Hovädzie zadné so šípkovou omáčkou pripravené v pomalom hrnci

janett - fotkajanett, 7. februára 2013
Hovädzie zadné so šípkovou omáčkou pripravené v pomalom hrnci
Foto: janett

Tento recept bola čistá improvizácia. Poznáte to. Chcete použiť slaninu a tej niet. Plánujete urobiť niečo pikantné a nakoniec z toho vyjde niečo na sladko. Otvoríte chladničku a v nej sa nachádza kopa zvyškov, ktoré treba spotrebovať. Tak nejako som vymyslela toto jedlo. Robili sme kačku a z výpeku nám ostala kačacia masť. Plátky moravského mäsa by už ďalšie skladovanie neuniesli, šípkový džem ostal na spodku fľašky a v mrazničke malý zvyšok hovädziny, pretože naposledy sme jej kúpili veľa :-)

4-6
porcie
30 minút
príprava
240 - 480 minút
tepelná úprava

Suroviny

435 g
2 ks stredne veľká
1 plátok
2 ks
2 - 3 PL
70 g malý
1 ČL
2 plátky
 (alebo olej)
 (alebo vývar)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pokrájajte cibule a speňte ich na masti. Kým sa pražia, pokrájajte moravské mäso a pridajte k cibuli. Medzitým si môžete nakrájať koreňovú zeleninu. Keď má cibuľa sklovitý vzhľad, obsah panvice presuňte do pomalého hrnca. Teraz na oleji alebo masti orestujte zeleninu. Medzitým pokrájajte hovädzie mäso na plátky, osoľte ho a okoreňte novým a čiernym korením. Orestovanú zeleninu pridajte do pomalého hrnca.

    Hovädzie zadné so šípkovou omáčkou pripravené v pomalom hrnci - obrázok 1
  2. 2

    Teraz z každej strany opečte pripravené mäso. Medzitým pridajte do pomalého hrnca všetky bylinky (tymián, rozmarín, majorán a petržlenovú vňať), šípkový džem, med, paradajkový pretlak a nakoniec pridajte aj opečené plátky mäsa. Zalejte vodou alebo vývarom, podľa potreby pridajte ešte soľ. Kto má radšej kyslejšie, pridajte aj červené víno, zároveň je to dobrý spôsob ako sa zbaviť zvyšku vína z včerajšieho dňa :-)

    Hovädzie zadné so šípkovou omáčkou pripravené v pomalom hrnci - obrázok 2
  3. 3

    Nastavte pomalý hrniec na 4 hodiny v režime HIGH alebo na 8 hodín v režime LOW.

    Hovädzie zadné so šípkovou omáčkou pripravené v pomalom hrnci - obrázok 3

Diskusia k receptu

6 komentárov k receptu
Tak to som este nezazila, aby sa niekto potreboval cerveneho vina zbavit. U nas sa skor flasa otvori, lebo ideme varit a pri vareni sa potom ochutnava.
je to pekny recept , mala som v plane urobit hovadzi bourginon - ale menim plany a bude to podla teba :-) Sipkovu omacku nerobievam casto , tu sa mi zda ze presne "sadla" k tomu masku :-)
a so šípkovou Ruženkou by nebolo??? Aj by som to skúsil, ale tiež by
som musel improvizovať. Nemám doma pomalý hrniec, šípkový lekvár, ani hovädzinu. Ale ináč to vyzerá chutne ako divočina.
nie kazdy ma rad sipkovu omacku, ale ja si ju davam v restike casto, a teraz si mi dala recept a mozem si ju urobit doma dakujem :D
@dodo46 , pomalý hrniec vôbec nie je podmienka, poslúži aj obyčajný s pokrievkou :-) A kľudne improvizuj s tým, čo máš doma, možno vymyslíš niečo nové a zaujímavé :-)

Pridaj komentár k receptu: