Hovädzia roštenka na víne s hubami a bezlepkovou parenou knedľou
Foto: novalim
Na sviatočný stôl patrí aj honosnejšie jedlo. Niekedy sa oplatí zainvestovať trochu viac do kvalitných surovín a výsledok potom
skutočne stojí za to. Zobraziť celý popisNa sviatočný stôl patrí aj honosnejšie jedlo. Niekedy sa oplatí zainvestovať trochu viac do kvalitných surovín a výsledok potom
skutočne stojí za to. My sme tak spravili a pripravili mäkučkú roštenku dusenú na víne s hubami. Ako prílohu v bezlepkovej
verzii vám ponúkame našu čerstvú knedľu pripravenú na pare. Ako jej alternatíva sa hodia aj bezgluténové cestoviny Procel -
tarhoňa, kolienka či špirály. Tak čo? Vyskúšate?
Zdroj: www.novalim.sk
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
1 kg |
|
120 g |
|
2 PL |
|
|
|
|
|
1 ČL (+ na poprášenie mäsa) |
|
70 g studené (rozdelené na 20 g + 30 g + 20 g) |
|
1 ks väčšia |
|
1 strúčik |
|
25 g (najlepšie dubáky, namočené v studenej vode aspoň hodinu alebo deň vopred) |
|
500 ml (alebo bujón) |
|
120 ml |
|
3 ks |
|
4 čerstvé vetvičky (alebo 1/2 ČL sušeného) |
|
1 PL |
|
250 g |
|
2 bal. |
|
Postup
-
1
Roštenku nakrájame na plátky hrubé asi 1-1,5 cm, naklepeme na tenko, osolíme, okoreníme a jemne poprášime múkou. Na veľkej panvici rozpálime olej a opečieme na ňom na kocky nakrájanú anglickú slaninu, potom ju vyberieme dierkovanou naberačkou. Do slaninového výpeku pridáme trošku oleja, sprudka na ňom opečieme plátky roštenky z každej strany a mäso vyberieme.
- 2
Do výpeku teraz dáme 20 g masla, na ktorom opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridáme aj nasekaný cesnak a 1 lyžičku múky a za stáleho miešania ďalej restujeme asi 2 minútky. Teraz vlejeme namočené huby aj s nálevom, vývar a víno. Premiešame. Mäso a slaninu vložíme naspäť do panvice, pridáme bobkový list, tymian a worcesterskú omáčku. Privedieme k jemnému varu, potom teplotu stiahneme a priklopíme pokrievkou tak, aby ostala malá škára voľná. Necháme dusiť do zmäknutia asi 2 hodiny.
- 3
Pol hodinu pred koncom dusenia speníme na čistej menšej panvici 30 g masla a sprudka na ňom orestujeme očistené a na väčšie kúsky nakrájané šampiňóny. Jemne ich osolíme a pridáme k mäsu. Ak sa odparí priveľa tekutiny, môžeme priliať trochu vývaru.
- 4
Hotové jedlo odstavíme zo sporáka a rozmiešame v ňom posledných na kocky nakrájaných 20 g masla. Vytiahneme bobkové listy a tymian. Podávame s bezlepkovou knedľou pripravenou v hrnci na pare.
- 5
Tip: Toto jedlo výborne chutí aj s Novalim bezgluténovou tarhoňou.
Tiež hovädzia roštenka:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu