Guľkové trio

Autor receptu: redakcia

4
porcie
20 minút
príprava
100 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Žemľové guľky: Cibuľu s cesnakom orestujeme. Podlejeme mliekom a privedieme do varu. Nalejeme na nakrájané žemle, zamiešame a odložíme. Maslo vymiešame, primiešame žĺtky. Bielky vyšľaháme zvlášť. Žemľu vyžmýkame, pridáme do žĺtkov a primiešame bielky. Zo zmesi vyformujeme guľky, zabalíme ich do fólie a do alobalu. Varíme 20 minút. Rozbalené opražíme.
  2. Guľky zo surových zemiakov: Do misy nalejeme vlažnú vodu, pridáme trochu octu. Do toho nastrúhame 2/3 očistených zemiakov. Vyžmýkame ich. Zvyšné zemiaky nakrájame na kocky a uvaríme. Spravíme pyré, do ktorého pridáme strúhané zemiaky, lyžicu solamylu a premiešame. Vytvarujeme guľky a krutóny zapracujeme do stredu. Varíme vo vode asi 20 minút.
  3. Guľky z varených zemiakov: Údenú slaninu nakrájanú na kocky opražíme a spolu so všetkými surovinami vymiešame cesto. Cesto vyvaľkáme na hrubší plát, ktorý nakrájame na štvorce. Do stredu štvorcov zabalíme krutónky. Vytvarujeme guľky. Guľky varíme na miernom ohni v slanej vode dovtedy, kým nevyplávajú.