Holubky – gazdovská plnená kapusta

Ján Danko
šéfkuchár hotela Jalta v Michalovciach, 28. októbra 2012
Holubky – gazdovská plnená kapusta
Foto: Pravda - Robert Hüttner
4
porcie
45 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 ks
500 g
250 g
250 ml
1 ks
1 ks
3 strúčiky




Postup

  1. 1

    Mäso zomelieme, pridáme vajce, čierne korenie, soľ, opraženú cibuľu, premytú ryžu, cesnak, tretinu pretlaku a všetko spolu premiešame.

  2. 2

    Z kapusty odstránime hlúbik a vložíme ju do vriacej vody. Postupne, ako listy mäknú, ich odrezávame (ak je list veľký, rozrežeme ho na polovicu). List naplníme pripravenou zmesou a stáčame tak, aby vznikol lievik. Vrchnú časť kapustného listu prstom zastrčíme dovnútra, aby sa pri varení neotvoril.

  3. 3

    Na dno väčšieho hrnca dáme kapustové listy, na ne ukladáme vrstvy stočených holubkov. Holubky zalejeme pretlakom rozmiešaným s vodou a soľou a napokon ich na miernom plameni varíme asi štyridsať minút.

Diskusia k receptu

eva53
tak toto jedlo ja nemôžem variť, lebo by som sama všetko zjedla, tak ho ľúbim................a preto len slintám........, to mám zato že som pažravá na holubky
jarunka
Toto jedlo mam velmi rada, ja som nan tiez pazrava :-)
nadasky
Tak uz mam toho dosť,ukladám a v sobotu robime.Mňaaaaaam
zdezda
dobrá inšpirácia, doteraz som robievala s uvarenou ryžou plnku, teraz vyskúšam takto, so surovou, dík :-)
jeka
Medzi rady holubkov v sladkej kapuste doporučujem posypať kyslú kapustu(krájanú),skúste akú to dostane dobrú chuť.
an3da
U nás, dolu vo Vojvodine, v Kysáči, a aj v ostatných dedinách kde žijú Slováci, hlávky kapusty kvasíme spolu s krájanou kapustou. HLávke vyrežeme hlúb, tam dáme soľ a natlačíme do suda spolu s krájanou kapustou. Do takích listov plníme mäso a voláme to sárma.
eva53
aj moji rodiačia to voľakedy takto nakladali, do obrovského suda aj s hlávkami kapusty a jabĺčkami, nám dnes stačí naložiť do sedemdecových fliaš :-) ......a tam sa už ani kapustný lístok nevmestí
astheart
Holubky se dělají z čerstvého zelí a sarma z kysaného. Čert ví, odkud to jídlo vlastně je! :) Poláci a Rusové říkají, že holubky jsou jejich, sarma zase bulharská a ukrajinská. Ale vaří se to všude u slovanských národů. Je to vynikající a přímo to zbožňuji!
mracik9
Keď k nám prišla sesternica z Michaloviec,stále nám navarila veľký hrniec,boli ukážkové jednohubky.Každý máme svoju receptúru,ale nakoniec to všetkým chutí,je to dobrota,mňam.
gabi2006
Tak toto musím naozaj vyskúšať, ešte som to nikdy nerobila,ale podľa tohto receptu by to malo byť jednoduché a ľahké. Už sa tešim, ako to dopadne... :-)
marcy
výdatné,chutné a obľúbené jedlo ...milujem so zemiakovou kašou:)
claudina
Vydatne jedlo -oblubene ,len ja na spodok do hrnca nedavam kyslu kapustu ale porežem z hlavkovej kap.na rezančeky a ryžu davam predvarit treba vyskušat vynikajuca prave sa chystam robit.....
claudina
Vydatne jedlo -oblubene ,len ja na spodok do hrnca nedavam kyslu kapustu ale porežem z hlavkovej kap.na rezančeky a ryžu davam predvarit treba vyskušat vynikajuca prave sa chystam robit.....
kajsibv
Holubky su vobec jedno z najlepsich jedal a robia ju aj nemci aj madari. Dam vam tip. Skuste urobit holubky so zajacim masom, najlepsie je polny zajac, ale je dobry aj domaci. Uvidite ten rozdiel oproti bravcovine.
jekaterina
navrch ešte podávam aj kyslú....a na spodok hrnca dávam kosti z karé, s bravčovou masťou....práve dnes robím :)
marta5
Dobrý deň,práve ich idem robiť,mám všetko nachystané už len stáčať-prišla som na Varechu pre možno niečo nové-v Michalovciach sa robia super holubky-teším sa na ne,dávno som ich nerobila.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia