Hodvábna polievka

jody - fotkajody, 27. júna 2010
Hodvábna polievka
Foto: jody

Polievky na kyslo sú v lete jedným z našich hitov.

10 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny





Postup

  1. 1

    Zvyčajne dávam variť šošovicu do takejto polievky len do čistej vody, ale potrebovala som uvariť údené a hádam tú dobrotu nevylejem?! Takže údené uvaríme s dvomi popučenými cesnakmi do mäkka, cca 3/4 hodinku. Ak máme čas, necháme vychladnúť vo vývare. Ak čas nemáme, lebo poludnie je už za rohom, uvarené mäso vyberieme a hneď ho zakrútime do alobalu a tak necháme vychladnúť. Neoschne a zostane šťavnaté.

  2. 2

    Do vývaru nasypeme šošovicu, pridáme zemiaky, posolíme, pridáme bobuľky oboch korení a trochu vavrínu a kôpru a necháme uvariť takmer do mäkka. Za hrsť múky vymiešame so sladkou smotanou (používam tú 33%-nú), vylejeme do polievky a zo 5 minút povaríme. Medzitým prisýpame cukor podľa chuti. Keď polievku vypneme, pridáme kopec čerstvého kôpru a dochutíme octom. Dobrú chuť.

Diskusia k receptu

evusik
@jody u nás je to presne tak isto, kyselé polievky v lete u nás fičia a najlepšie sú studené, akurát že ja dávam obyčajnú kyslú smotanu a nedávam múku, ale to je len vec zvyku.... hlavne, že nám chutí, no nie?
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
Kyslú údenú som ešte nikdy nejedla. Už musím skúsiť. Smotana kyslá sa mi vždy zgrcne, tak dávam aj ja len sladkú.Ale,....určite je vynikajúca a lepšia s kyslou.
jezibabka1
@jody aj my ľúbime takéto polievky a robím ich dosť často s údenými rebrami, tiež ich najskôr vyvarím a potom precedím, aby som tam nemala kostičky:)))) a tiež sa mi osvedčila skôr sladká smotana
garanco
Kyslú z údeného varím skoro vždy, najčastejšie strakatú fazuľu, občas aj šošovicu, postup mám rovnaký. Ak do kyslej smotany pridáte rovnaké množstvo mlieka ako smotany, potom 1-2 lyžice hladkej múky a dobre to rozmixuje, vlejete za stáleho miešania do vriacej polievky, určite sa nezrazí.
používateľ nemá avatar
dry
dry
Bez kôpru to nebude ešte hodvábnejšia polievka? Ten kôpor mi totíž vôbec, ale vôbec nevonia.
evusik
mne sa teda ešte z kyslou smotanou polievka nikdy nezgrcla... mám nato taký trik. Kyslú smotanu dám do hlbšej misky, za stáleho miešania, najlepšie metličkou po troške prilievam horúcu polievku až pokiaľ nie je smotana teplá, potom ju vylejem do polievky a nechám prevrieť. Ide o to, že smotana sa nemá dávať do polievky studená a voči vriacej polievke sa javí ako studená aj keď nebude priamo z chladničky.
jody
Kysla smotana obsahuje menej tuku ako slahackova nam zas prave taka chuti. Ale samozrejme, ako ma kto rad, niekedy sme robili aj s jogurtom, vsetky su dobre. Kto nema rad kopor, nech na konci prida pomlete biele korenie.
marienka44
Evusik, dakujem za radu, aby sa smotana nezrazila. Mne sa vzdy spravia po jej pridani do polievky, privarku take biele bodky, ktore nejdu rozvarit. Mne to nevadi, ale dcera to potom nechce jest. Ona vobec neje biele omacky, neznasa /nema dovod/ mlieko a podobne tekutiny vo váre.
sovka62
Sliny sa mi zbiehali už keď som videla ten kôpor v tanieri. Ten ja môžem do čohokoľvek, dokonca aj s ničím, len tak požuť vetvičku. Šošovičnú som už dávno nevarila, musím spraviť.
honestka
sosovicovu ( ako vsetky nase dobre slovenske polienky) varim cele roky aj na sladko aj na kyslo a tak sa divim, ze ma nenapadlo pridat kopor a ten zboznujem este aj na pecenych zemiakoch... vdaka Jody- pridam bez rozmyslania!
evanaaa
Keď sa varí kyslaá polievka zo smotany alebo aj prívarok-omáčka, väčšinou sa to trochu aj osladí, takže, ak urobíte zátrepku alebo len tak smotanu, treba do nej dať trošku cukru aby sa nezrazila, mn e sa to potom nestáva. Kôpor dávam väčšinou len do zemiakovej kyslej a do tekvice.Ale kto ho má rád, zvykne ho pridať aj inde.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia