Guľkové trio
šéfkuchár penziónu Castel v Mierove, 30. marca 2014

Foto: Ľuboš Pilc
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
| Žemľové guľky: | |
| 500 g |
|
| 1 ks |
|
| 1 strúčik |
|
| 250 g |
|
| 125 g |
|
| 6 ks |
|
|
|
|
|
|
|
| Guľky zo surových zemiakov: | |
| 800 g |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| 1 PL |
|
| Guľky z varených zemiakov: | |
| 1,5 kg |
|
| 100 g |
|
| 20 g |
|
| 2 ks |
|
| 1/4 ks |
|
| 150 g |
|
| 100 g |
|
|
|
|
Postup
-
1
Žemľové guľky: Cibuľu s cesnakom orestujeme. Podlejeme mliekom a privedieme do varu. Nalejeme na nakrájané žemle, zamiešame a odložíme. Maslo vymiešame, primiešame žĺtky. Bielky vyšľaháme zvlášť. Žemľu vyžmýkame, pridáme do žĺtkov a primiešame bielky. Zo zmesi vyformujeme guľky, zabalíme ich do fólie a do alobalu. Varíme 20 minút. Rozbalené opražíme.
- 2
Guľky zo surových zemiakov: Do misy nalejeme vlažnú vodu, pridáme trochu octu. Do toho nastrúhame 2/3 očistených zemiakov. Vyžmýkame ich. Zvyšné zemiaky nakrájame na kocky a uvaríme. Spravíme pyré, do ktorého pridáme strúhané zemiaky, lyžicu solamylu a premiešame. Vytvarujeme guľky a krutóny zapracujeme do stredu. Varíme vo vode asi 20 minút.
- 3
Guľky z varených zemiakov: Údenú slaninu nakrájanú na kocky opražíme a spolu so všetkými surovinami vymiešame cesto. Cesto vyvaľkáme na hrubší plát, ktorý nakrájame na štvorce. Do stredu štvorcov zabalíme krutónky. Vytvarujeme guľky. Guľky varíme na miernom ohni v slanej vode dovtedy, kým nevyplávajú.
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2








Diskusia k receptu