Harmonika z baklažánu fotorecept

pusta - fotkapusta, 4. mája 2012
Harmonika z baklažánu (fotorecept)
Foto: pusta

Mám rada baklažány v rôznej úprave, ale najmä, ak pripravený baklažán nie je nasiaknutý a ťažký od oleja. Toto jedlo je veľmi chutné, Zobraziť celý popisMám rada baklažány v rôznej úprave, ale najmä, ak pripravený baklažán nie je nasiaknutý a ťažký od oleja. Toto jedlo je veľmi chutné, jednoduché na prípravu, zdravé, rýchle, ľahko stráviteľné a variabilné, podľa toho aké suroviny použijete. Harmonika z baklažánu je len dôkazom toho, aké pestré a vynikajúce môžu byť čisto zeleninové jedlá.

4
porcie
20 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

4 ks cca á 200 g, stredne veľký
8 ks
4 ks - menšia
2 ks stredne veľká
8 strúčikov
200 g podľa vlastného výberu
podľa chuti
podľa chuti čerstvý/sušený
podľa chuti čerstvý /sušený
iné bylinky:
 , šalvia, oregano...podľa vlastného výberu
podľa chuti
4 -5 PL




Postup

  1. 1

    Pripravila som potrebné suroviny. Baklažánom som odkrojila stopku, prerezala som ich po dlžke na polovicu a zvislo som ich pokrájala v odstupoch asi 0,5 cm tak, že som nedokrojila až na spodok, ktorý som nechala dolu ako neporušený súvislý pás asi do výšky 1 cm. Baklažány nedávam vypotiť, ale ochutnám, či nie sú horké. Väčšinou nebývajú horké.

    Harmonika z baklažánu (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Očistenú cibuľu som nakrájala na tenké kolieska.

    Harmonika z baklažánu (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesnak som pokrájala na plátky.

    Harmonika z baklažánu (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Papriku som nakrájala na kolieska.

    Harmonika z baklažánu (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Paradajky som pokrájala na plátky.

    Harmonika z baklažánu (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pokrájanú zeleninu som si pripravila na tanier. V oleji som rozšľahala soľ, mleté čierne korenie a bylinky. V bylinkách sa fantázii medze nekladú - ja som použila rozmarín, tymián, oregano a bazalku. Bylinky môžu byť čerstvé, ale aj sušené. Syr môže byť akýkoľvek, veľmi dobrá je mozarella, ale skúsila som aj údený syr, osvedčil sa mi tekovský údený salámový syr.

    Harmonika z baklažánu (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pripravené baklažány som položila do zapekacej jenskej misy, odhrnula som prstami plátky baklažánu od seba a potrela som ich štetcom s ochuteným olejom. Do medzier som postrkala postupne pripravenú pokrájanú zeleninu a syr, čím sa vytvorí vzhľad harmoniky. Zvlášť som posolila len plátky paradajok, paradajky znesú dosť soli. Celé som pokvapkala zvyškom pripraveného oleja

    Harmonika z baklažánu (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Piekla som v trúbe vyhriatej na 180 stupňov 30 minút. Jedlo je pomerne sýte a úplne postačí ako príloha čerstvo upečené pečivo.Je výborné teplé, vlažné, ale výborne chutí aj za studena. Ak sa vynechá syr úplne alebo nahradí s tofu, je to dobré aj pre bezlaktozovú diétu a vegánov. Dobrú chuť prajem!

    Harmonika z baklažánu (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

marianne69
@pusta to je peckovy naaaapad:-) vcera som dva baklazany minula na recepte od @2010 ,ale s tymto si mi tak ulahodila tak,ze idem kupit....dakujem:-)
martamm
Akurat sa mi Tvoj recept hodi, vsetky suroviny mam doma a balkazanove veci su moje oblubene, dakujem....
lia66
Takéto robievam, ale syr dávam gréckeho typu a dokonca ani olej nedávam-pustí si šťavu sám...a takto robím aj cuketu...korenie dávam buď korenie štyroch farieb, alebo, keď nemám, tak biele mleté-mňamka veliká:)))
eldina
dakujem za nápad,ide čas grilovačiek,tak toto tam určite šupnem,ked budem mať plnú zahradu týchto dobrôt...tiež milujem baklažán a už mám veľa receptov/nových/ v pláne urobiť a vyfotiť..:) už je v KK
dogagador
dnesna varecha je naozaj zaujimava, paci sa mi to, pride coskoro na rad, lebo ved nemozem urobit vsetko v jeden den!
irenaw
pekné jedlo, robím podobné a tiež dávam len surový baklažán, mňam :-)
kimika
takýto recept príde vždy vhod keď mám mäsa po krk :) ukladám do KK
hahaias
páči sa mi recept, a nie je ťažký od oleja. Mám rada baklažán a vyskúšam aj nápady od ostatných - bez oleja alebo cuketu
katkos
super nápad a rýchly, už len kúpiť suroviny a ideme na to. Jediný problém-mužský krk to nenasýti
syska90
No, takže, dnes som oskúšala, a chválim recept aj nápad ,, vizuálny,, super. Ďakujem
maribellana
Mam taky pocit, ze rovnaký recept som si stiahla z Varechy pred viac ako 2 rokmi a mal názov Baklažánové vejáre a stal sa mojím najobľúbenejším. :) Dobrá je aj varianta s cuketou.
pusta
@maribellana , tvoj pocit nie je správny. pred 2 r som ešte nebola na vareche. Baklažánové vejáre sú receptom redakcie a bol vložený 4.nov.2009, čiže som ho nestiahla, okrem toho je úplne iný. ale som rada, že sa stal tvojim najobľúbenejším :-)
bubrienka1
s uložením naplneného baklažánu reznou stranou do pekáča som sa nerápila :-)
položila som to na bok, celé sa mi to nádherne zohlo, bolo to krásne a farebné




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia