Foto: pusta
Mám rada baklažány v rôznej úprave, ale najmä, ak pripravený baklažán nie je nasiaknutý a ťažký od oleja. Toto jedlo je veľmi chutné, Zobraziť celý popisMám rada baklažány v rôznej úprave, ale najmä, ak pripravený baklažán nie je nasiaknutý a ťažký od oleja. Toto jedlo je veľmi chutné, jednoduché na prípravu, zdravé, rýchle, ľahko stráviteľné a variabilné, podľa toho aké suroviny použijete. Harmonika z baklažánu je len dôkazom toho, aké pestré a vynikajúce môžu byť čisto zeleninové jedlá.
porcie
príprava
na 180 °C
Suroviny
4 ks cca á 200 g, stredne veľký |
|
8 ks |
|
4 ks - menšia |
|
2 ks stredne veľká |
|
8 strúčikov |
|
200 g podľa vlastného výberu |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti čerstvý/sušený |
|
podľa chuti čerstvý /sušený |
|
iné bylinky: | |
, šalvia, oregano...podľa vlastného výberu |
|
podľa chuti |
|
4 -5 PL |
|
Postup
-
1
Pripravila som potrebné suroviny. Baklažánom som odkrojila stopku, prerezala som ich po dlžke na polovicu a zvislo som ich pokrájala v odstupoch asi 0,5 cm tak, že som nedokrojila až na spodok, ktorý som nechala dolu ako neporušený súvislý pás asi do výšky 1 cm. Baklažány nedávam vypotiť, ale ochutnám, či nie sú horké. Väčšinou nebývajú horké.
-
2
Očistenú cibuľu som nakrájala na tenké kolieska.
-
3
Cesnak som pokrájala na plátky.
-
4
Papriku som nakrájala na kolieska.
-
5
Paradajky som pokrájala na plátky.
-
6
Pokrájanú zeleninu som si pripravila na tanier. V oleji som rozšľahala soľ, mleté čierne korenie a bylinky. V bylinkách sa fantázii medze nekladú - ja som použila rozmarín, tymián, oregano a bazalku. Bylinky môžu byť čerstvé, ale aj sušené. Syr môže byť akýkoľvek, veľmi dobrá je mozarella, ale skúsila som aj údený syr, osvedčil sa mi tekovský údený salámový syr.
-
7
Pripravené baklažány som položila do zapekacej jenskej misy, odhrnula som prstami plátky baklažánu od seba a potrela som ich štetcom s ochuteným olejom. Do medzier som postrkala postupne pripravenú pokrájanú zeleninu a syr, čím sa vytvorí vzhľad harmoniky. Zvlášť som posolila len plátky paradajok, paradajky znesú dosť soli. Celé som pokvapkala zvyškom pripraveného oleja
-
8
Piekla som v trúbe vyhriatej na 180 stupňov 30 minút. Jedlo je pomerne sýte a úplne postačí ako príloha čerstvo upečené pečivo.Je výborné teplé, vlažné, ale výborne chutí aj za studena. Ak sa vynechá syr úplne alebo nahradí s tofu, je to dobré aj pre bezlaktozovú diétu a vegánov. Dobrú chuť prajem!
položila som to na bok, celé sa mi to nádherne zohlo, bolo to krásne a farebné