Praženica
Praženica

Hliva kotúčová na slanine fotorecept

sracz - fotkasracz, 27. januára 2018
Hliva kotúčová na slanine (fotorecept)
Foto: sracz

Mám rád čerstvé huby vo všetkých ich variantoch v našom domácom „jedálničku”. Samozrejme najradšej mám tie naše, zo slovenských lesov, lúk a strání. Gurmánskou „rozprávkou” sú aj halušky so zmesou húb z okolia mojich rodných Košíc, korunované 2÷3 hríbmi „pravákmi“. V tunajších podmienkach však môžem o nich iba snívať. „Kupenských” je tu „haďabej”, i kráľovských trúb. Priateľka @Mariamka ma poučila, že u nás je to chránená hliva kotúčová „Pleurotus eryngii”. Urobil som z nej praženicu na slanine.

2-4
porcie
12-15 minút
príprava
12-15 minút
tepelná úprava

Suroviny

150-200 g
10-12 ks
1 ks menší
podľa potreby
1 ks
150-200 g
podľa chuti
podľa chuti
0,5 KL
0,5 KL
1-2 KL
100-120 ml
100-120 ml
50-60 ml
1-2 PL
4-5 ks
120-150 ml strúhaný

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    takto vyzeralo „družstvo” ingrediencií na štarte prípravy raňajok

    Hliva kotúčová na slanine (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    kúsky slaniny som vyškvaril a vzniklé škvarky som zasypal pokrájaným zväzkom mladej cibuľky aj s „pierkami” a kolieskami malého póru; po premiešaní som pridal za lyžicu (dve) oleja,

    Hliva kotúčová na slanine (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    pokrájanú väčšiu zelenú hrubostennú papriku a po 4÷5 minútovom restovaní už nasledovali

    Hliva kotúčová na slanine (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    segmenty hlivy kotúčovej, ktoré so jemne posypal soľou, pridal po pol mokka lyžičke (ML) čerstvo mletého čierneho korenia, borievky, drvenej rasce a celú ML mletej sladkej papriky; premiešal a následne nechal podusiť, než huby zmäkli; medzičas som využil na pokrájanie lístkov petržlenovej a zelerovej vňate (ich pokrájané halúzky som „prišmaril“ medzi restujúcu sa hlivu); žiaľ môj ligurček lekársky ostal rásť v Des Moines, inak má svoje opodstatnené miesto nielen v mojich mäsových a zeleninových polievkach, ale aj v jedlách s hubami;

    Hliva kotúčová na slanine (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    teraz som fantastickú vôňu základu z hlivy kotúčovej zvýraznil ešte polovičkou pokrájaných zelených vňatí a korunoval kockou masla; vzápätí opäť premiešal, chvíľočku (2÷3´) podusil a „vbuchol“

    Hliva kotúčová na slanine (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    štyri vajíčka; stačilo ich už len skompletizovať so základom a „fertig Maruška milá, prikri sa!“… tak ako vravieva môj dávny dobrý kamarát TibÝk Nagy, Kráľovsko Chlmčan-t.č. v Turni nad Bodvou: „Stačí za košík zmesi čerstvých húb udusených na cibuli so soľou a čerstvo mletým čiernym korením, vbuchnúť 12÷15 vajec, zamiešať, nechať zraziť, posypať dvomi tromi hrsťami čerstvých petržlenových, zelerových a ligurčekových lístočkov a raňajky pre dvoch kamarátov sú hotové“!

    Hliva kotúčová na slanine (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    nuž a potom na tanieri, s postrúhaným liptovským údeným oštiepkom a ozdobená vrcholcovým zelerovým lístkom, je to tá pravá rozprávka detstva a mladosti na Slovensku; úroveň slasti z jej „labužírovania“ neznížila ani príloha: hrianky z talianskej vekle s maslom!

    Hliva kotúčová na slanine (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    veľkú radosť mi urobil „ujo Gooble“, pomocou ktorého som zistil, že u nás doma je možné kúpiť sadbu aj hlivy kotúčovej (tak sa vyhnete avízovanej finančnej pokute za jej zber v prírode, kde je chránená); rád zverejňujem link a ten z Vás kto má priestor na sebarealizáciu si ju môže dopestovať vlastnoručne v igelitovom vreci: http://www.huby.sk/produkty/sadby-hub/zrnite-sadby-hub/hliva-kotucova-detail - naše ruže kvitnú priebežne, aj v januári.

    Hliva kotúčová na slanine (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

3 komentáre k receptu

Pridaj komentár k receptu: