Zapekaný karfiol

Gratinovaný karfiol so zemiakmi

Autor receptu: redakcia

4
porcie
25 minút
príprava
30 minút
na 220 °C

Suroviny

Postup

  1. Rúru vyhrejeme na 220 °C. Pripravíme si 4 zapekacie misy, každú s objemom 500 ml, alebo jednu veľkú, a vymastíme ich maslom.
  2. Karfiol rozoberieme na ružičky, ktoré prekrojíme na polovice. Ošúpanú cibuľu nadrobno nakrájame. Ošúpané zemiaky nakrájame na tenké plátky. Syr nastrúhame na hrubom strúhadle. Karfiol, cibuľu a polovicu nastrúhaného syra vložíme do väčšej misy. Prilejeme smotanu, osolíme, okoreníme a premiešame.
  3. Na dno zapekacích misiek poukladáme plátky zemiakov. Na ne rozdelíme karfiolovú zmes. Misky prikryjeme štvorcom papiera na pečenie (aby sa jedlo nedostalo do kontaktu s alobalom) a až potom prekryjeme alobalom. Zabalené misky poukladáme na plech na pečenie, vložíme do rúry vyhriatej na 220 °C a pečieme asi 20 minút.
  4. Potom zo zapekacích misiek zložíme papier aj alobal. Povrch gratinovaného karfiolu posypeme zvyšným strúhaným syrom. Vrátime do rúry a pri teplote 220 °C pečieme 8–10 minút dozlatista.