Grilovaná pražma
Grilovaná pražma

Grilovaná pražma kráľovská s letným zemiakovým šalátom

Vojto Artz
prezident Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov a šéfkuchár METRO, 16. septembra 2021
Grilovaná pražma kráľovská s letným zemiakovým šalátom
Foto: Dušan Křístek
5
porcií
60 minút
príprava

Suroviny

5 ks
80 g
1-2 ks
80 g mix čerstvých (tymian, petržlenová vňať, rozmarín, estragón)
50 ml
Zemiakový šalát:
1 kg neskoré
1 zväzok (zelená časť)
1 zväzok
80 g
100 g
15 g
Dresing:
2-3 PL
80-100 ml
z 1 citróna




Postup

  1. 1

    Rybu najskôr zbavíme šupín - buď tupou stranou noža, alebo špeciálnym odstraňovačom šupín. Vypitvanú pražmu dôkladne opláchneme studenou vodou zvnútra aj zvonku a osušíme. Ostrým nožom urobíme na koži z obidvoch strán vedľa seba niekoľko zvislých zárezov hlbokých asi 3–4 mm. Do zárezov aj brušnej dutiny vmasírujeme morskú soľ a čerstvo namleté korenie.

  2. 2

    Do brušnej dutiny vložíme kúsky očisteného a na plátky nakrájaného cesnaku, plátky nakrájaného citróna a zmes byliniek zviazaných do kytičiek. Rybu potrieme olivovým olejom a kvapneme ho aj do brušnej dutiny. Grilujeme na miernom ohni z obidvoch strán dozlatista.

  3. 3

    Zemiakový šalát: Zemiaky uvaríme v šupke v dostatočne osolenej vode takmer domäkka. Ošúpeme a nakrájame na tenké plátky. Potom pripravíme dresing: do menšej misy dáme hrubozrnnú horčicu, olivový olej, šťavu z citróna, soľ, čierne korenie a všetko dôkladne premiešame. Cibuľu aj s reďkovkami nakrájame na tenké plátky, cibuľkovú vňať a pažítku nakrájame najemno, hráškové struky na kúsky.

  4. 4

    Nakrájané zemiaky zmiešame s dresingom, do teplých krásne vsiakne. Chvíľu počkáme a keď zemiaky nasiaknu, pridáme ostatnú nakrájanú zeleninu. Potom opatrne a dôkladne premiešame a servírujeme s rybou.

Diskusia k receptu