Foto: pusta
V tomto chladnom letno počasí dobre padne mäsko na šťave, pripravila som ľahko pikantné hovädzie líčka na šampiňónoch, zasýtilo i zahrialo.
porcie
príprava
na 80 - 90 °C
Suroviny
500 g |
|
250 g čerstvé |
|
150 ml domáca |
|
1 ks veľká |
|
5 strúčikov |
|
1/2 ks |
|
1 PL |
|
1 ČL semienka celé |
|
podľa chuti čerstvo mleté |
|
1 ČL |
|
podľa chuti |
|
3 PL |
|
podľa potreby domáci |
|
Postup
-
1
Hovädzie líčka som odblanila, umyla, osušila a pokrájala na väčšie kusy, nie na kocky,skôr ako malé rezne, osolila som ich a okorenila čerstvo mletým čiernym korením.
-
2
Čerstvé šampiňóny som pokrájala na silnejšie plátky.
-
3
Hovädzie líčka som položila do hladkej múky...
-
4
...a postupne som ich obalila z oboch strán v múke.
-
5
V hrnci som rozpustila husaciu masť...
-
6
...a na rozpálenej masti som ich prudko opražila najprv z jednej strany do červena a chrumkava,...
-
7
...potom aj z druhej strany, opadaná múka neskôr pekne zahustí šťavu. Opečené hovädzie líčka som vybrala na tanier...
-
8
..vo výpeku som krátko opražila semienka fenikla, čerstvo mleté čierne korenie...
-
9
...a na jemno pokrájanú pálivú sušenú papriku, použila som chilli, aby sa zvýraznila ich chuť.
-
10
Pridala som na jemno pokrájanú cibuľu, orestovala som ju...
-
11
...aj plátky cesnaku, ale len krátko - asi 1 minútu, kým sa pekne rozvoňal,...
-
12
...pridala som červenú sladkú mletú papriku, rozmiešala, kým sa nerozpustila úplne v tuku,...
-
13
..potom som priliala domácu paradajkovú šťavu, krátko som ju orestovala, podliala malým množstvom horúceho domáceho hovädzieho vývaru, 3x za sebou som všetko vydusila znovu až na tuk ako pri perkelte, cibuľa sa tým rozvarí, čím výborne ochutí a zahustí výslednú šťavu.
-
14
Do tohoto základu som vložila opražené hovädzie líčka, podliala som ich horúcim domácim vývarom do výšky mäsa a dusila prikryté pokrievkou na miernom plameni, za občasného premiešania a podlievania vývarom do mäkka - asi 120 minút.
-
15
Asi 20 minút pred koncom som pridala pokrájané šampiňóny,...
-
16
..tymián a dovarila som už odokryté bez pokrievky na miernom ohni.
-
17
Horúce hotové hovädzie líčka na šampiňónoch som podávala na lôžku zo zemiakového pyré, ale môže byť aj dusená ryža alebo príloha, ktorú máte radi.
-
18
Pohľad zblízka: Mäsíčko je mäkkučké ako masielko, šťavnaté a nevysušené vdaka chrumkavej kôrčičke na povrchu po obalení múkou a oprážaní, šťavička má vynikajúcu chuť cibule, cesnaku, domáceho hovädzieho vývaru, domácej paradajkovej šťavy, korenín, voňavá po tymiáne a šampiňónoch, je ľahko pikantná po chilli. Hovädzie líčka majú výborné a chutné mäsíčko, z ktorého sa uvoľní množstvo rôsolu pomalým varením z kolagénu, ktoré značne prispeje k úžasnej chuti i hustote šťavičky, podobnej dobrému gulášu z móčingu - glejovky, len je o niečo málinko redšia.
