Zemiakový koláč

Gruľovník zo Starej Ľubovne

Autor receptu: redakcia

Gruľovník je skvelý aj na sladko, ja som ochutnal marhuľový a bol neskutočne dobrý. Stačí len zameniť suroviny a použiť tvaroh a ovocie a navrch nasypať trochu mrveničky.

40 minút
príprava
15-20 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Cesto: Polohrubú múku preosejeme do misy, pridáme soľ. V hrnčeku spojíme polievkovú lyžicu cukru, droždie, trochu mlieka a premiešame. Necháme krátko kysnúť. Kvások pridáme k múke, pomaly prilievame mlieko zmiešané s olejom a so žĺtkami. Všetko spolu premiešame. Vypracujeme cesto, na záver vmiešame sneh vyšľahaný z bielkov. Cesto necháme hodinu na teplom mieste kysnúť.
  2. Zemiaková plnka: Zemiaky uvaríme v osolenej vode. Uvarené prelisujeme, pridáme bryndzu, maslo, trošku smotany, nasekanú pažítku a všetko zamiešame na hladkú plnku.
  3. Asi 2/3 nakysnutého cesta dáme na pomúčenú dosku, vyvaľkáme a dáme na maslom potretý plech. Na cesto dáme zemiakovú plnku a prikryjeme zvyšným vyvaľkaným cestom, natiahneme ho až po okraje plechu. Popicháme vidličkou, aby sa cesto nezdvihlo, a povrch potrieme rozšľahaným vajcom. Pečieme asi 15 až 20 minút v rúre vyhriatej na 200 °C. Na záver vychladnutý koláč pokrájame na kocky a povrch gruľovníka potrieme maslom.