Guľkové trio
Autor receptu: redakcia
4 porcie |
20 minút príprava |
100 minút tepelná úprava |
Postup- Žemľové guľky: Cibuľu s cesnakom
orestujeme. Podlejeme
mliekom a privedieme do varu.
Nalejeme na nakrájané žemle,
zamiešame a odložíme. Maslo
vymiešame, primiešame žĺtky.
Bielky vyšľaháme zvlášť. Žemľu
vyžmýkame, pridáme do žĺtkov
a primiešame bielky. Zo zmesi
vyformujeme guľky, zabalíme ich
do fólie a do alobalu. Varíme 20
minút. Rozbalené opražíme.
- Guľky zo surových zemiakov:
Do misy nalejeme vlažnú
vodu, pridáme trochu octu. Do
toho nastrúhame 2/3 očistených
zemiakov. Vyžmýkame ich.
Zvyšné zemiaky nakrájame na
kocky a uvaríme. Spravíme pyré,
do ktorého pridáme strúhané
zemiaky, lyžicu solamylu a premiešame.
Vytvarujeme guľky a
krutóny zapracujeme do stredu.
Varíme vo vode asi 20 minút.
- Guľky z varených zemiakov:
Údenú slaninu nakrájanú
na kocky opražíme a spolu so
všetkými surovinami vymiešame
cesto. Cesto vyvaľkáme na hrubší
plát, ktorý nakrájame na štvorce.
Do stredu štvorcov zabalíme krutónky.
Vytvarujeme guľky. Guľky
varíme na miernom ohni v slanej
vode dovtedy, kým nevyplávajú.
|