Kuracia pečeňová paštéta fotorecept

megdesign - fotkamegdesign, 15. januára 2014
Kuracia pečeňová paštéta (fotorecept)
Foto: megdesign

V akcii mali kuracie pečienky. No nekúp to! :)

20 minút
príprava
90 minút
na 120 °C

Suroviny

1 kg
1/2 kg
2 kg
10 strúčikov
1 čl
1/2 čl
1/2 čl
1/2 čl
1 čl
1 čl
1 čl




Postup

  1. 1

    Surovú pečeň (kuraciu aj bravčovú), bravčový bok a cesnak pomelieme.

  2. 2

    Pridáme všetky koreniny. Premiešame.

    Kuracia pečeňová paštéta (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Masu vylejeme na pekáč, prikryjeme a pečieme 1 a 1/2 hod pri 120°C

  4. 4

    Po upečení natrháme ešte teplý "koláč" na menšie kúsky...

    Kuracia pečeňová paštéta (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    a vložíme po dávkach do mixéra. Rozmixujeme na jemno.

    Kuracia pečeňová paštéta (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Plníme do pohárov. Dáme sterilizovať.

    Kuracia pečeňová paštéta (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
Skúšala som všelijaké, ale túto ešte nie. Sú tam ozaj rôzne vône, čo to urobí, za pokus to stojí. Najskôr dám len pol dávky a uvidíme.
megdesign
Dnes bola v praci kostovka. :) Kolega po ochutnavke: "Das mi recepis?!" :) Zial, nebola cibula :/

@esi ak vyskusas, daj info, ci chutila. :)
jujoska
nie je jednoduchsie rovno to naplnit do poharov a potom sterilizovat? Naco este piect a mixovat? Ja tak robievam uz par rokov, staci 2 hodky v poharoch na 100st a je to, usetrim oproti tebe cas, energiu a spinave riady. V chuti asi velky rozdiel nebude. Co ma este viac prekvapuje je, ze nemas v recepte ziadne "mazivo". Pecenove pastety robievam rozne, ale ak tam nie je ziadna slanina alebo mast, tak urcite minimalne nejaka vysokopercentna smotana a pod. Inak je vysledna hmota strasne "sucha", pecen uz jednoducho ma taku konzistenciu. A po upeceni si to uz vobec neviem predstavit. Prepac, nechcela som sa ta dotknut, len trochu polemizujem :-D Alebo este je tu moznost, ze si nieco zabudol napisat do surovin....
eviana
Mne sa naopak ten nápad s pečením na plechu páči, potom stačí sterilizovať zrejme už len chvíľku, aby chytili vrchnáčiky, netreba už samotnú paštétu zdĺhavo variť v pohárikoch. Aj skladba surovín je zaujímavá, skvelé chute. Aj keď vieš... neber ako kritiku... ja zasa namiesto cesnaku by dala cibuľu, alebo pol na pol - aby bol chuťový kompromis :)
Ale nejaký tuk mi tam tiež chýba, nezabudol si uviesť v surovinách?
eviana
...a ešte som zabudla - v tých pohárikoch vyzerá byť krásne jemná :)
megdesign
@all zabudol som tam dat jednu surovinu, mate pravdu :) Bravcovy bocik 2 kg....
@jujoska tak, ako pise @eviana ,,,, pasteta je super jemna, prave tym mixovanim upeceneho... Keby som to robil opacne (co som aj dakedy robil), ze pomeliem, naplnim a uvarim, tak je strasne hrudkova, nechutna a ako pises ty, sucha...
Ziadne vajcia, smotana do pastety nepatria. Bocik je dost mastny, aby bola pasteta stavnata.. najskor skusit, potom polemizovat :P A neboj, neurazil som sa... poznam aj tvoj posob (svokra tak robi, ale dava aj vajcia a kazi sa jej...) :)
Cibulu ja az na vrch chleba.... Dava sa kacacia mast, pripadne vyvar z bocika koli huspeninke, ale to do bravcovej, lebo je suchsia ako kuracia. Tuto staci uplne bocik, ktory som opomenul v surovinach. :/

Pojdem za chvilu na obed, corknem krajec chleba, natriem a dam foto, ze aka je jemna, oki? :)
tothka
Skús prosím ťa napísať niečo bližšie k tej sterilizácii, zaujímalo by ma to.
Paštéta sa mi páči, zatiaľ som robila iba zapekanú kuraciu na rýchly konzum.
megdesign
@tothka no dam do umyvacky spolu s riadom, ktory sa ma umyt zatvorene pohare, dam normalne tabletu, ako keby som umyval a zapnem program 90°C na 2 a 3/4 hodiny. Sterilizovane aj umyty riad :)

