Hovädzie rebrá s feniklom fotorecept
Foto: Sracz
Ina Garten je jedna z najobľúbenejších profesionálnych kucháriek a v TV programoch svoje umenie prezentuje pod „alias dictus” Contessa. Tentoraz ma oslovila prípravou Zobraziť celý popisIna Garten je jedna z najobľúbenejších profesionálnych kucháriek a v TV programoch svoje umenie prezentuje pod „alias dictus” Contessa. Tentoraz ma oslovila prípravou buľvy fenikla. Ja s Mojou ho dva razy nemôžeme, lebo v surovom stave nás, „naj prebača a prepitujem“, nepríjemne nadúva. Tepelnou úpravou však získa lahodnú chuť a „neublíži“ nám. Jemne som si jej rcp poupravil, podobne ako som to urobil, už v dávnejšie prezentovaným, s predvareným feniklom, prosciuttom a mozzarellou Marty Stewart.
porcie
príprava
na 200/155 °C
Suroviny
3-4 ks stredná |
|
2-3 ks stredný |
|
2-3 ks buľva |
|
3-4 ks |
|
5-6 ks |
|
4-6 strúčikov na plátky |
|
1 200-1 500 g mäsité |
|
5-6 PL |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
250-333 ml (pretlak) |
|
500-600 ml („Pinot Noir“) |
|
Postup
-
1
Nuž máte pravdu, milí moji, na začiatku to naozaj vyzerá ako na stole, či pulte, „starej kofy na košickym pľacu“. Nenechajte sa odradiť, lebo výsledok je úžasne chutný s tepelne jemne upraveným mäsom, lepiacim prsty aj pery.
-
2
Do hlbšieho liatinového hrnca som nalial zo 2÷3 PL olivového oleja a naložil doň aj všetku umytú, pokrájanú, resp. postrúhanú zeleninu, ktorú som jemne prstami posolil, pomiešal a po zohriatí nechal pomaly, na ½ škále teplotnej stupnice, samozrejme s občasným premiešaním.
-
3
Čas som využil na umytie a osušenie krátkych, dobre mäsitých hovädzích rebier, ktoré som jemne „pomasíroval“ dlaňami občas pomastenými asi PL olivového oleja, posolil ich, posypal čerstvo mletým čiernym korením a následne s pekáčom „šturil“ na ~ 20´ do rúry vyhriatej na 200 °C (400 °F).
-
4
Medzitým sa zelenina dostala do „konzistenčného ½ času“ a to bola príležitosť
-
5
pridať do nej asi 300 ml „pixľu“ talianského paradajkového krému a zaliať ju
-
6
vyše pol litrom kvalitného ťažšieho červeného vína (ja som mal „Pinot Noir r. 2016“), Contesa dusiacu sa zeleninu zaliala celom 750 ml fľašou, ale ja s Mojou sme si po „decke“ pripili na zdarný výsledok našeho kulinárskeho snaženia. Teraz už stačilo iba nežne premiešať, nechať „prebublať“ a do tohoto „lôžka”
-
7
poukladať predpečené mäsko, pozrite ako sa oddeľuje od kostí a príslušným vekom
-
8
prikryté, nechať pomaly 180´ v rúre piecť pri 150÷160 °C (300 °F).
-
9
Času bolo teda „haďabej“, tak som uvaril našu obľúbenú prílohu „boďočky“ s lístkami petržlenovej vňate => slovenská ryža alias talianske orzo.
-
10
A na tanieroch, samozrejme už s povyberanými kosťami, to potom vyzeralo takto! Aperitív drienkovica 56° z Hrhova pod Soroškou a zapili sme to 1/3 (väčšie v týchto končinách nedostanete, ani za 18 karátové zlato) studeného plzeňského, napriek tomu, že čínska medicína odporúča horúci nesladený čaj! … bars fajne a šmačne! … ta ňe?
Diskusia k receptu