Harmonika z baklažánu (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Mám rada baklažány v rôznej úprave, ale najmä, ak pripravený baklažán nie je
nasiaknutý a ťažký od oleja. Toto jedlo je veľmi chutné, jednoduché na prípravu,
zdravé, rýchle, ľahko stráviteľné a
variabilné, podľa toho aké suroviny použijete. Harmonika z baklažánu je len dôkazom
toho, aké
pestré a vynikajúce môžu byť čisto zeleninové jedlá.
4 porcie |
20 minút príprava |
30 minút na 180 °C |
Postup
- Pripravila som potrebné suroviny. Baklažánom som odkrojila stopku, prerezala som ich po dlžke na polovicu a zvislo som ich pokrájala v odstupoch asi 0,5 cm tak, že som nedokrojila až na spodok, ktorý som nechala dolu ako neporušený súvislý pás asi do výšky 1 cm. Baklažány nedávam vypotiť, ale ochutnám, či nie sú horké. Väčšinou nebývajú horké.
- Očistenú cibuľu som nakrájala na tenké kolieska.
- Cesnak som pokrájala na plátky.
- Papriku som nakrájala na kolieska.
- Paradajky som pokrájala na plátky.
- Pokrájanú zeleninu som si pripravila na tanier. V oleji som rozšľahala soľ, mleté čierne korenie a bylinky. V bylinkách sa fantázii medze nekladú - ja som použila rozmarín, tymián, oregano a bazalku. Bylinky môžu byť čerstvé, ale aj sušené. Syr môže byť akýkoľvek, veľmi dobrá je mozarella, ale skúsila som aj údený syr, osvedčil sa mi tekovský údený salámový syr.
- Pripravené baklažány som položila do zapekacej jenskej misy, odhrnula som prstami plátky baklažánu od seba a potrela som ich štetcom s ochuteným olejom. Do medzier som postrkala postupne pripravenú pokrájanú zeleninu a syr, čím sa vytvorí vzhľad harmoniky. Zvlášť som posolila len plátky paradajok, paradajky znesú dosť soli. Celé som pokvapkala zvyškom pripraveného oleja
- Piekla som v trúbe vyhriatej na 180 stupňov 30 minút. Jedlo je pomerne sýte a úplne postačí ako príloha čerstvo upečené pečivo.Je výborné teplé, vlažné, ale výborne chutí aj za studena. Ak sa vynechá syr úplne alebo nahradí s tofu, je to dobré aj pre bezlaktozovú diétu a vegánov. Dobrú chuť prajem!