@pseudocognac no preto, lebo minuly rok mi kolega priniesol z Chorvatska zo solivaru 10 kg balenie, tak inu nepouzivam...:)))) Ale je jedno, aku si das sol...
megdesign
Mno moc toho na tej foto nieje vidiet, bo fotene mobilom v praci na stole :P



sovka62
Paštétu som z kuracích pečení ešte nerobila, vždy len z bravčovej. Skúšala som rôzne recepty, nakoniec rodina rozhodla, že najlepšia je tá, čo pripomína pečeňový syr. Bola z kila pečene, dvoch kíl slaniny, cesnaku, vajec a rýchlosoli. Nekazila sa, sterilizovala som ju na dva razy. Nakoniec som ju prestala robiť kvôli tej rýchlosoli a aj preto, že dcéry odišli z domu a dvaja by sme ju nezjedli ani za rok.
Ale tento tvoj recept ma zaujal, jednak zložením, jednak spôsobom prípravy. Tiež sa mi páči taká pekná hladká konzistencia, takže asi vyskúšam aspoň z polovičnej dávky. Najradšej by som si dala hneď, vyzerá náramne dobre.
tatranka
Robievam si paštétu,ale veru tento spôsob prípravy nepoznám.Už je v KK.
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
@megadesign , ja Ťa asi zastrelím. Už som bola všetko v meste kúpiť, pripravená na prácu a teraz že ešte 2 kg bôčik? Čo teraz. Zajtra do mesta nepôjdem, až v piatok a čo tá pečienka keď už je rozmrazená? a všetko ostatné pripravené.
megdesign
@esi jeeeeejdanenko promiň :) Ale myslim si, ze kuracie pecienky, ak boli hlboko mrazene, vydrzia v chladnicke rozmrazene den-dva.

Ja ked som pisal tie ingrediencie, mi uplne vypadol ten bok. Vsimol som si to az dnes, aj to ma baby upozornili. :)

V mrazaku ale este bocik mam :)
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
No tak už som sa vrátila z mesta (8km s dcérou autom) a idem na to.
Dúfam, že neobanujem.
Dám vedieť....zajtra
megdesign
@ :) No myslim, ze neobanujes. Ved daj info... By som bol rad, keby este dnes :)
megdesign
Som si ani nevsimou :) Naaaaaaa mozno napoky, od jedu, ze som ju prehnal :)))
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
pečie sa v rúre pod alobalom, ale nejak to nešuští. Prepečie sa to? . Komentár dám až ráno keď bude ochutnávka.
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
A ešte: Na umývačke riadu mám max. 70 st. Bude to stačiť?
megdesign
Zaváranie ma byt spolu :)

"Zaváranie je spôsob tepelnej konzervácie potravín, pri ktorej sa pokrm v pohári tesne uzavrie viečkom a ohrieva na teplotu okolo 85 °C alebo vyššiu."
megdesign
A neboj, prepecie... ja mam elektricku ruru... ak sa ti zda malo, mozes teplotu zdvihnut na 130°C - 150°C - na rozbeh, potom stiahnut na 120°C...
megdesign
Ale malo by stacit aj 70°C, ak budes drzat tu pastetu v chlade/chladnicke.
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
Tak a som tu s mojim komentárom: Pašteka je po degustácii ozaj výborná. Ja som pridala ešte 3 PL kačacej masti, lebo bôčik bol menej mastný. Je ozaj jemná, pre mňa trochu málo slaná, ale to každý podľa seba si ľahko dosolí. Sterilizovala som v hrnci 1 hodinu vo vriacej vode, takže som spokojná, že som nič nepokazila. Moje záverečné čakanie do pol noci sa mi ozaj oplatilo. Ďakujem mladému mužovi za ozaj dobrý recept.
megdesign
@esi som rad, ze sa cakanie oplatilo... Inak som bol do polnoci hore aj ja :)
Soli som vela nedaval, nakolko cim viac solis pecen, tym je tvrdsia a tym padom suchsia. Pastetu len natriet na cerstvy chlieb, cibulku na vrch a posoli si kazdy, kolko zvladnu jeho oblicky :))))
margaretka28
možno aj túto vyskúšam, ked pojeme tú čo máme od zabíjačky, celkom sa mi pozdáva
lyali
@megdesign , aj mne si učaroval svojou paštétou na pohľad :-)) O to viac, že ju @esi tak vychválila po degustácii do neba. Super. Ukladám. Umývačka riadu som síce ja s mojimi dvoma rukami :-)) takže budem sterilizovať klasickým spôsobom.
eviana
@megdesign , mne tu fotku nie a nie otvoriť a taká som bola zvedavá. Ja totiž okrem toho, že som "rezofil" (vždy keď robím chlieb, bábovku, tortu atď. - neviem sa dočkať ako to bude vyzerať v reze), tak som aj "štruktúrofil" - to zasa pri nátierkach a paštétach :) Som sa ne ten Tvoj krajec tešila jak malý Domino na novú hračku :)
Tiež nebudem sterilizovať v umývačke riadu, bo mám tu istú značku ako @lyali :) Ale isto ju vyskúšam, popačuje sa mi ... a tá predstava ňou natretého chleba s cibuľou, mňam :)
megdesign
@eviana doma dnes zadelim na veceru chlieb vs. pasteta a cvaknem normalnym fotakom a dam priamo sem, oki? :)
eviana
@megdesign , ďakujem za prejav pochopenia :)... teším sa na Tvoj chlieb vs. paštéta :)
babidka
Este sme sice nedojedli bravcovu pastetu ktoru som piekla a nasledne zavarila pred Vianocami /tiez recept z Varechy/ - ale uz som urobila kontrolu po mraznickach a zistujem , ze mam doma vsetko co potrebujem :-) Pecienky z mojich brojlerov , aj zamrazeny krasny bocik a pecienku z nasej svinky...dokonca aj husaciu a kacaciu mast na "vylepsenie" ak by to bolo suche :-) Takze o par dni sa do toho pustim ...
eviana
No oplatilo sa veru čakať @megdesign , vyzerá krásne, jemnúčko, chutne... ale poprosila by som hrubšiu vrstvu paštéty aj cibule... ďakujem :)
eviana
Nevrav dvakrát, bo pre dobrú paštétu aj cez sedem hôr a sedem morí prejdem :)))
sejla
Vas recept sa mi paci a aj ja ho vyskusam, len by ma zajimalo ake mnozstvo stoho asi je ... kolko skleniciek sa spravi ....Dakujem
sonulienka
Veľmi pekne ďakujem za recept. Raz bola u nás moja teta a robila ju ale žiaľ recept som si nenapísala a teta je už v nebíčku. No teraz ho už mám a tiež ma pokúša ale kúpim si morčacie pečienky tie nám lepšie chutia.
Ešte raz ďakujem.
soniatko
smekam klobuuuuk ufff ingrediencie uz su na nakupnom liste... trha ma ist na shopping uz teraz... heh ale ved aj zajtra je den ... dakujem srdecne :o)
soniatko
uz sa to pečeee :o) a mna zaujal aj sposob pripravy aj sterilizacie :o))) btw masovu cast mi namleli u masiara jedine co som musela pracne pripravit je cesnak :o))) uff tazka praca pohare uz su vysterilizovane zvnutra z umyvacky a uz sa tesim ako ich vysterilizujem zvonka :o))) juj velice sikovny recept... raz darmo su aj chlapi co sa v zivote nestratia :o))) palec horeeee
soniatko
no vazeniii!!! odpadla som ta pasteta je tak nenormalne dobra a jednoducha az mam vycitky ze som doteraz kupovala tie umele dokonale namlete chrupky a dofarebene kosti v konzervach! uzasna vsetkym odporucam 10 x10 hviezd! a potom este trosku heh
amelie
výborný nápad, skvelé ingrediencie:-) ukladám do kk:-)
eviana
@megdesign , takže vyskúšané jest... paštéta naozaj velice fajná, jemná, chutná... robila som z polovičnej dávky, išla na koštovku aj po rodine a všetci chválili. Už je tam len trošku a tá zrejme "padne" synovi na desiatu :) Ďakujem za super paštétovú inšpiráciu :) Určite som nerobila posledný krát :)


sisulik19
Naozaj je veľmi dobrá a chutna... A už je tam posledný pohár... :
sara8
@megdesign zvyknem pridávať k paštéte aj alkohol. Myslíš, že možem aj k tej tvojej? Recept sa mi veľmi páči. Už sa teším na degustáciu.
megdesign
@sara uffff, no co ja viem...? Neskusal som do ziadnej este pridat neaky ten rum, pripadne fernet :D Ale tak mozno stamprdlo vodky tomu nic neurobi... :)
sara8
Nuž, tak tak to skúsim s koňakom alebo brandy. Určite dám vedieť.
ajuska155
Robila som dnes recept som síce pozmenila po svojom, ale postup a inšpirácia uplne super, a je výborná, nakoľko kupovanu nezjem a máme doma morčaciu pečen z vlastného chovu využila som tú.......ešte raz dakujem 5*



SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia