Grilovaný steak so zapekanými zemiakmi a omáčkou z červeného vína
šéfkuchár Elesko restaurant & wine bar, 25. júna 2010
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
Postup
-
1
Sviečkovú očistíme a odblaníme. Nakrájame na steaky asi 200 – 250 g. Mäso okoreníme bielym korením a osolíme. Necháme v chladničke chvíľu odpočinúť. Očistené zemiaky nakrájame na plátky, vložíme do hlbšieho plechu, zalejeme smotanou, pridáme prelisovaný cesnak, soľ a korenie.
- 2
Pečieme pri 180 oC asi 25 až 35 minút pod alobalom do polomäkka. Alobal odstránime, posypeme syrom zapečieme.
- 3
Na panvičke orestujeme pokrájanú slaninu, šalotku a šampiňóny. Pridáme červené víno, povaríme, prilejeme redukciu hovädzieho vývaru a zvaríme do hustoty omáčky. Dochutíme soľou a korením. Steak prudko opražíme minútu z každej strany, znížime plameň a pomaly dopečieme.
- 4
NÁŠ TIP: Redukciu (prírodné zahusťovanie) dosiahneme zvarením akéhokoľvek vývaru, nesmie byť však slaný. Steak je najlepšie robiť prudko, aby sa mäso zatiahlo a zostalo šťavnaté a následne ho nechať na miernom ohni dôjsť.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu