Hovädzie plátky so stonkovým zelerom a sušenými hríbmi fotorecept
Foto: sracz
Až do Des Moines IOWA došla zvesť, že u nás, doma na Slovensku, už začala hríbová sezóna. Sušené hríby mám vďaka kamarátom, ale naše Zobraziť celý popisAž do Des Moines IOWA došla zvesť, že u nás, doma na Slovensku, už začala hríbová sezóna. Sušené hríby mám vďaka kamarátom, ale naše hory mi nenahradí nič a nikto. Tak si ich vôňu pripomínam aspoň typickým rcp, ktorý som si upravil po svojom a naviac ho obohatil o „C_éčka“ stonkového zeleru. Veľmi som si naň zvykol. Pridávam ho do každej zeleninovej polievky, pod perkelty, paprikáše i do guľášov. Dlhší čas rozmýšľam, že ich pridám aj do mojej obľúbenej detskej krupice, či flameri ku kompótu!
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
4 PL |
|
8 ks |
|
podľa potreby |
|
podľa potreby |
|
podľa potreby |
|
1 KL |
|
1 ks |
|
4-6 ks |
|
4-6 ks |
|
1 ks |
|
1 ks |
|
3 PL |
|
1 KL |
|
1 PL |
|
2 PL |
|
2 hrste |
|
1 vetvička |
|
2 PL |
|
Postup
-
1
pripravíme si potrebnú zeleninu a dôkladne ju umyjeme.
-
2
hovädzie mäsko nakrájame na úhľadné 12 ÷ 15 mm hrubé plátky, ktoré
-
3
"prevzdušníme 15 hrotovým kuchyňským "pichačom"; okraje 6÷8 krát nadrežeme, aby sa plátky pri tepelnom spracovaní nezdeformovali; obojstranne ich osolíme, potrieme liptovskou plnotučnou horčicou a posypeme kuchárskou predzásypkou “Šrác” (kto už zabudol, alebo si neopísal zostavu, tak pre istotu zopakujem: múka hladká – 5 PL; soľ – 1 PL; MČK – 1 PL; PMČS – 1 PL; zázvor mletý – 1 PL; rasca mletá – 1 KL; cesnak sušený mletý – 1 PL; tentoraz som pridal aj 1 KL mletého jalovca (dostal som ho, doma zbieraný a sušený, od kamaráta Tibora Nagya z Turne nad Bodvou).
-
4
takto vyparádené plátky obojstranne opečieme vo veľkej panvici (alebo v nízkom širokom hrnci) na horúcom ololeji (na každej strane asi po 4´); opečené na zlatohnedo vyberieme kuchyňskými kliešťami a zakryté na chvíľku, potrebnú pre ďalľí technologický postup, uložíme.
-
5
v panvici zoškrabeme výpek a podľa potreby dolejeme ololej, na ktorom orestujeme postrúhanú veľkú cibuľu, pridáme pretlačený cesnak; vsypeme pokrájanú papriku, paradajku, stonkový zeler; krátko podusíme a postupne vmiešame krém kápiový 3 PL, krém feferónkový 1 KL, mletú červenú sladkú papriku 1 PL, 2 PL vegety 2 PL (komu nechutí pridá podľa potreby soľ); premiešame a vložíme opečené hovädzie plátky a poprekladáme ich dusenou zeleninou; dolejeme horúcu vodu podľa potreby tak, aby bola ~ 10 mm nad mäsom; opäť krátko necháme prejsť varom a
-
6
pridáme dve hrste sušených húb, ktoré sme cez noc mali namočené vo vlažnej vode (samozrejme, že huby vlejeme aj s voňavou vodou); vložíme ligurček (porájaný, alebo vetvičku); privedieme do varu, potom stĺmime zdroj tepelnej energie na minimum a dusíme asi 120´; priebežne prekladáme plátky mäsa, ochutnáme a podľa potreby dosolíme.
-
7
na záver, asi v 100 ml studenej vody, rozmiešame 2 PL kukuričnej maizény, ktorú cez sitko vlejeme do vriacej omáčky; premiešame, povaríme a
-
8
odstavíme.
-
9
podávame so zemiakovou kašou, slovenskou ryžou, parenou knedľou, alebo cestovinou.
Diskusia k receptu