky z kyslej smotany s jablkovou a orechovou plnkou (fotorecept)
Foto: Olinecka

Dnes takéto rožky, kúpila som jablká, nám sa neurodili, tak na pečenie. Ľahké pečenie, príprava, no super výsledok.

30 minút
príprava
20-25 minút
na 190 °C

Suroviny

Cesto:
2 hrnčeky (1 hrnček = 200 ml)
2 hrnčeky
1 hrnček (vlažné)
125 g čerstvé rozpustené
z 1  citróna
1 kocka (čerstvé)
2 ČL (alebo podľa chuti)
3 PL (alebo podľa chuti)
3 ks
200 ml
Jablková plnka:
4-5 ks
podľa chuti
podľa chuti
Orechová plnka:
podľa potreby (mleté)
podľa chuti
podľa chuti
1-2 dl
Na potretie:
2 ks
2 PL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Príprava surovín na cesto.

    Hrnčekové krehké rožky z kyslej smotany s jablkovou a orechovou plnkou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Múku preosejeme do väčšej misy, pridáme cukor, soľ, vajíčka, kyslú smotanu, nastrúhanú citrónovú kôru. Do vlažného mlieka dáme 1 PL cukru, 2 PL múky a rozdrobíme droždie. Necháme vykysnúť kvások. Vykysnutý kvások pridáme k múke a tiež aj rozpustené maslo.

    Hrnčekové krehké rožky z kyslej smotany s jablkovou a orechovou plnkou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Rukou vypracujeme hladké cesto, ktoré je lepivé, netreba sa báť, vždy ruku pomúčime. Miesime aspoň 10 minút, dáme na teplé miesto vykysnúť.

    Hrnčekové krehké rožky z kyslej smotany s jablkovou a orechovou plnkou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pripravené ingrediencie na jablkovú a orechovú plnku. Jablká umyjeme, nastrúhame aj so šupkou, pridáme cukor, škoricu mletú podľa seba, premiešame. Mleté vlašské orechy, cukor kryštál aj vanilínový, zalejeme horúcim mliekom. Môžme pridať hrozienka, ja som dala hrsť, ale na foto nie sú, premiešame.

    Hrnčekové krehké rožky z kyslej smotany s jablkovou a orechovou plnkou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku.

    Hrnčekové krehké rožky z kyslej smotany s jablkovou a orechovou plnkou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Cesto rozdelíme na osem bochníkov.

    Hrnčekové krehké rožky z kyslej smotany s jablkovou a orechovou plnkou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Následne rozdelíme na menšie bochníky, z ktorých urobíme 3-4 menšie bochníky - viď foto.

    Hrnčekové krehké rožky z kyslej smotany s jablkovou a orechovou plnkou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Každý bochník rozvaľkáme do kruhu. Tvorítkom alebo nožom urobíme zárezy vo vrchnej polovici cesta. Na spodnú stranu dáme plnku. Jablká pomocou lyžice zbavíme šťavy, aby nám netiekla pri pečení.

    Hrnčekové krehké rožky z kyslej smotany s jablkovou a orechovou plnkou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Zrolujeme, preložíme na plech vyložený papierom na pečenie.

    Hrnčekové krehké rožky z kyslej smotany s jablkovou a orechovou plnkou (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Dva žĺtky zmiešame s 2 PL mlieka, rozšľaháme a potrieme rožky. Rúru predhrejeme na 190 stupňov a pečieme 20-25 minút do zlatista.

    Hrnčekové krehké rožky z kyslej smotany s jablkovou a orechovou plnkou (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Po upečení necháme vychladnúť.

    Hrnčekové krehké rožky z kyslej smotany s jablkovou a orechovou plnkou (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Vychladnuté posypeme práškovým cukrom, servírujeme. Dobrú chuť.

    Hrnčekové krehké rožky z kyslej smotany s jablkovou a orechovou plnkou (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

olinecka
@optimista (11.9.2019 22:24)

Ďakujem za krásny komentár.Ja vždy pridám recept,foto ,aby mali ty , ktorý idú piecť mali jasno v,postupe.
haji
Pěkný recept, suroviny, postup i fota. Klobouk dolů, klidně bych takové rožky brala, výborné těsto i plnky! Jsi šikulka!
evkalibka
Rozky uz m a m zamiesene len som sa trosku stratila v pocitani. Na kolko prosim rozdelit kazdy z tych 8 bochnikov aby som ich mala akurat
1x nudla
jofolit
Vyzerajú veľmi dobré vyskúšam ich. Mám takéto rada.
používateľ nemá avatar
tw
tw
Vyzeraju ozaj lakavo,milujeme orechove budem ich robit o tyzden k narodeninam.Velmi som sa potesila ked bol uvedeny velkost hrnceka.
olinecka
@tw (16.9.2019 05:44)

Určite sa dá použiť menší, väčší,ale tento postačí pre veľa, hladných.
lenka353
Zdravím, sú mäkké aj po niekoľkých dňoch? Vyzerajú fantasticky. Vynikajúci postup. Pre mňa super,keďže často nepečiem.
marienka44
Práve sa ich chystám robit. Sú sympatické a iste aj chutné. Chcem sa opýtať: ten v rozpise uvedený hrnček vlazního mlieka ide len na výrobu kvásku alebo ešte prilievame do cesta počas miesenia? Recept si ukladám a chválim.
marienka44
@marienka44 (25.1.2021 16:14)

Prepáčte moje chyby v texte, mám novú angl. klávesnicu a zvykám si na polohy písmen, ktoré nezodpovedajú tým, co sú napísané na jednotlivých klávesoch. Ďakujem za pochopenie, dá sa text domyslieť.
marienka44
Teraz dopečené. Musela som do cesta pridať aj trochu mlieka. Robila som len z polovičnej dávky. Jablková náplň je dosť mokrá, aj keď cukor som pridala až keď jablká boli nakôpkované na ceste. Postrúhané jablká som pokvapkala citrónovou šťavou proti stmavnutiu oxidáciou. Cesto som rozvážila po cca 80 g / 1 rožtek. Recept mám už uložený, ďakujem.