Hovädzie na divoko (fotorecept)
Autor receptu: boise
Úprimne, netuším aký je rozdiel medzi sviečkovou a touto divočinou. Mamina to vždy volala "na divoko", tak to pod týmto názvom ukladám. Nie som žiaden sviečkológ, robím to raz za rok a vždy volám o pomoc 300km ďaleko, pretože recept si nepamätám. Aj preto ukladám, pre moju hlavu deravú... Postup- Deň prvý. V hlave skrsne spásonosná myšlienka - chcem mäso! Na divoko! Mám smolu, viem, že sa ho dnes už nedočkám. Ale chtíč je veľký a tak deti "pressujem" do kočíka a utekám do obchodu po mäso. Keď ho už mám, pripravím si nálev. 4 mrkvy, 3 petžleny a kúsok zeleru pokrájam, pridám 2 cibule prekrojené na štvrtinky, 5 strúčikov cesnaku, dva bobkáče, čierne korenie, nové korenie, borievky a soľ (asi 1 kl) . Zalejem vodou a dám variť.
- Varím cca 10 minút, potom pridám dve lyžice octu. Odstavím a nechám vychladnúť.
- Mäso krájam a smútim, že sa znovu uvidíme až zajtra. Ale šupnem si večer niečo chmeľové na dobrý spánok a ďalší deň tu bude "cobydup" :)
- Do vychladnutého nálevu vložím mäso, premiešam. Vymeníme si posledné pohľady a mizne v chladnej tme chladničky...
- Deň druhý, alebo aj deň Dé, alebo deň Pé, ako požieračný. 3x hurá! Na oleji opražíme na drobno pokrájané dve cibule.
- Keď cibuľa zosklovatie, pridám najskôr mäso, popražím a potom pridám zeleninu a koreniny.
- Precedený nálev si nechám, podlievam ním mäso až kým sa neminie.
- A varíííím, a škvŕkam, a varííím...
- Keď je mäso mäkké, spravím si karamel, zalejem troškou vody a nechám rozpustiť.
- Pridám k mäsu a nechám prevrieť.
- Následne mäso vylovím, zeleninu s vývarom rozmixujem. Ešte predtým vylovím aj korenie, časť borievok nechám tiež rozmixovať.
- Pridám naspäť mäso, v kúsku vody rozmiešam veľkú kyslú smotanu (alebo aj dve, podľa chuti), vlejem k mäsu a nechám prevrieť. Ak treba, dochutím soľou. A potom už len ládujem. Asi je vám divné, že s cestovinami. Keď ja knedľu nemusím, lebo ju hneď vidím nalepenú na zadku :D ...Ale vy si kľudne dajte ;)
|