Gratinované zemiaky

elixir - fotkaelixir, 14. marca 2013
Gratinované zemiaky
Foto: elixir

Syrovo-zemiakové jemné, ale kalorické jedlo... Zapekala som v mise s rozmermi dna 11cmx11cm.

2
porcie
15 minút
príprava
75 minút
na 200-220 °C

Suroviny

3 ks (stredne veľké)
5 PL
250 ml
1,5 ČL
1 ČL
100 g
1 ČL (na vymastenie)
Príloha:
4 ks
1 PL
 (na posypanie)
1 ks (biela časť)




Postup

  1. 1

    Surové zemiaky očistíme a nakrájame na tenké plátky. Maslo dáme topiť v malom hrnci, kde pridáme tymián a petržlenovú vňať, premiešame.

  2. 2

    Keď sa maslo roztopí, pridáme šľahačkovú smotanu a premiešame.

    Maslom na vymastenie potrieme steny aj dno zapekacej misy, posypeme ich soľou a čiernym korením.

  3. 3

    Začneme ukladať a tento postup opakujeme, kým sa nám minú suroviny
    - dáme vrstvu zemiakových plátov, posolíme,
    - zalejeme smotanovou zmesou tak, aby zemiaky boli akurát zakryté,
    - posypeme strúhaným ementálom.

  4. 4

    Dáme piecť vo vyhriatej rúre na 220°C. Po upečení gratinované zemiaky vyklopíme, vcelku držali tvar. Môžeme podávať. Ako prílohu som k tomu na masle opiekla trochu šampiňónov a pór.

    Gratinované zemiaky - obrázok 4

Diskusia k receptu

nonna
FANTASTICKÉ? Elixír!!!!! Slinky mám až za ušami.....nádherne vyzerajú, vôňu cítim až sem, chuť musí byť taká, že sa ani predstaviť nedá. Chválim a ukladám do KK!
elixir
Vďaka, som veľmi rada, že sa vám recept pozdáva... :)
@afataga množstvo bolo vcelku OK, ale je fakt, že by sa to kľudne dalo jesť vo väčších množstvách... :)
elixir
@margaretka28 tiež mám veľmi rada huby... keď som bola malá, nemala som ich rada a teraz by som ich najradšej mala aj v každom jedle... :)
@medovnicek ďakujem:)
jerica
V recepte je všetko čo môžem , inšpirácia na rýchlu večeru , či obed do práce:-)
iva63
inšpirovala som sa, ďakujem-:) rada vyskúšam
manya
môj muž je strašne zemiakový,vyskúšam aj podľa tvojho receptu
lenkac
božéééé, skvelé jedlo a ja hladná.. toto je presne to, čo ja najviac v živote milujem, zemiaky, syr a to všetko zapečené ... v tomto momente by som najradšej zahryzla do monitora :) skvelé, podobné variácie aj ja robievam a táto je špičková ...
elixir
@lenkac :) veru, zemiaky sú tak jednoduchá a pritom tak všestranná a chutná surovina... :) aj u mňa, upečené sú favoritom.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia