Hovädzia roštenka
Hovädzia roštenka na víne s hubami a bezlepkovou parenou knedľou
Autor receptu: novalim
Na sviatočný stôl patrí aj honosnejšie jedlo. Niekedy sa oplatí zainvestovať trochu viac do kvalitných surovín a výsledok potom
skutočne stojí za to.* My sme tak spravili a pripravili mäkučkú roštenku dusenú na víne s hubami. Ako prílohu v bezlepkovej
verzii vám ponúkame našu čerstvú knedľu pripravenú na pare. Ako jej alternatíva sa hodia aj bezgluténové cestoviny Procel -
tarhoňa, kolienka či špirály. Tak čo? Vyskúšate?
6 porcií |
140 minút príprava |
120 minút tepelná úprava |
Postup
- Roštenku nakrájame na plátky hrubé asi 1-1,5 cm, naklepeme na tenko, osolíme, okoreníme a jemne poprášime múkou. Na veľkej panvici rozpálime olej a opečieme na ňom na kocky nakrájanú anglickú slaninu, potom ju vyberieme dierkovanou naberačkou. Do slaninového výpeku pridáme trošku oleja, sprudka na ňom opečieme plátky roštenky z každej strany a mäso vyberieme.
- Do výpeku teraz dáme 20 g masla, na ktorom opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridáme aj nasekaný cesnak a 1 lyžičku múky a za stáleho miešania ďalej restujeme asi 2 minútky. Teraz vlejeme namočené huby aj s nálevom, vývar a víno. Premiešame. Mäso a slaninu vložíme naspäť do panvice, pridáme bobkový list, tymian a worcesterskú omáčku. Privedieme k jemnému varu, potom teplotu stiahneme a priklopíme pokrievkou tak, aby ostala malá škára voľná. Necháme dusiť do zmäknutia asi 2 hodiny.
- Pol hodinu pred koncom dusenia speníme na čistej menšej panvici 30 g masla a sprudka na ňom orestujeme očistené a na väčšie kúsky nakrájané šampiňóny. Jemne ich osolíme a pridáme k mäsu. Ak sa odparí priveľa tekutiny, môžeme priliať trochu vývaru.
- Hotové jedlo odstavíme zo sporáka a rozmiešame v ňom posledných na kocky nakrájaných 20 g masla. Vytiahneme bobkové listy a tymian. Podávame s bezlepkovou knedľou pripravenou v hrnci na pare.
- Tip: Toto jedlo výborne chutí aj s Novalim bezgluténovou tarhoňou.