Gratinované zemiaky

tetrisss - fotkatetrisss, 29. januára 2014
Gratinované zemiaky
Foto: tetrisss

Toto jedlo som prvý krát jedla v ďalekej Indonézii. Trochu dlhšie sa pečie a preto ma vždy prekvapovalo, ako rýchlo nám ho vedeli čerstvé doniesť. Ako to zvládali, to dodnes nechápem. Jedlo tam používali ako prílohu k mäsu, ale ja ho mám rada len tak, spolu s čerstvým šalátom.

4
porcie
10 minút
príprava
90 minút
na 200 °C

Suroviny

6 ks
200 g
1 ks
150 g
150 g
100 g (napr. Eidam tehla)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Väčšie zemiaky očistíme nakrájame na čo najtenšie plátky. Do misky , ktorú vieme prikryť, ja používam jenské sklo, uložíme zemiaky, aby sa trošku prekrývali, ako škridle, Na to dáme huby na plátky, cibuľu na mesiačily, ďalšiu vrstvu zemiakov, posolíme, dáme plátky syra, zase zemiaky a podľa chuti posolíme, dáme suchú pažítkovú vňať.

  2. 2

    Obe smotany zmiešame, nalejeme na zemiaky a dáme zakryté piecť do rúry. Ak sa nám nepáči bezmäsitá verzia, môžeme na syr dať šunku, alebo údené mäso.

  3. 3

    Zemiaky pečieme zakryté aspoň hodinu, odkryjeme a dopečieme do ružova, kým sa smotany nevstrebú do zemiakov. Ako prílohu som použila kapustovo-mrkvový surový šalát.

Recept je zaradený do kategórií:
Bezmäsité jedlá, Obed, Večera, Lacné jedlá, Zapekané, Vegetariánske jedlá

Diskusia k receptu

tiginko
mňam, toto by som si dala hneď. Páči sa mi, ukladám a dúfam aj upečiem
afataga
toto vobec nemusi byt zle :-), taka ina verzia francuzakov
ola111
@tetrisss ,robila som ich včera,šampiňonov som dala viac,ale boli výborné,
šťavnaté,pekne sa dali nakrájať na kocky,veľmi dobrý,jednoduchý recept.:-)