Zemiakový koláč
	        Gruľovník zo Starej Ľubovne
	        Autor receptu: redakcia
	         
	        
	        Gruľovník je skvelý aj na sladko, ja som ochutnal marhuľový a bol neskutočne dobrý. Stačí len zameniť suroviny
a použiť tvaroh a ovocie a navrch nasypať trochu mrveničky.
| 
				  	  
				  	40 minút príprava  | 
				  	  
				  	15-20 minút  na 200 °C  | 
Postup
- Cesto: Polohrubú múku preosejeme do misy, pridáme soľ. V hrnčeku spojíme polievkovú lyžicu cukru, droždie, trochu mlieka a premiešame. Necháme krátko kysnúť. Kvások pridáme k múke, pomaly prilievame mlieko zmiešané s olejom a so žĺtkami. Všetko spolu premiešame. Vypracujeme cesto, na záver vmiešame sneh vyšľahaný z bielkov. Cesto necháme hodinu na teplom mieste kysnúť. 
 - Zemiaková plnka: Zemiaky uvaríme v osolenej vode. Uvarené prelisujeme, pridáme bryndzu,
maslo, trošku smotany, nasekanú pažítku a všetko zamiešame na hladkú
plnku. 
 - Asi 2/3 nakysnutého cesta dáme na pomúčenú dosku,
vyvaľkáme a dáme na maslom potretý plech. Na cesto dáme
zemiakovú plnku a prikryjeme zvyšným vyvaľkaným cestom,
natiahneme ho až po okraje plechu. Popicháme vidličkou,
aby sa cesto nezdvihlo, a povrch potrieme rozšľahaným vajcom. Pečieme asi 15 až 20 minút v rúre vyhriatej na 200 °C.
Na záver vychladnutý koláč pokrájame na kocky a povrch gruľovníka potrieme maslom.