Hovädzia roštenka
Hovädzia roštenka

Hovädzia roštenka na víne s hubami a bezlepkovou parenou knedľou

novalim - fotkanovalim, 2. apríla 2023. Komerčný recept.
Hovädzia roštenka na víne s hubami a bezlepkovou parenou knedľou
Foto: novalim

Na sviatočný stôl patrí aj honosnejšie jedlo. Niekedy sa oplatí zainvestovať trochu viac do kvalitných surovín a výsledok potom skutočne stojí za to. Zobraziť celý popisNa sviatočný stôl patrí aj honosnejšie jedlo. Niekedy sa oplatí zainvestovať trochu viac do kvalitných surovín a výsledok potom skutočne stojí za to. My sme tak spravili a pripravili mäkučkú roštenku dusenú na víne s hubami. Ako prílohu v bezlepkovej verzii vám ponúkame našu čerstvú knedľu pripravenú na pare. Ako jej alternatíva sa hodia aj bezgluténové cestoviny Procel - tarhoňa, kolienka či špirály. Tak čo? Vyskúšate?
Zdroj: www.novalim.sk

6
porcií
140 minút
príprava
120 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg
120 g
2 PL
1 ČL (+ na poprášenie mäsa)
70 g studené (rozdelené na 20 g + 30 g + 20 g)
1 ks väčšia
1 strúčik
25 g (najlepšie dubáky, namočené v studenej vode aspoň hodinu alebo deň vopred)
500 ml (alebo bujón)
120 ml
3 ks
4 čerstvé vetvičky (alebo 1/2 ČL sušeného)
1 PL
250 g
2 bal.




Postup

  1. 1

    Roštenku nakrájame na plátky hrubé asi 1-1,5 cm, naklepeme na tenko, osolíme, okoreníme a jemne poprášime múkou. Na veľkej panvici rozpálime olej a opečieme na ňom na kocky nakrájanú anglickú slaninu, potom ju vyberieme dierkovanou naberačkou. Do slaninového výpeku pridáme trošku oleja, sprudka na ňom opečieme plátky roštenky z každej strany a mäso vyberieme.

  2. 2

    Do výpeku teraz dáme 20 g masla, na ktorom opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridáme aj nasekaný cesnak a 1 lyžičku múky a za stáleho miešania ďalej restujeme asi 2 minútky. Teraz vlejeme namočené huby aj s nálevom, vývar a víno. Premiešame. Mäso a slaninu vložíme naspäť do panvice, pridáme bobkový list, tymian a worcesterskú omáčku. Privedieme k jemnému varu, potom teplotu stiahneme a priklopíme pokrievkou tak, aby ostala malá škára voľná. Necháme dusiť do zmäknutia asi 2 hodiny.

  3. 3

    Pol hodinu pred koncom dusenia speníme na čistej menšej panvici 30 g masla a sprudka na ňom orestujeme očistené a na väčšie kúsky nakrájané šampiňóny. Jemne ich osolíme a pridáme k mäsu. Ak sa odparí priveľa tekutiny, môžeme priliať trochu vývaru.

  4. 4

    Hotové jedlo odstavíme zo sporáka a rozmiešame v ňom posledných na kocky nakrájaných 20 g masla. Vytiahneme bobkové listy a tymian. Podávame s bezlepkovou knedľou pripravenou v hrnci na pare.

  5. 5

    Tip: Toto jedlo výborne chutí aj s Novalim bezgluténovou tarhoňou.

Diskusia k receptu

chemik
Klasika, která se značně chuťově vylepší, když suché houby nenamočené nejprve orestujeme ve výpeku s cibulí a pak pokračujeme normálně.