Domáce gnocchi s bešamelom, bryndzou a restovanými šampiňónmi

mariamka - fotkamariamka, 18. apríla 2013
Domáce gnocchi s bešamelom, bryndzou a restovanými šampiňónmi
Foto: mariamka

Čaru gnocchov sme podľahli vlani na dovolenke v Taliansku. Odvtedy sú často v našom jedálničku, keďže omáčky k nim sa dajú rôzne variovať Zobraziť celý popisČaru gnocchov sme podľahli vlani na dovolenke v Taliansku. Odvtedy sú často v našom jedálničku, keďže omáčky k nim sa dajú rôzne variovať a nikdy sa nezunujú. Dnes som urobila variáciu na "takmer slovenské" gnocchi :) Keďže som aj halušky robila doma, trvalo to dlhšie, ale pokiaľ kúpite polotovar, máte do polhodinky toto chutné jedlo na stole.

4
porcie
10 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

 polotovar alebo domáce
3 PL alebo maslo
3 PL
0,5 l cca
125 g
6-8 ks stred. veľkosti
2 ks




Postup

  1. 1

    Gnocchi (polotovar) uvaríme klasickým spôsobom alebo si ich urobíme doma. Nebudem rozpisovať postup na domáce gnocchi, receptov je tu dosť, ja som robila klasicky: varené zemiaky, hladká múka, soľ, nedávam vajíčko, zdajú sa mi takto mäkšie. Ani sa nebabrem s nejakým cifrovaním, preto sú také "natur" :) Tu už čakajú na svoj ďalší osud.

    Domáce gnocchi s bešamelom, bryndzou a restovanými šampiňónmi - obrázok 1
  2. 2

    Kým sa varia gnocchi, resp kým sa mne varili zemiaky, dala som na troške oleja restovať šampiňóny nakrájané na hrubšie plátky. Stačí ich iba trochu posoliť a okoreniť. Nenecháme ich dusiť ani nepodlievame, miešame a restujeme zo 10 minút, tekutina sa vyvarí a ostanú pekne chrumkavé.

  3. 3

    Pripravíme si bešamelovú omáčku. Tiež je na ňu veľa postupov a každý má svoj osvedčený. Ja som dala cca 3 PL oleja (nemala som maslo) a 3 PL hladkej múky. Urobíme svetlú zásmažku a za stáleho miešania prilievame studené mlieko. Šľaháme metličkou a povaríme do požadovanej hustoty 3-5 minút (odporúča sa aj 10). Nesolila som, ešte tam príde bryndza, ktorá je dosť slaná. Iba som mierne okorenila a odstavila.

  4. 4

    Do uvarenej horúcej základnej bešamelovej omáčky rozdrobíme bryndzu. Opatrne miešame metličkou, bryndza sa krásne roztopí a vytvorí krásnu krémovú omáčku. Teraz som ochutnala, štipku dosolila a primlela čerstvé mleté korenie. Sama som bola prekvapená, omáčka nebola "prebryndzovaná", ale príjemne akoby syrovo-bryndzová a delikátna.

  5. 5

    Gnocchi som naložila na tanier, poliala omáčkou, posypala šampiňónmi a ozdobila jarnou cibuľkou. Kombinácia sa namôjveru vydarila, mäkkučké gnocchi, jemná bryndzová omáčka, chrumkavé šampiňóny a pikantná cibuľka. Ak Vás toto jedlo inšpirovalo, nech sa páči vyskúšať :)

Diskusia k receptu

radost
@mariamka
gnoci-či šúľance bez šúľania-s tou bešamelovobryndzovou omáčkou určite skúsim...so šampiňonmi už nemusím...podľa mňa to bude stačiť...určite sa nám to bude páčiť...:-)
tiež vajíčko nedávam..zbytočne drahšie...
mariamka
presne tak, šúľance bez šúľania, akurát s krkolomným názvom :) kľudne bez, ja som ich mala v chladničke, tak mi zapasovali :) dakujem za komentár @radost :)
mracik9
mariamka,gnochii robievam ako prílohu k všetkému možnému aj nemožnému,určite skúsim aj z bryndzou :))
polovacka
Gnocchi sa najcastejsie pripravuju ako samotne jedlo : Gnocchi s Tomato Sauce & Marinara Sauce , Gnocchi & Tomato Meat Sauce , Gnocchi & Palanino Sauce .Tento recept ktory tuna pises Marienka je ozaj dobry , Taliani pouzivaju namiesto bryndze syr Parmigiana ( Parmezan ) smotanu daju zohriat - do varu , pridaju Syr Parmigiana - ten sa rozpusti a zahusti omacku , premiesa sa to s Gnocchi na vrch sa dava presmazena slaninka / skvarky , posipe petrzlenovov vnatov a moze sa podavat , dobru chut.
evusik
gnocchi máme radi a s bryndzovou omáčkou musia byť super :-)
mariamka
dakujem pan @polovacka (pozrela som, ze ste "On" :)) za fundovany komentar, ja sa Talianom nejdem kafrat do remesla, robim aj Tomato omacky, resp. syrove, hubove, ale made in Italy je made in Italy :) teraz som to chcela takto kvazi jednoducho po slovensky :) vlastne preto "takmer po slovensky" lebo tam chyba prave ta povestna slaninka, dakujem este raz.
@evusik tiez :)
denyany
výborná kombinácia, ktorá nesklame. aj u nás sú obľúbené jedla tohto typu.
babkamt
Páči sa mi v bešameli bryndza , určite uvarím . Už sa na ne teším .
slavka2012
Paci sa mi ako ich servirujes, ze hribiky nie su sucastou omacky ale je z nich pekna korunka.
mariamka
dakujem vsetkym za pekne komentare, ste ma potesili, ma rada Varechu,varesku :)
angast
aj on ťa má rád , aj my ťa máme radi za takýto výborný recept.
Určite vyskúšam túto dobrotu. Prosím ťa a formu na gnoči si
kúpila v Taliansku ? U nás ju nemôžem zohnať.
angast
@tatrano čka
bol by som ti nesmierne vďačný , keby si sem hodila recept a link
na formu. Pásikové by sa k tomu hodili. Ešte by som pridal aj
pásikovanú oravskú slaninu kvôli umeleckému dojmu.
angast
ste zlaté, ale @tatrano čka pozná pásikové dvajfarebné a neviem
aký materiál používa.
angast
@violeta
máš krásnu zbierku vidličiek. Mne sa páči tá s tým vibrátorom HAPIfork .Kde na to chodíš prosím ťa. Ty si myslíš , že stačí popučiť šulky vidličkou ? Aj ten nástavec ba mi páči, ale nemám spodok.
tatranocka
@angast dávaj pozor,nesľúbila som ti dvojfarebné,ale reliéfne.Vďačný nebudeš,lebo ruky sú najlepší prostriedok na masírovanie cesta,takže žiadne formy!!!
tatranocka
Dobrý komentár je tam,že na SK by sa uplatnil aj vibračný poldecák,chichi...
mariamka
ja len ziram ako tu mam rusno dnes :) aspon sa nieco dozviem,... deti :)
radost
@mariamka
dnes som tvoj jedlo urobila-v inovácii:
uvarila som zemiakové halušky...vyškvarila trošku slaninky a za 1 minútku osmažila v nej nadrobno nakrájaný medvedí cesnak-nech som IN-ked všetci teraz varíte+pečiete s ním...:-)
zasmiešala do halušiek..a poliala tou bešamelovobryndzovou omáčkou...tú som robila prvýkrát=som spokojná-len nabudúce ju urobím trošku redšiu-dnes som dala menej mlieka=no chuť výborná...
dievčence-šak já tu pri vás rastiem..!!!nielen do šírky...ale aj čo do kuchárskeho umenia...vdaka..:-)))
mariamka
pridem z prace a tu ake zvesti :) taku radost ste mi urobili mila @radost :) az mi slina zabehla, s tou slaninkou a medvedim, no to musela byt parada! ano besamel ma tendenciu este zhustnut a bryndza tam tiez zahra svoje, nabuduce aj ja spravim redsi, staci menej muky.. dakujem a prajem krasny den :)
kukulienka71
takéto poslovenčené gnocci sa mi veľmi páči, bryndzu máme radi a tie opečené huby na vrchu to je čerešnička, fakt. Určite budú aj u nás:-)
motyka
Tak toto je mňamka tiež pre našu "zešlosť". To sa budú oblizovať.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia