Praženica

Hliva kotúčová na slanine (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Mám rád čerstvé huby vo všetkých ich variantoch v našom domácom „jedálničku”. Samozrejme najradšej mám tie naše, zo slovenských lesov, lúk a strání. Gurmánskou „rozprávkou” sú aj halušky so zmesou húb z okolia mojich rodných Košíc, korunované 2÷3 hríbmi „pravákmi“. V tunajších podmienkach však môžem o nich iba snívať. „Kupenských” je tu „haďabej”, i kráľovských trúb. Priateľka @Mariamka ma poučila, že u nás je to chránená hliva kotúčová „Pleurotus eryngii”. Urobil som z nej praženicu na slanine.

2-4
porcie
12-15 minút
príprava
12-15 minút
tepelná úprava

Postup

  1. takto vyzeralo „družstvo” ingrediencií na štarte prípravy raňajok
  2. kúsky slaniny som vyškvaril a vzniklé škvarky som zasypal pokrájaným zväzkom mladej cibuľky aj s „pierkami” a kolieskami malého póru; po premiešaní som pridal za lyžicu (dve) oleja,
  3. pokrájanú väčšiu zelenú hrubostennú papriku a po 4÷5 minútovom restovaní už nasledovali
  4. segmenty hlivy kotúčovej, ktoré so jemne posypal soľou, pridal po pol mokka lyžičke (ML) čerstvo mletého čierneho korenia, borievky, drvenej rasce a celú ML mletej sladkej papriky; premiešal a následne nechal podusiť, než huby zmäkli; medzičas som využil na pokrájanie lístkov petržlenovej a zelerovej vňate (ich pokrájané halúzky som „prišmaril“ medzi restujúcu sa hlivu); žiaľ môj ligurček lekársky ostal rásť v Des Moines, inak má svoje opodstatnené miesto nielen v mojich mäsových a zeleninových polievkach, ale aj v jedlách s hubami;
  5. teraz som fantastickú vôňu základu z hlivy kotúčovej zvýraznil ešte polovičkou pokrájaných zelených vňatí a korunoval kockou masla; vzápätí opäť premiešal, chvíľočku (2÷3´) podusil a „vbuchol“
  6. štyri vajíčka; stačilo ich už len skompletizovať so základom a „fertig Maruška milá, prikri sa!“… tak ako vravieva môj dávny dobrý kamarát TibÝk Nagy, Kráľovsko Chlmčan-t.č. v Turni nad Bodvou: „Stačí za košík zmesi čerstvých húb udusených na cibuli so soľou a čerstvo mletým čiernym korením, vbuchnúť 12÷15 vajec, zamiešať, nechať zraziť, posypať dvomi tromi hrsťami čerstvých petržlenových, zelerových a ligurčekových lístočkov a raňajky pre dvoch kamarátov sú hotové“!
  7. nuž a potom na tanieri, s postrúhaným liptovským údeným oštiepkom a ozdobená vrcholcovým zelerovým lístkom, je to tá pravá rozprávka detstva a mladosti na Slovensku; úroveň slasti z jej „labužírovania“ neznížila ani príloha: hrianky z talianskej vekle s maslom!
  8. veľkú radosť mi urobil „ujo Gooble“, pomocou ktorého som zistil, že u nás doma je možné kúpiť sadbu aj hlivy kotúčovej (tak sa vyhnete avízovanej finančnej pokute za jej zber v prírode, kde je chránená); rád zverejňujem link a ten z Vás kto má priestor na sebarealizáciu si ju môže dopestovať vlastnoručne v igelitovom vreci: http://www.huby.sk/produkty/sadby-hub/zrnite-sadby-hub/hliva-kotucova-detail - naše ruže kvitnú priebežne, aj v januári.