Gnocchi s duseným ružičkovým kelom v paradajkovej omáčke fotorecept

kukulienka71 - fotkakukulienka71, 25. novembra 2014

Klasická situácia, keď ostali po nedeli dve lyžice pučených zemiakov:-) Uvarila som k nim ešte dva väčšie zemiaky, aj tie popučila a zarobila cesto na domáce gnocchi. V omáčke našiel svoje uplatnenie ružičkový kel a pár dní otvorený rajčinový pretlak. Možno takto inšpirujem niekoho z vás.

3-4
porcie
50 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

Gnocchi:
3 ks veľké varené
1 ks
podľa potreby
Omáčka:
30 dkg
400 ml
3-4 strúčiky
2 PL
1,5 dl
Na posypanie:

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    K uvareným popučeným a vychladnutým zemiakom som pridala vajce, soľ a hladkú múku.

    Gnocchi s duseným ružičkovým kelom v paradajkovej omáčke (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Múku treba sypať opatrnejšie, iba toľko, aby sme dostali mäkké, dobre tvarovateľné cesto.

    Gnocchi s duseným ružičkovým kelom v paradajkovej omáčke (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Porozdeľovala som ho na kúsky, tie vyšúľala na hadov hrúbky ukazováka a nožíkom som ich rozkúskovala na asi 2 cm dieliky.

    Gnocchi s duseným ružičkovým kelom v paradajkovej omáčke (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Našla som tu na Vareche video, ktoré pridala @babav k výrobe domáceho gnocchi. Tam použili drevený ryhovaný lopárik. Keďže ja taký nemám, napadlo ma použiť strúhadlo, ktoré je husto ryhované a poslúži k tvarovaniu gnocchi. Každý kúsok cesta som ukazovákom najprv jemne pritlačila na strúhadlo, potom tlak povolila, ľavý okraj roztlačeného kúska som jemným pohybom šúľala smerom doprava. Tým sa kúsok zaguľatil a ostala na ňom vzorka zo strúhadla.

    Gnocchi s duseným ružičkovým kelom v paradajkovej omáčke (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Takto som sa pozabávala so všetkými cca 90 kúskami:-)) tvorivá činnosť ukľudňuje;-)

    Gnocchi s duseným ružičkovým kelom v paradajkovej omáčke (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Ružičkový kel som očistila a pokrájala na malé kocky.

    Gnocchi s duseným ružičkovým kelom v paradajkovej omáčke (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Na panvici som orestovala na oleji nadrobno pokrájaný cesnak, nasypala naň kel, osolila a posypala provensálskymi bylinkami. Zaliala som ho zeleninovým vývarom a dusila do polomäkka.

    Gnocchi s duseným ružičkovým kelom v paradajkovej omáčke (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Pridala som rajčinový pretlak a nechala variť k úplnému zmäknutiu kelu.

    Gnocchi s duseným ružičkovým kelom v paradajkovej omáčke (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Takto vyzerala hotová omáčka.

    Gnocchi s duseným ružičkovým kelom v paradajkovej omáčke (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Medzitým som postavila do väčšieho hrnca vodu k vyvareniu gnocchi. Keď vyplávali na povrch, scedila som ich a nechala odkvapkať. Boli hotové zároveň s omáčkou. Opatrne som ich do nej vpravila a poprehadzovala, aby sa dobre obalil každý kúsok. Podávala som ihneď so strúhaným syrom. Kto chce, môže ich ešte v tomto stave na chvíľu zapiecť v rúre na vyššej teplote, navrchu poriadne posypané strúhaným syrom.

    Gnocchi s duseným ružičkovým kelom v paradajkovej omáčke (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

28 komentárov k receptu
jaaaj musim sa smiat :D Mila @kukulienka71 v zivote som nezila inde ako na Slovensku, ak si odmyslim dovolenky a letne brigady v zahranici, aj to nie v Taliansku :D Naposledy som bola v Taliansku v zime, na tyzden :D Neuveritelne cim vsetkym sa dokazete zaoberat, to vsetko sposobil moj nick? hahaha
@babkamt , teraz fotím mobilom, podarili sa mi celkom dobré fotky, aj keď to chce prax, čo dúfam aj bude:-) tá fotka č.5 je vo väčšom rozlíšení v mojom albume krajšia, pekne vidieť ryhy na množstve gnocchi, trocha ma mrzí, že tu to nie je vidieť. Ďakujem ti pekne. @leomax , prekvapil si ma, vidím, že vieš byť aj veľmi milý, cením si aj tvoju pochvalu. Ďakujem pekne.
@leomax , TS @amia , @zinnajdha , ďakujem, teší ma:-), k tej omáčke sa určite budú hodiť aj šúľance alebo iná cestovina. @jujoska , prečo ti nestačí, že som priznala svoj omyl? dotkla som sa snáď nejakého slabého miesta? inak si neviem vysvetliť, prečo pokračuješ vo včera dokončenom:-) intrigy sú niečo úplne iné, ale to by si mala vedieť ty lepšie;-) ctí ma, že som lepšia kuchárka ako špiónka, ty si na tom z môjho pohľadu opačne, pekný deň ti prajem:-P

Pridaj komentár k receptu: