Foto: boise
Úprimne, netuším aký je rozdiel medzi sviečkovou a touto divočinou. Mamina to vždy volala "na divoko", tak to pod týmto názvom ukladám. Nie som Zobraziť celý popisÚprimne, netuším aký je rozdiel medzi sviečkovou a touto divočinou. Mamina to vždy volala "na divoko", tak to pod týmto názvom ukladám. Nie som žiaden sviečkológ, robím to raz za rok a vždy volám o pomoc 300km ďaleko, pretože recept si nepamätám. Aj preto ukladám, pre moju hlavu deravú...
Postup
-
1
Deň prvý. V hlave skrsne spásonosná myšlienka - chcem mäso! Na divoko! Mám smolu, viem, že sa ho dnes už nedočkám. Ale chtíč je veľký a tak deti "pressujem" do kočíka a utekám do obchodu po mäso. Keď ho už mám, pripravím si nálev. 4 mrkvy, 3 petžleny a kúsok zeleru pokrájam, pridám 2 cibule prekrojené na štvrtinky, 5 strúčikov cesnaku, dva bobkáče, čierne korenie, nové korenie, borievky a soľ (asi 1 kl) . Zalejem vodou a dám variť.
-
2
Varím cca 10 minút, potom pridám dve lyžice octu. Odstavím a nechám vychladnúť.
-
3
Mäso krájam a smútim, že sa znovu uvidíme až zajtra. Ale šupnem si večer niečo chmeľové na dobrý spánok a ďalší deň tu bude "cobydup" :)
-
4
Do vychladnutého nálevu vložím mäso, premiešam. Vymeníme si posledné pohľady a mizne v chladnej tme chladničky...
-
5
Deň druhý, alebo aj deň Dé, alebo deň Pé, ako požieračný. 3x hurá! Na oleji opražíme na drobno pokrájané dve cibule.
-
6
Keď cibuľa zosklovatie, pridám najskôr mäso, popražím a potom pridám zeleninu a koreniny.
-
7
Precedený nálev si nechám, podlievam ním mäso až kým sa neminie.
-
8
A varíííím, a škvŕkam, a varííím...
-
9
Keď je mäso mäkké, spravím si karamel, zalejem troškou vody a nechám rozpustiť.
-
10
Pridám k mäsu a nechám prevrieť.
-
11
Následne mäso vylovím, zeleninu s vývarom rozmixujem. Ešte predtým vylovím aj korenie, časť borievok nechám tiež rozmixovať.
-
12
Pridám naspäť mäso, v kúsku vody rozmiešam veľkú kyslú smotanu (alebo aj dve, podľa chuti), vlejem k mäsu a nechám prevrieť. Ak treba, dochutím soľou. A potom už len ládujem. Asi je vám divné, že s cestovinami. Keď ja knedľu nemusím, lebo ju hneď vidím nalepenú na zadku :D ...Ale vy si kľudne dajte ;)
a ked je hoviadko mäkučké-že netreba ani zuby-tak vtedy sa mi to najviac ľúbi...
istá si bud-veľmi mi vyhovuje smotanovosladkokyslá chuť..
mne nemusíš telefonovať-rovno môžeš zo dve-tri porcie podarovať..
máš to o polovicu bližšie..
lepšie ako sama variť-dones-to bolo by mi milšie..:-))))
kedysi u nás doma bud pravá sviečková alebo falošná sviečková, mäsko sa pácovalo ale v celku, morilo v zelenine a koreninách v rovnakom náleve aj 4 - 5 dní, aby dozrelo.
ešte sme pridávali domácu údenú slaninku a plnotučnú horčicu. varila sa pomalým varom aj3 - 4 hodiny, mäkkučké músíčko sa krájalo na tenké plátky, šťava so zeleninkou sa prepasíroala ručne, nemixovala sa u nás. dnes ale áno :D
inak celý postup bol identický.
bolo to sviatočné nedeľné jedlo a dokonca jeden z chodov na svadbách. podávalo sa s kysnutou knedľoualebo zemiakovými guľatými knedľami, obalenými v strúhanke a vysmaženými.
vynikajúca dobrota za 5 hviezdičiek, :-)))
z bufetov od ktorého priberajú jedna radosť, keby sa vrátili ku klasike
neboli by také rozkysnuté. Jedia málo zeleniny a keď majú navariť, tak to
chcú stihnúť za 10 minút. Dobré jedlo si žiada patričný čas.