Gözleme plnené medvedím cesnakom a tvarohom fotorecept
Foto: cesminaz
Jednoduché, veľmi chutné turecké múčne jedlo, ktoré zvládne naozaj každý :-)
Zdroj: https://cesminazuenal.blogspot.com/2020/03/gozleme-gozleme-plnene-tvarohom.html?m=1
porcií
príprava
Suroviny
Cesto: | |
500 g |
|
2 PL |
|
1 KL |
|
1 KL |
|
cca 300 ml vlažná |
|
Plnka: | |
250 g |
|
200 g |
|
50-70 g (82 %) |
|
podľa chuti |
|
Na pečenie: | |
|
Postup
-
1
Cesto: V jednej miske si najprv lyžicou premiešame múku so soľou a práškom do pečiva. Potom pridáme jogurt a vlažnú vodu. Vodu prilievajte radšej postupne podľa toho, ako múka pije. Treba jej cca 3 dl. Vypracujeme polotuhé cesto, ktoré sa oddeľuje od misky. Cesto nakoniec pomocou trochy múky krátko vymiesime do tvaru bochníka a necháme 15 minút postáť.
-
2
Za ten čas pripravíme všetko na plnku. Medvedí cesnak pokrájame, zmiešame s tvarohom a osolíme podľa potreby. Cca 50-70 g studeného masla nakrájame na tenučké plátky.
-
3
Následne cesto rozdelíme na 8 častí a každú znova premiesime do tvaru bochníčka. Bochníčky ihneď pomocou múky vyvaľkáme na tenučko - cca 1 mm.
-
4
Na polovicu cesta rozložíme plnku, na ňu dáme 2 plátky masla a prikryjeme ju druhou stranou cesta. Potom dáme znova plnku, ale tentoraz len na jednu stranu a zložíme do tvaru trojuholníka. Trojuholník nakoniec ešte prstami trocha postláčame / rozťapkáme.
-
5
Nakoniec gözleme už len opečieme na troche oleja na miernom až strednom ohni z oboch strán pár minút. Ja ho pečiem zakryté pokrievkou a otáčam 2x. Nechám chytiť trošku farby z jednej strany, potom z druhej strany a nakoniec ešte raz z oboch strán chvíľočku dopečiem.
-
6
Gözleme netreba natierať maslom, je fantasticky chutné! Z vonka jemne chrumkavé a vo vnútri vláčne a mäkké ;-) Najčastejšie sa gözleme podáva s tanierom polievky alebo s pohárom vychladeného ayranu.
-
7
Prajem dobrú chuť!
-
8
Dalšie moje recepty nájdete na cesminazuenal.blogspot.com
Milá @Terinka dakujem krásne za tvoje nahliadnutie a milé slová :-) Som rada, že sa recept páči. Srdečne pozdravujem a želám tiež príjemný večer :-)
Ano kludne môže byť špenát, alebo iná vňať či listy :-) Celkom podla chuti. Ja zvyknem obmieňať s tvarohom špenát, medvedí cesnak, petržlenovú vňať, alebo mladú cibulku :-) Všetky tieto kombinácie sú velmi chutné! Dakujem za nahliadnutie :-)
Dakujem milá @Haji za pochvalu, tvoj komentík ma potešil :-) Prajem aj ja tebe pekný deň, ale hlavne vela zdravia!
Odvtedy gozleme milujem a pokojne som ho uprednostnila pred bohatym bufetom na obed, ci na veceru. Ovtedy sme boli v Turecku viac ako desat razy, vzdy som gozleme hladala, ale nie vzdy nasla.
Dakujem za recept, urcite skusim, plnku taku aku som ochutnala ten prvy raz, osoleny tvaroh a petrzlenovu vnat.
Kyslou dusenou kapustou plním takto varecha.pravda.sk/recepty/chlebove-placky-plnene-kyslou-k...
lebo takým spôsobom tam vieš dat viacej plnky :-)
Pri takomto skladaní by si tej kapusty tam vela dat nevedel a ani by sa to vo vnútri tak pekne po upečení nelístkovalo. Ked chceš naplniť kapustou, tak odporúčam ten druhý recept :-) Sem do Gözleme sa lepšie hodia bylinky a tvaroh :-) Pozdravujem a príjemný den prajem.
Vďaka na ten recept som úplne zabudol. Vyskúšam to.
Milá @Sovka , presne ako ty opisuješ, tak to robia aj moje švagrinky :-) Ale len v lete vonku, cez letné víkendy. Jeden víkend sa griluje a druhý víkend sa robí vonku pri ohníku Gözleme :-) Najčastejšie sa napĺňa ako píšeš , kombinácia tvaroh a petržlanová vňať. Ale aj tvaroh s mladou cibulkou :-) To sú také 2 NAJ kombinácie. Ale švagrinky zvyknú plniť aj zemiakmy alebo žltou tekvicou na pečenie. Fakt výborný a v lete/ v sezóne velmi častý je aj čerstvý špenát, alebo iné zelené bylinky/listy. Alebo ja mám strašne rada aj šampiňónovú plnku...
Kedže spomínaš Turecko...ja som sa tiež velmi tešila tento rok do Turecka, do manželovej dedinky, medzi krásne hory.. že sa tam u nich naučím aj iné nové múčne dobroty :-) Máme už vopred na Júl kúpené letenky, no neviem či dovtedy tento Coronavirus prejde, velmi pochybujem že z toho niečo bude :-((( No čo už, uvidíme..Hlavné je, aby sme zostali zdravý. Prajem pekný deň a zdravie celej rodinke milá @Sovka !
:-) daj potom vedieť ak vyskúšaš. A kludne tam daj viac kapusty než je v recepte.
Dakujem ti krásne za dobrú správu, som velmi rada že vám chutilo :-) Tvaroh a kôpor je tiež skvelá kombinácia. Čo sa týka množstva plnky si môžeš prispôsobiť, lebo ked dávaš kôpor, tak je jej automaticky menej než ked dáš tie listy cesnaku :-) Pozdravujem!
@Tiginko zlatá, ďakujem krásne za dobrú správu aj s lákavou fotkou ;-) Som velmi rada, že vám chutí a že si s receptom spokojná :-) Prajem aj ja tebe a tvojim blízkym vela zdravia a trpezlivosti v tomto období :-)
@Tiginko zlatá, ďakujem krásne za dobrú správu aj s lákavou fotkou ;-) Som velmi rada, že vám chutí a že si s receptom spokojná :-) Prajem aj ja tebe a tvojim blízkym vela zdravia a trpezlivosti v tomto období :-)
Pekný deň.
( fotku som robila počas opekania, lebo som vedela, že keď to dám na tanier tak nebude čas ...:-))
To je zasa milá správa ;-) dakujem a som velmi rada, že chutilo! Tie cukinové zbožňujem :-) Pozdravujem.
Ak ti môžem poradiť, tak ja keď nemôžem zohnať tvaroh, tak do slaných receptov, ako napríklad tento, používam rozmrvený syr Feta. Nieje to to isté, ale je to tiež dobré.
Ahoj :-) Podla mna nieje žiadny problém, kludne použi krémový tvaroh. Občas aj ja použijem krémový na gözleme, alebo börek ked iný doma práve nemám :-) Tvaroh jednoducho len pomiešaš so soľou a potom len lyžicou ponatieraš polovicu cesta a na to potom pokračuješ klasickým spôsobom ako tu v recepte :-) Tu napr. na tejto fotke som použila krémový tvaroh, ale Gözleme som tu neprehýnala,len nakládla 3 cestá na seba a tak upiekla :-) Občas si to ulahčím ;-)) My tu máme dosť kvalitný krémový tvaroh, je poriadne hustý, takže ho používam aj do buchiet a koláčov. U vás je asi velmi riedky a ked dáš cukor, tak zredne ešte viac a preto ti asi z tých buchiet vytečie. Ale sol nieje problém, neboj sa, kludne daj do Gözleme krémový :-) A po skúške mi daj prosím ťa vedieť! Pozdravujem.
jej dakujem krasne za tvoju odpoved i obrazkove vysvetlenie! Zijem v CH ( ty asi podla obrazkov muky v Nemecku, ze?) :o) ja ked som tento nas Quark dala do buchiet, tak sa mi nejak cudne spojil do takej gumovej hrce. Zajtra ich teda skusam s nasim Rahmquark a dam vediet. Este raz krasne dakujem!
velmi pekne dakujem za radu, pre mna by som si velmi rada urobila i s fetou, len som u nas doma jedina, kto ju lubi. Deti mi dokonca odmietaju vsetky syry, okrem mozzarelly a slovenskych udenych korbacikov :o)
Nie nežijem v Nemecku :-) Žijem v Maďarsku,alebo takpovediac v Madarsku aj Rakúsku :-)) a nakupujem aj tu aj tam, preto mám rôzne suroviny :-) Zaujímavé s tým tvarohom čo píšeš, neviem potom čo to je za "hmotu" :-/ na tvaroh to neznie. Napadá ma, že skús si hrudkovitý tvaroh urobiť doma z mlieka, alebo z jogurtu. Je to velmi jednoduché a celkom rýchle :-) Dobre tak sa mi po skúške ozvi, budem čakať. Pekný večer.
Ty byvas ako za monarchie. Rakusko-Uhorsko za cisare Pana.
Ahoj, ja som tiez v CH. Hrudkovy tvaroh som este neobjavila. A ani polohrubu muku.
Inak, ja zijem 8 km od Aarau smerom na Basel. Maj sa pekne.
:-))) ahoj milá @Zolik ! No hej, Madarsko-Rakúska oblasť :-) Bývam presne pri hraniciach.
ja zas asi 5km od Aarau smerom na Zürich ;o) takze sme skoro susedy! ja som sa uz zmierila s tym, ze tu maju len hladku muku, uz peciem len s tou, na buchty zoberiem Zopfmehl a na chlebik najviac Ruchmehl... inak som skusila gözleme s Rahmquark a bolo to super...
Mila cezminaz, tak som sa teda kopla s tym Nemeckom. dufam, ze nevadi ;o) poslusne hlasim, ze gözleme so smotanovym jemnym tvarohom, mladou cibulkou a pazitkou ( medvedi cesnak prave nebol po ruke) chutili uplne vyborne, muz stihol 3 kusy a uz vymyslal, cim by sme to cesto mohli plnit nabuduce a ze vraj aj take samotne by si dokazal predstavit s jablkovym pyre :o)... ale vazne, aj deti si pochvalovali a napriek tomu, ze som cesto nejak nedokazala uplne natenucko vyvalkat, boli ozaj velmi chutne. Inak to nie je prvy recept, co od teba skusam. Si taka moja tajna zachrana, ked uz neviem, co navarit . U teba vsetko vyzera tak " k sezrani" . Navyse mam velmi rada turecku kuchynu. Moja prva suseda tu vo Svajciarsku bola Turkyna, vzdy sa mi usiel tanier s dobrotami co varila, i par krat sme varili spolu a ked na to spominam, zacnu tiect sliny ;o) ....takze velka vdaka, ze sa s nami tu delis o svoje dobroty a ochotne pomahas a odpovedas....aj ked sa my tichi useri nie vzdy ozveme, sme v srdci vzdy vdacni za vasu namahu ❤
Dakujem za radu. Ja mam odskusanu Knöpflimehl. Ta je medzi polohrubou a hrubou mukou.
Vies ci sa da niekde kupit husty slivkovy lekvar – povidle?
s Knöpflimehl robievam len Spätzli
sranda, napisalo len prvu vetu z mojho komentara. zeby vela pisem? ... nahradu za povidlu som este nenasla, ale mozno s plnkou na birnenweggen? ma to tu istu konzistenciu, farbu, len je to sladsie, kedze z hrusiek
Milá Anan, som velmi rada, že sa ti Gözleme podarili a že vám doma chutilo :-) Dá sa Gözleme aj na sladko pripraviť, prečo nie? :-) Kludne experimentuj podla vašej chuti. Velmi sa teším aj tomu, že sa ti páčia aj moje ostatné recepty a že niektoré aj skúšaš :-) Rada sa o svoje recepty podelím, najmä ked príde spät takáto milá odozva :-)) Inak moje recepty nájdeš nie len tu, ale aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com
Ak chceš, tak tam občas tiež nakukni :-) som si istá, že si tam tiež niečo vhodné nájdeš. Dakujem krásne za tvoju odozvu a milé slová! Prajem tebe aj tvojej rodinke príjemný deň a vela zdravia!
Mila cesminaz, velmi vdacne abonujem tvoj blog uz par tyzdnov dozadu
To ma velmi teší :-) Pozdravujem!
Farbuska zlatá, dakujem za tvoju odozvu, velmi sa teším :-) Som velmi rada, že si bola spokojná a že chutilo. Ano plnky sa dajú podla chuti obmieňať :-) Pozdravujem.