Harmonika z baklažánu (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Mám rada baklažány v rôznej úprave, ale najmä, ak pripravený baklažán nie je nasiaknutý a ťažký od oleja. Toto jedlo je veľmi chutné, jednoduché na prípravu, zdravé, rýchle, ľahko stráviteľné a variabilné, podľa toho aké suroviny použijete. Harmonika z baklažánu je len dôkazom toho, aké pestré a vynikajúce môžu byť čisto zeleninové jedlá.

4
porcie
20 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravila som potrebné suroviny. Baklažánom som odkrojila stopku, prerezala som ich po dlžke na polovicu a zvislo som ich pokrájala v odstupoch asi 0,5 cm tak, že som nedokrojila až na spodok, ktorý som nechala dolu ako neporušený súvislý pás asi do výšky 1 cm. Baklažány nedávam vypotiť, ale ochutnám, či nie sú horké. Väčšinou nebývajú horké.
  2. Očistenú cibuľu som nakrájala na tenké kolieska.
  3. Cesnak som pokrájala na plátky.
  4. Papriku som nakrájala na kolieska.
  5. Paradajky som pokrájala na plátky.
  6. Pokrájanú zeleninu som si pripravila na tanier. V oleji som rozšľahala soľ, mleté čierne korenie a bylinky. V bylinkách sa fantázii medze nekladú - ja som použila rozmarín, tymián, oregano a bazalku. Bylinky môžu byť čerstvé, ale aj sušené. Syr môže byť akýkoľvek, veľmi dobrá je mozarella, ale skúsila som aj údený syr, osvedčil sa mi tekovský údený salámový syr.
  7. Pripravené baklažány som položila do zapekacej jenskej misy, odhrnula som prstami plátky baklažánu od seba a potrela som ich štetcom s ochuteným olejom. Do medzier som postrkala postupne pripravenú pokrájanú zeleninu a syr, čím sa vytvorí vzhľad harmoniky. Zvlášť som posolila len plátky paradajok, paradajky znesú dosť soli. Celé som pokvapkala zvyškom pripraveného oleja
  8. Piekla som v trúbe vyhriatej na 180 stupňov 30 minút. Jedlo je pomerne sýte a úplne postačí ako príloha čerstvo upečené pečivo.Je výborné teplé, vlažné, ale výborne chutí aj za studena. Ak sa vynechá syr úplne alebo nahradí s tofu, je to dobré aj pre bezlaktozovú diétu a vegánov. Dobrú chuť prajem!