Guľkové trio
šéfkuchár penziónu Castel v Mierove, 30. marca 2014
Foto: Ľuboš Pilc
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
Žemľové guľky: | |
500 g |
|
1 ks |
|
1 strúčik |
|
250 g |
|
125 g |
|
6 ks |
|
|
|
|
|
Guľky zo surových zemiakov: | |
800 g |
|
|
|
|
|
|
|
1 PL |
|
Guľky z varených zemiakov: | |
1,5 kg |
|
100 g |
|
20 g |
|
2 ks |
|
1/4 ks |
|
150 g |
|
100 g |
|
|
Postup
-
1
Žemľové guľky: Cibuľu s cesnakom orestujeme. Podlejeme mliekom a privedieme do varu. Nalejeme na nakrájané žemle, zamiešame a odložíme. Maslo vymiešame, primiešame žĺtky. Bielky vyšľaháme zvlášť. Žemľu vyžmýkame, pridáme do žĺtkov a primiešame bielky. Zo zmesi vyformujeme guľky, zabalíme ich do fólie a do alobalu. Varíme 20 minút. Rozbalené opražíme.
- 2
Guľky zo surových zemiakov: Do misy nalejeme vlažnú vodu, pridáme trochu octu. Do toho nastrúhame 2/3 očistených zemiakov. Vyžmýkame ich. Zvyšné zemiaky nakrájame na kocky a uvaríme. Spravíme pyré, do ktorého pridáme strúhané zemiaky, lyžicu solamylu a premiešame. Vytvarujeme guľky a krutóny zapracujeme do stredu. Varíme vo vode asi 20 minút.
- 3
Guľky z varených zemiakov: Údenú slaninu nakrájanú na kocky opražíme a spolu so všetkými surovinami vymiešame cesto. Cesto vyvaľkáme na hrubší plát, ktorý nakrájame na štvorce. Do stredu štvorcov zabalíme krutónky. Vytvarujeme guľky. Guľky varíme na miernom ohni v slanej vode dovtedy, kým nevyplávajú.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu