Domáce gnocchi s bešamelom, bryndzou a restovanými šampiňónmi
Foto: mariamka
Čaru gnocchov sme podľahli vlani na dovolenke v Taliansku. Odvtedy sú často v našom jedálničku, keďže omáčky k nim sa dajú rôzne variovať Zobraziť celý popisČaru gnocchov sme podľahli vlani na dovolenke v Taliansku. Odvtedy sú často v našom jedálničku, keďže omáčky k nim sa dajú rôzne variovať a nikdy sa nezunujú. Dnes som urobila variáciu na "takmer slovenské" gnocchi :) Keďže som aj halušky robila doma, trvalo to dlhšie, ale pokiaľ kúpite polotovar, máte do polhodinky toto chutné jedlo na stole.
porcie
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Gnocchi (polotovar) uvaríme klasickým spôsobom alebo si ich urobíme doma. Nebudem rozpisovať postup na domáce gnocchi, receptov je tu dosť, ja som robila klasicky: varené zemiaky, hladká múka, soľ, nedávam vajíčko, zdajú sa mi takto mäkšie. Ani sa nebabrem s nejakým cifrovaním, preto sú také "natur" :) Tu už čakajú na svoj ďalší osud.
-
2
Kým sa varia gnocchi, resp kým sa mne varili zemiaky, dala som na troške oleja restovať šampiňóny nakrájané na hrubšie plátky. Stačí ich iba trochu posoliť a okoreniť. Nenecháme ich dusiť ani nepodlievame, miešame a restujeme zo 10 minút, tekutina sa vyvarí a ostanú pekne chrumkavé.
- 3
Pripravíme si bešamelovú omáčku. Tiež je na ňu veľa postupov a každý má svoj osvedčený. Ja som dala cca 3 PL oleja (nemala som maslo) a 3 PL hladkej múky. Urobíme svetlú zásmažku a za stáleho miešania prilievame studené mlieko. Šľaháme metličkou a povaríme do požadovanej hustoty 3-5 minút (odporúča sa aj 10). Nesolila som, ešte tam príde bryndza, ktorá je dosť slaná. Iba som mierne okorenila a odstavila.
- 4
Do uvarenej horúcej základnej bešamelovej omáčky rozdrobíme bryndzu. Opatrne miešame metličkou, bryndza sa krásne roztopí a vytvorí krásnu krémovú omáčku. Teraz som ochutnala, štipku dosolila a primlela čerstvé mleté korenie. Sama som bola prekvapená, omáčka nebola "prebryndzovaná", ale príjemne akoby syrovo-bryndzová a delikátna.
- 5
Gnocchi som naložila na tanier, poliala omáčkou, posypala šampiňónmi a ozdobila jarnou cibuľkou. Kombinácia sa namôjveru vydarila, mäkkučké gnocchi, jemná bryndzová omáčka, chrumkavé šampiňóny a pikantná cibuľka. Ak Vás toto jedlo inšpirovalo, nech sa páči vyskúšať :)
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 3
gnoci-či šúľance bez šúľania-s tou bešamelovobryndzovou omáčkou určite skúsim...so šampiňonmi už nemusím...podľa mňa to bude stačiť...určite sa nám to bude páčiť...:-)
tiež vajíčko nedávam..zbytočne drahšie...
@evusik tiez :)
Určite vyskúšam túto dobrotu. Prosím ťa a formu na gnoči si
kúpila v Taliansku ? U nás ju nemôžem zohnať.
bol by som ti nesmierne vďačný , keby si sem hodila recept a link
na formu. Pásikové by sa k tomu hodili. Ešte by som pridal aj
pásikovanú oravskú slaninu kvôli umeleckému dojmu.
www.google.sk/search?q=vidli%C4%8Dka&client=table...
www.panvice.sk/nastavec-na-gnocchi-3-druhy.html...
aký materiál používa.
máš krásnu zbierku vidličiek. Mne sa páči tá s tým vibrátorom HAPIfork .Kde na to chodíš prosím ťa. Ty si myslíš , že stačí popučiť šulky vidličkou ? Aj ten nástavec ba mi páči, ale nemám spodok.
lh3.googleusercontent.com/-NngBla4zzAg/UXJ_mo-vilE/AAAAAAAAAKk/Je...
dnes som tvoj jedlo urobila-v inovácii:
uvarila som zemiakové halušky...vyškvarila trošku slaninky a za 1 minútku osmažila v nej nadrobno nakrájaný medvedí cesnak-nech som IN-ked všetci teraz varíte+pečiete s ním...:-)
zasmiešala do halušiek..a poliala tou bešamelovobryndzovou omáčkou...tú som robila prvýkrát=som spokojná-len nabudúce ju urobím trošku redšiu-dnes som dala menej mlieka=no chuť výborná...
dievčence-šak já tu pri vás rastiem..!!!nielen do šírky...ale aj čo do kuchárskeho umenia...vdaka..:-)))
hoc neznáme-na VARECHE si tykáme....:-)