Hovädzie líčka na šampiňónoch (fotorecept)

Autor receptu: pusta

V tomto chladnom letno počasí dobre padne mäsko na šťave, pripravila som ľahko pikantné hovädzie líčka na šampiňónoch, zasýtilo i zahrialo.

4
porcie
20 minút
príprava
120 minút
na 80 - 90 °C

Suroviny

Postup

  1. Hovädzie líčka som odblanila, umyla, osušila a pokrájala na väčšie kusy, nie na kocky,skôr ako malé rezne, osolila som ich a okorenila čerstvo mletým čiernym korením.
  2. Čerstvé šampiňóny som pokrájala na silnejšie plátky.
  3. Hovädzie líčka som položila do hladkej múky...
  4. ...a postupne som ich obalila z oboch strán v múke.
  5. V hrnci som rozpustila husaciu masť...
  6. ...a na rozpálenej masti som ich prudko opražila najprv z jednej strany do červena a chrumkava,...
  7. ...potom aj z druhej strany, opadaná múka neskôr pekne zahustí šťavu. Opečené hovädzie líčka som vybrala na tanier...
  8. ..vo výpeku som krátko opražila semienka fenikla, čerstvo mleté čierne korenie...
  9. ...a na jemno pokrájanú pálivú sušenú papriku, použila som chilli, aby sa zvýraznila ich chuť.
  10. Pridala som na jemno pokrájanú cibuľu, orestovala som ju...
  11. ...aj plátky cesnaku, ale len krátko - asi 1 minútu, kým sa pekne rozvoňal,...
  12. ...pridala som červenú sladkú mletú papriku, rozmiešala, kým sa nerozpustila úplne v tuku,...
  13. ..potom som priliala domácu paradajkovú šťavu, krátko som ju orestovala, podliala malým množstvom horúceho domáceho hovädzieho vývaru, 3x za sebou som všetko vydusila znovu až na tuk ako pri perkelte, cibuľa sa tým rozvarí, čím výborne ochutí a zahustí výslednú šťavu.
  14. Do tohoto základu som vložila opražené hovädzie líčka, podliala som ich horúcim domácim vývarom do výšky mäsa a dusila prikryté pokrievkou na miernom plameni, za občasného premiešania a podlievania vývarom do mäkka - asi 120 minút.
  15. Asi 20 minút pred koncom som pridala pokrájané šampiňóny,...
  16. ..tymián a dovarila som už odokryté bez pokrievky na miernom ohni.
  17. Horúce hotové hovädzie líčka na šampiňónoch som podávala na lôžku zo zemiakového pyré, ale môže byť aj dusená ryža alebo príloha, ktorú máte radi.
  18. Pohľad zblízka: Mäsíčko je mäkkučké ako masielko, šťavnaté a nevysušené vdaka chrumkavej kôrčičke na povrchu po obalení múkou a oprážaní, šťavička má vynikajúcu chuť cibule, cesnaku, domáceho hovädzieho vývaru, domácej paradajkovej šťavy, korenín, voňavá po tymiáne a šampiňónoch, je ľahko pikantná po chilli. Hovädzie líčka majú výborné a chutné mäsíčko, z ktorého sa uvoľní množstvo rôsolu pomalým varením z kolagénu, ktoré značne prispeje k úžasnej chuti i hustote šťavičky, podobnej dobrému gulášu z móčingu - glejovky, len je o niečo málinko redšia.
  19. titulnú fotku som zmenila len na naliehanie redakcie, sebakriticky dôrazne opakujem, že neviem fotiť, sú tu oveľa horšie fotky na vareche ako bola titulka a tie niky nekritizujete, Prečo nie??? dakujem za pochopenie.