Hovädzie na divoko (fotorecept)

Autor receptu: boise

Úprimne, netuším aký je rozdiel medzi sviečkovou a touto divočinou. Mamina to vždy volala "na divoko", tak to pod týmto názvom ukladám. Nie som žiaden sviečkológ, robím to raz za rok a vždy volám o pomoc 300km ďaleko, pretože recept si nepamätám. Aj preto ukladám, pre moju hlavu deravú...

Postup

  1. Deň prvý. V hlave skrsne spásonosná myšlienka - chcem mäso! Na divoko! Mám smolu, viem, že sa ho dnes už nedočkám. Ale chtíč je veľký a tak deti "pressujem" do kočíka a utekám do obchodu po mäso. Keď ho už mám, pripravím si nálev. 4 mrkvy, 3 petžleny a kúsok zeleru pokrájam, pridám 2 cibule prekrojené na štvrtinky, 5 strúčikov cesnaku, dva bobkáče, čierne korenie, nové korenie, borievky a soľ (asi 1 kl) . Zalejem vodou a dám variť.
  2. Varím cca 10 minút, potom pridám dve lyžice octu. Odstavím a nechám vychladnúť.
  3. Mäso krájam a smútim, že sa znovu uvidíme až zajtra. Ale šupnem si večer niečo chmeľové na dobrý spánok a ďalší deň tu bude "cobydup" :)
  4. Do vychladnutého nálevu vložím mäso, premiešam. Vymeníme si posledné pohľady a mizne v chladnej tme chladničky...
  5. Deň druhý, alebo aj deň Dé, alebo deň Pé, ako požieračný. 3x hurá! Na oleji opražíme na drobno pokrájané dve cibule.
  6. Keď cibuľa zosklovatie, pridám najskôr mäso, popražím a potom pridám zeleninu a koreniny.
  7. Precedený nálev si nechám, podlievam ním mäso až kým sa neminie.
  8. A varíííím, a škvŕkam, a varííím...
  9. Keď je mäso mäkké, spravím si karamel, zalejem troškou vody a nechám rozpustiť.
  10. Pridám k mäsu a nechám prevrieť.
  11. Následne mäso vylovím, zeleninu s vývarom rozmixujem. Ešte predtým vylovím aj korenie, časť borievok nechám tiež rozmixovať.
  12. Pridám naspäť mäso, v kúsku vody rozmiešam veľkú kyslú smotanu (alebo aj dve, podľa chuti), vlejem k mäsu a nechám prevrieť. Ak treba, dochutím soľou. A potom už len ládujem. Asi je vám divné, že s cestovinami. Keď ja knedľu nemusím, lebo ju hneď vidím nalepenú na zadku :D ...Ale vy si kľudne dajte ;)