Grilovaná pražma kráľovská s letným zemiakovým šalátom
prezident Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov a šéfkuchár METRO, 16. septembra 2021

Foto: Dušan Křístek
porcií
príprava
Suroviny
| 5 ks |
|
| 80 g |
|
| 1-2 ks |
|
| 80 g mix čerstvých (tymian, petržlenová vňať, rozmarín, estragón) |
|
|
|
|
|
|
|
| 50 ml |
|
| Zemiakový šalát: | |
| 1 kg neskoré |
|
| 1 zväzok (zelená časť) |
|
| 1 zväzok |
|
| 80 g |
|
| 100 g |
|
| 15 g |
|
|
|
|
| Dresing: | |
| 2-3 PL |
|
| 80-100 ml |
|
| z 1 citróna |
|
|
|
|
|
|
|
Postup
-
1
Rybu najskôr zbavíme šupín - buď tupou stranou noža, alebo špeciálnym odstraňovačom šupín. Vypitvanú pražmu dôkladne opláchneme studenou vodou zvnútra aj zvonku a osušíme. Ostrým nožom urobíme na koži z obidvoch strán vedľa seba niekoľko zvislých zárezov hlbokých asi 3–4 mm. Do zárezov aj brušnej dutiny vmasírujeme morskú soľ a čerstvo namleté korenie.
- 2
Do brušnej dutiny vložíme kúsky očisteného a na plátky nakrájaného cesnaku, plátky nakrájaného citróna a zmes byliniek zviazaných do kytičiek. Rybu potrieme olivovým olejom a kvapneme ho aj do brušnej dutiny. Grilujeme na miernom ohni z obidvoch strán dozlatista.
- 3
Zemiakový šalát: Zemiaky uvaríme v šupke v dostatočne osolenej vode takmer domäkka. Ošúpeme a nakrájame na tenké plátky. Potom pripravíme dresing: do menšej misy dáme hrubozrnnú horčicu, olivový olej, šťavu z citróna, soľ, čierne korenie a všetko dôkladne premiešame. Cibuľu aj s reďkovkami nakrájame na tenké plátky, cibuľkovú vňať a pažítku nakrájame najemno, hráškové struky na kúsky.
- 4
Nakrájané zemiaky zmiešame s dresingom, do teplých krásne vsiakne. Chvíľu počkáme a keď zemiaky nasiaknu, pridáme ostatnú nakrájanú zeleninu. Potom opatrne a dôkladne premiešame a servírujeme s rybou.
Tiež grilovaná pražma:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2








Diskusia k receptu