Foto: valky82
Hľadala som recept na haboš, aký nájdeme u nás bežne v cukrárni. Ale nenašla som... Tak som povymýšľala, pozliepala a ponúkam aj vám... :-)
porcií
príprava
na 200 °C
Postup
-
1
Nemám nafotený postup, kedže som to robila prvýkrát a nebolo isté, či haboš vyjde... Ale vyšiel utešený, tak aspoň postup, obrázky možno doplním neskôr. Ale príprava je naozaj jednoduchá. Krém som si požičala a upravila od Eldiny, ďakujem... Lístkové cesto som kúpila už vyvaľkané, takže som ho len rozdelila na dve polovice. Jednu som popichala vidličkou a druhú ešte pred pečením rozdelila na 6 rovnakých kusov. Tie som nepopichala. Upiekla som naraz, rúru predohriala na 200 stupňov a piekla cca 10 min. Piekla som to na papieri, naozaj to bola rýchlovka.
- 2
Z vody a cukru si uvaríme sirup. Pridáme aj citrónovú šťavu. Ja mám radšej kyslejšie, takže som dala z takmer celého menšieho citróna. Varíme 15 - 20 min, kým nie je sklovitý, mierne hustý.
- 3
Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Do ušľahaného snehu pridávame po lyžiciach cukor, vanilku a horúci cukrový sirup. Ten pridávame len po lyžičkách a riadne zašľahávame. Po poslednej lyžičke sirupu miešame na najvyšších otáčkach ešte aspoň 5 min. Vznikne tuhý krém.
- 4
Na celý plát lístkového cesta nanesieme vzniknutý tuhý sneh, rozotrieme a navrch naukladáme upečené kúsky. Tie pocukrujeme práškovým cukrom, porežeme a podávame.
- 5
Vzniklo mi 6 dosť veľkých kúskov. A po pár minútach zostali len tri... :-) Dobrú chuť!
Tiež snehový zákusok:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Ten haboš, ako píše pani Marienka 44, je podobný nášmu, ale do snehu sa pridali nasekané vlašské orechy, bez čoko polevy. /niečo podobné ako Tatrankin Turecký koláč/.
Keď budem mať zvyšné bielky, vyskúšam Tvoj kyselkavý. Určite
je vynikajúci.
hab je pena ale v cukrárstve skôr sneh.
"na druhý deň sa sneh začal trošku zlievaťt! - tipujem - vanilkový cukor do snehu, kde ide varený sirup...
Čudné, že? Ale spravila som až večer a viac sladkého do nás nevošlo...
V Budapesti som jedla habos s ruzovou penou a bol z listkoveho cesta.
Máš 100% pravdu. Chcela som to napísať do tejto diskusie, ale si ma predbehla. Vôbec sa nemýliš, len neviem, prečo si niektoré žienky/Jožka 2/ nepozreli do maďarsko slovenského slovníka!
názov receptu je písaný po slovensky, Jožka nemohla predpokladať, že názov je maďarský (zrejme preto nevedela siahnuť po akomkoľvek slovníku). Napriek tomu podstatu uhádla, v závere komentu píše o snehovej plnke a má pravdu :-)
Ja zas nechápem, ako niekto môže napísať takú hlúposť. To si kôli receptom na Varecha. SK mám nakúpiť slovníky všetkych jazykov sveta? Je to predsa varecha.SK, alebo sa mýlim?
V maďarčine slovo hab, haboš,znamená pena,penový,tak skôr od toho slova by som ho odôvodnila,zrejme kto vymyslel ten zákusok,bol pôvodom maďar
Určite to má stým názvom niečo podobné,aj ja som toho názoru,ale kto vie?
" Mixovala som to hooooooodne dlho teda." tu si urobila chybu - prešľahala si sneh.Tých 5min. v recepte je zrada,keď sa ti už robia špičky,tak je sneh ušľahaný.
Dakujem. Asi by to chcelo teda opravit ten recept. Este ze to chuti :)
tak som to skusila teda este raz, menej slahania, stale nieje taky tuhy ako by mal byt, v podstate sa roztiekol. Takze chyba bude asi niekde inde :( Nejake napady? Cim by sa dal ten krem stuzit?
Neviem ako by som ti pomohla :(,lebo nevidím,ako to robíš.Môžem ti dať tu moju radu v diskusii a k tomu ešte dodám,že pri zváraní sirupu sa to nemieša.Tak si to pozri: varecha.pravda.sk/recepty/cierny-princ-po-domacky/26110-r...