Gratinované zemiaky

Gratinované zemiaky s cibuľou

Autor receptu: redakcia

Na úžasnú lahôdku voňajúcu Francúzskom vám postačí niekoľko bežne dostupných surovín. Smotana s cibuľou urobia zázraky.

4-6
porcie
30 minút
príprava
90 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Cibuľu a zemiaky ošúpeme a nakrájame na kolieska hrubé asi 1,5 cm. Dno pekáčika alebo zapekacej misy vymažeme olejom, rozložíme naň nakrájané zemiaky a potom navrstvíme cibuľu.
  2. Smotanu nalejeme do malého kastróla, privedieme do varu a hneď stiahneme z plameňa. Vmiešame polovicu nastrúhaného parmezánu, osolíme a okoreníme. Touto zmesou zalejeme cibuľu. Pekáč zakryjeme alobalom, vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a pečieme 60 minút. Potom alobal odstránime a pečieme ešte 30 minút dozlatista.
  3. Na panvici rozpustíme maslo, šalviové listy na ňom orestujeme dochrumkava a vyberieme. Klobásu nakrájame na kolieska a opečieme vo výpeku.
  4. Gratinované zemiaky s cibuľou posypeme zvyšným parmezánom a muškátovým orieškom. Podávame s opečenou klobásou a opraženými lístkami šalvie.