-
19
titulnú fotku som zmenila len na naliehanie redakcie, sebakriticky dôrazne opakujem, že neviem fotiť, sú tu oveľa horšie fotky na vareche ako bola titulka a tie niky nekritizujete, Prečo nie??? dakujem za pochopenie.
dakujem za dobrú radu,vyskúšam určite. áno, je to skvelé papaníčko :-)
dakujem za pochvalu i 5*.
prezradím ti a rada, hovädzie líčka kupujem v metre - aj teraz ich majú, sú kvalitné a nie sú drahé.
v 17. bode som fotila ja mojim mobilom.
viem, že to myslíš dobre, ale nič od sponzora neprijmem. :-)
zo mňa fotograf, žiaľ, nebude, zatiaľ sa len učím a na tento účel mi naozaj stačí môj mobil.
takých receptov mám ešte niekoľko nafotených, ak poprosím o pochopenie, ked ich pridám, dnes bude rp zo včera, tak aj fotky budú iné.
áno, jedlo je výborné. :P
dakujem za pochvalu receptu aj kritickú pripomienku.
vieš, som veľmi tvrdohlavá a hrdá, to som celá ja - musím sa cez to sama prekúsať a naučiť sa to.
prepáč mi to, prosím
čo sa týka fotenia, platí to, čo som napísala pre @pampusik
dakujem aj tebe za pochopenie, viem, že si to myslela v dobrom.
až bude ten čas aj u teba, ver mi, že bude, potom vyskúšaš aj ty :-)
som rada, že považuješ tento recept za skvelý, a páčia sa ti aj ostatné :-)
potešila si ma, dakujem ti.
Držím ti všetky palce, aby si sa uzdravila celkom, prajem ti z celého srdca Pevné zdravie a Pekný deň :-)
už teraz sa teším, lebo viem, že ich vyskúšaš :-) chutia úžasne, uvidíš, že si ich zamiluješ, zamilujete :-)
som rada, že sa ti môj receptík páči.
dakujem ti za pochvalu, za uloženie do kk.
tiež mám doma aj teľacie líčka a už sa tešíme všetci:-)))
no vieš, z tej fotografie ja si ale vrásky robím, aj ked som titulku nefotila ja, stalo sa niekomu, kto fotí excelentne, chcel mi ukázať, ako to vyzerá, ak sa fotí veľmi zblízka mobilom, ak nemáš k dispozícii statív, kvalitný foťák s makrom a fotíš bez sprievodu dvoch reflektorov a labáku. :-(
ja sa rada priučím, aj ked som na fotenie a iné technické záležitosti absolútne nemehlo. :-(((
som mu za to dokonca vdačná :-)))
vieš, varecháči majú radi k dobrému jedlu aj pekné fotky a právom, ja tiež, lens a učím a aj chyby mi treba ukázať.
teší ma, že sa ti aj tento môj recept páči a aj iné.
dakujem ti veľmi pekne.
tvoju kritiku beriem vážne, lebo je konštruktívna a dobre mienená, za čo ti dakujem.
som rada, že sa ti môj recept páči, mne sa tiež páči tvoj spôsob prípravy a určite ho použijem :-)))
ešte raz dakujem.
:-) :-) :-)
možno ani neuveríš, ale som tomu veľmi rada :-)
vždy príjemnejšie, ako zvada :-)
tiež sa rada smejem :-)))
titulná fotka patrí k tomuto receptu, na rovnakom tanieri ako je v titulke, mám pokrájané hovädzie líčka v surovom stave v postupe v bode č. 1, tiež v bode č.2 sú položené na takom istom tanieri v múke a v bode č.3. sú na rovnakom tanieri už na sebe poskladané všetky hovädzie líčka v múke. :-)
ja som jedla až neskôr, použila som iný tanier, ktorý môže ísť do mikrovlnky a jedlo sa v nej na tanieri zohreje.
Keby si jednoducho deletla tu titulku a uploadla tam normalnu a nie sa tu vyhovarala, nemuselo byt tolko komentarov "mimo obliga tejto stranky" ;)
tá titulná fotka patrí k tomuto receptu!
je to môj recept a ja rozhodujem o tom, ktorú fotku pridám ako titulnú,
nie ty :-)
toto rozhodnutie je len na mne, na nikom inom.
je len moja vec, ako varím svoje recepty a čo do nich dám, nie je to tvoja vec.
ty si rob, ako ty chceš, ale vo svojich receptoch.
dobre si to zapamätaj a raz pre vždy! :-)))))
HOWGH.
nie skryté.
Poradim ti to, co radis ty inym: Obrat sa s otazkou na @redakciu ;)
včera večer o 19,39 a o 19,42 diskusia: Prečo mám zablokovaný recept?
ak niekoho zablokujú, ako zablokovali teba, tak zablokujú aj jeho recepty a nedostaneš sa k nim ani cez tvoj nový nick:-.)
Ach pusta, ty "ekspertka", pre tvoje info, dal som si skryt recepty este v juni:
Marcel
26. jún.
komu: redakcia
Dobry den.
Na vareche som registrovany pod nickom "megdesign"
Mam tam zopar receptov a vsetky su zverejnene. Chcem vas poprosit o skrytie vsetkych mojich receptov.
Dakujem.
Sona Babcova
26. jún.
komu: mne
Dobry den,
vase recepty som skryla (mozno este chvilu potrva, nez budu vsetky stranky aktualizovane a nebude ich vidno). Jediny sposob akym mame moznost toto uskutocnit je ulozit recepty ako koncept. To znamena, ze ak niekto bude mat k dispozicii priamu linku na Vas recept, uvidi ho. No v zoznamoch a pod. uz nebudu figurovat.
Prajem pekny den.
@pusta , si proste taka pekna 1/2" trubka, ked si melies stale svoje... Ine mi na teba nevychadza, prepac.
ja hovorím o teraz :-))))
nemám žiadnu TS od teba.
pusta, dnes 19:19
ozaj, a kde sú vlastne tvoje recepty? no však sa pochváľ konečne :-)))
megdesign1, dnes 20:00
@pusta na mojom blogu su ;) Tu na vareche som ich dal skryt, ale to predsa velmi dobre vies ;)
pusta, dnes 20:41
@megdesign1 , pokiaľ som si všimla, tak tvoje recepty sú zablokované :-)
nie skryté.
megdesign1, dnes 22:04
@pusta ja som sa pytal, preco mam zablokovane konto, nie recept.
Ach pusta, ty "ekspertka", pre tvoje info, dal som si skryt recepty este v juni.
pusta, teraz
@megdesign1 , tak to bolo v júni, tak neoblbuj :-)
To mas pekne kvalitny "matroš" teda :DDDD
Presne tak, v juni som si dal skryt rcp´s a odvtedy su skryte. Nechapem, comu nechapes :D
Myslis tieto rcp, ku ktorym sa nedostanem :DDD
K tomuto?
varecha.pravda.sk/recepty/parkova-polievka-/53485-recept....
tomuto?
varecha.pravda.sk/recepty/zapecene-kurca-na-bylinkach-fot...
alebo napriklad tomuto?
varecha.pravda.sk/recepty/kuracia-pecenova-pasteta-fotore...
:DD
Este ti tu mam zaspamovat rcp?
neobkecávaj dookola.
a vôbec, ako to, že funguješ, aj ked pod novým nickom - ešte si ťa nevšimli...všimnú, nemaj strach.
nič iné nerobíš, len spamuješ DDDDD
v kuse si mi ich plieskal o hlavu, toprecepty a tu, vymýšľal si si dalšie, ktoré nikdy neboli a....... a blokli teba :-)))
nevyskakuj znovu, pod novým nickom, lebo doskáčeš, aj tu môžeš dostať ban!
nebude treba na to žiadna diskusia a ani petícia, , ako si ju ráčil organizovať proti mne a ten ban dostaneš :-)
neskôr som zvažovala túto možnosť doslova na lekárenských váhach.
po tomto všetkom, čo sa pod týmto dobrým receptom udialo, tak už JUST NIE!
odpusť mi to, viem byť pekne tvrdohlavá :-)))
ten, kto to fotil, je excelentný fotograf, toto fotil on mobilom a fotil tak, aby som si uvedomila, kde robím chybu, že fotím zblízka a pitom to bude nepekné, neostré a rozmazané.
vysvetľoval mi, že ak by som chcela fotiť zblízka, musela by som fotiť drahým kvalitným foťákom - asi za 1000 éčiek, mať fťák na priblíženie s Makrom, statívom, okrem toho fotiť v sprievode aspoň 2 reflektorov a mať k dispozícii fotolaboratórium.
toto všetko som ja nevedela, som len nešikovný začiatočník a myslím, že touto jeho titulnou fotkou a s mojou fotkou tiež mobilom v Postupe naor, fotkou v bode č, 17 a rukolapným porovnaním, pomôžem aj iným užívateľom v mojej pozícii.
toto je kardinálny dôvod, prečo ju ponechávam.
úprimne ti dakujem.
áno už mám tu na Varecha.sk peknú zbierku receptov a ajdoma už nafotených.
to isté, čo mi navrhuješ ty, mi navrhli viacerí, navrhuje mi to aj môj priateľ - vydať kuchársku knihu alebo aspoň svoj Blog receptov.
prešla som u neho tvrdou a dlhou školou, on je nekompromisný a veľmi kritický, je to známy šéfkuchár :-)
teraz je so mnou spokojný, čo ma síce naozaj veľmi teší.ale ja sama nie som ešte so sebou spokojná, mám sa ešte veľa čo učiť a vo všetkom. takže žiadna kuchárska kniha a ani Blog zatiaľ nebude.
naučil ma byť náročnou voči sebe a byť k sebe kritickou.
nie som skromná v tomto smere, ale ešte na to nemám a preto si ešte netrúfam.
a ten tvoj excelentný fotograf žije asi len v tvojej fantázii, pretože žiaden fotograf by nevypotil podobnú hlúposť... ak si myslíš, že ten kto má drahý foťák robí dobré fotky, tak to si na veľkom omyle... fotenie to nie je len ostrá fotka, fotenie je veda, fotenie je umenie...
to si vážne myslíš, že tí ktorí tu majú pekné fotky majú foťáky za 1000, reflektory a fotolaboratórium??? načo??? tu sú len nadšenci ktorí popri varení radi fotia to je celé, niekomu to ide lepšie niekomu horšie...
chýba ti sebareflexia a trochu pokory...
nie, nemyslím si, že len takým drahým foťákom sa dá dobre fotiť, ale iste sa ním dá fotiť oveľa lepšie, najmä ak ma ešte aj MAKRO a statív.
profíci a niektorí amatéri aj tu na vareche fotia v sprievode reflektorov a majú aj fotolaboratorium, a ty o nich vieš veľmi dobre, ktorí sú to. môžu túto pravdu aj potvrdiť.
ty veľmi dobre vieš, o čom som hovorila, skús fotiť mobilom a uvidíme, či tvoje naozaj úžasné fotky fotené foťákom budú také úžasné aj mobilom.
ja otvorene vravím, že ešte fotiť neviem a fotím len mobilom. ten môj excelentný fotograf nežije v mojej fantázii, žije skutočne a učí ma.:-)
otvorene som povedala, že tento môj recept je zo staršej série, ked ešte foťák v mobile nebol v poriadku, tak, čo sa rozčuľuješ a čo nechápeš???
je mi jedno, či tomu veríš, či nie,
ja som len vysvetlila svoje dôvody a fotku presne z tých dôvodov nevymením.
práveže mi sebareflexia nechýba a ani pokora, povedala som, že mne to ešte nejde,preto som tú fotku ponechala a ponechám.
dakujem za tvoj dobre mienený príspevok, myslím to vážne.
nie, nemyslím si, že len takým drahým foťákom sa dá dobre fotiť, ale iste sa ním dá fotiť oveľa lepšie, najmä ak ma ešte aj MAKRO a statív.
profíci a niektorí amatéri aj tu na vareche fotia v sprievode reflektorov a majú aj fotolaboratorium, a ty o nich vieš veľmi dobre, ktorí sú to. môžu túto pravdu aj potvrdiť.
ty veľmi dobre vieš, o čom som hovorila, skús fotiť mobilom a uvidíme, či tvoje naozaj úžasné fotky fotené foťákom budú také úžasné aj mobilom.
ja otvorene vravím, že ešte fotiť neviem a fotím len mobilom. ten môj excelentný fotograf nežije v mojej fantázii, žije skutočne a učí ma.:-)
otvorene som povedala, že tento môj recept je zo staršej série, ked ešte foťák v mobile nebol v poriadku, tak, čo sa rozčuľuješ a čo nechápeš???
je mi jedno, či tomu veríš, či nie,
ja som len vysvetlila svoje dôvody a fotku presne z tých dôvodov nevymením.
práveže mi sebareflexia nechýba a ani pokora, povedala som, že mne to ešte nejde,preto som tú fotku ponechala a ponechám.
dakujem za tvoj dobre mienený príspevok, myslím to vážne.
ja si to o sebe tiež myslím :-)
ale to ti mohol predsa ukazat na nejakej fotke v popise postupu,a nie na titulku.a pod toto sa ziadny profi fotograf nepodpise,a v zivote to nepustil von.
áno, to fotil on, ja som to dala ako titulnú fotku a pustila von, nie on.
to nie je jeho chyba.:-)
prečo som to spravila, to som už opakovane vysvetlila.
už tu som avízovala vopred, že budú iné.
dakujem ti
ako vidíš, dá sa aj taká fotka odfotiť, ak fotíš mobilom príliš zblízka a tak aj vyzerá.
ja ani nemienim mať svoj blog, necítim sa na to :-)
vieš, mne na moje recepty naozaj úplne postačí fotenie mobilom tu na Vareche, naozaj nepotrebujem na to kompakt, kým sa fotiť nenaučím.
sú tu oveľa horšie fotky ako tie moje a tie nikdy nekritizujete. prečo???
ako vidíš, dá sa aj taká fotka odfotiť, ak fotíš mobilom príliš zblízka a tak aj vyzerá.
ja ani nemienim mať svoj blog, necítim sa na to :-)
vieš, mne na moje recepty naozaj úplne postačí fotenie mobilom tu na Vareche, naozaj nepotrebujem na to kompakt, kým sa fotiť nenaučím.
sú tu oveľa horšie fotky ako tie moje a tie nikdy nekritizujete. prečo???
páči sa mi najmä, že konečne aj v inom vzala @redakcia popraty do svojich rúk!
ak pochopis, ze nocna fotka oblohy potrebuje stativ, lebo potrebuje dlhy expozicny cas...
ak pochopis, ze mobilom nenastavis ISO... ak pochopis, ze clona ma svoj plyv na hlbku ostrosti.... vtedy mozes pisat mudra.... aj ten tvoj priatel.... ;)
PS: A to sa este len ucim ;)
podľa môjho názoru, vedieť krásne fotografovať je skutočné umenie.
ja mám tú smolu, že som nikdy predtým nefotila, fotím mobilom a to nikdy nebudú úžasné fotky, som technický a fotografický antitalent, ale snažím sa a učím sa.
neviem prečo sa tak podaktorí irritjú, ked sú na vareche oveľa horšie fotky a tie nekritizujú...
dakujem ti za pochopenie a uznanie, povzbudenie, tvoju pochvalu si veľmi vážim :-)
Mala si pravdu, teľacie líčka na tento spôsob boli úžasné.......
pripomenula si mi, že tie moje teľacie líčka v mrazáku načim zhosnovať v nejakom novom dobrom recepte:-)
dakujem ti za skvelú správu.
Ďakujem.