Gratinované zemiaky
Gratinované zemiaky s cibuľou
Autor receptu: redakcia
Na úžasnú lahôdku voňajúcu Francúzskom vám postačí niekoľko bežne dostupných surovín. Smotana s cibuľou urobia zázraky.
|
4-6 porcie |
30 minút príprava |
90 minút na 180 °C |
Postup
- Cibuľu a zemiaky ošúpeme a nakrájame na kolieska hrubé asi
1,5 cm. Dno pekáčika alebo zapekacej misy vymažeme olejom, rozložíme naň nakrájané zemiaky a potom navrstvíme cibuľu.
- Smotanu nalejeme do malého kastróla, privedieme do varu a hneď stiahneme z plameňa. Vmiešame polovicu nastrúhaného parmezánu, osolíme a okoreníme. Touto zmesou zalejeme cibuľu. Pekáč zakryjeme alobalom, vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a pečieme 60 minút. Potom alobal odstránime a pečieme ešte 30 minút dozlatista.
- Na panvici rozpustíme maslo, šalviové listy na ňom orestujeme dochrumkava a vyberieme. Klobásu nakrájame na kolieska a opečieme vo výpeku.
- Gratinované zemiaky s cibuľou posypeme zvyšným parmezánom a muškátovým orieškom. Podávame s opečenou klobásou a opraženými lístkami šalvie.