Rybacie halušky
Rybacie halušky

Gefilte fisch – rybacie halušky

Jardo Žídek
šéfkuchár reštaurácie Riverbank v Bratislave, 3. septembra 2021
Gefilte fisch – rybacie halušky
Foto: Archív Nebíčko v papuľke
4
porcie

Suroviny

1 ks (alebo treska)
2-3 ks (špeciálny nekvasený chlieb)
1 ks
2 ks (1 uvarené natvrdo, 1 surové)
hrsť (namočené)
podľa potreby
Vývar:
1 ks
1 ks
3 ks
5 guľôčok
3 ks
1 PL
3 PL
1/2 PL
Cvikla:
1 ks
3-5 PL
5 PL
Okrem toho:
 (na podávanie)




Postup

  1. 1

    Kožu a hlavy ryby použijeme na vývar. Zalejeme ich vodou, ale nie príliš veľkým množstvom. Pridáme očistenú mrkvu nakrájanú na väčšie kusy, rozkrojenú očistenú cibuľu, bobkové listy, celé korenie a klinčeky. Pridáme cukor, soľ, ocot a varíme. Keď sa na povrchu začnú zrážať bielkoviny, zrazenú časť vždy odoberieme. Varíme asi trištvrte hodiny až hodinu. Hotový vývar prelejeme cez sitko do ďalšej nádoby.

  2. 2

    Cvikla: Očistenú cviklu nakrájame na plátky, dáme do hrnca s vodou, pridáme ocot, cukor, soľ a uvaríme.

  3. 3

    Z kapra odstránime veľké kosti, malé necháme, pretože mäso budeme mlieť. Nakrájame na malé kocky, zľahka osolíme, okoreníme bielym korením. Maces nalámeme na malé kúsky do misy, zalejeme trochou rybacieho vývaru. Mäso pomelieme na mlynčeku, nakoniec zomelieme aj namočený maces a cibuľu.

  4. 4

    Do zmesi pridáme nasekanú petržlenovú vňať, 1 pretlačené uvarené vajce, hrozienka, 1 surové vajce a dobre zamiešame. Ak je zmes riedka, na zahustenie použijeme strúhanku z macesového chleba. Zmes necháme chvíľku odstáť, aby chlieb a strúhanka absorbovali všetku tekutinu. Konzistenciu zmesi vyskúšame tak, že kúsok dáme variť a ak sa rozpadne, pridáme vajce, resp. strúhanku. Zo zmesi tvarujeme pomocou dvoch lyžičiek väčšie halušky a dáme ich variť do vývaru. Prikryjeme pokrievkou a pomaly varíme asi 15 minút.

  5. 5

    Uvarené rybacie halušky prelejeme vývarom a servírujeme s kolieskami vareného vajca a uvarenej mrkvy. Ozdobíme petržlenovou vňaťou. Ako prílohu podávame varenú cviklu a strúhaný chren.

Diskusia k receptu

chemik
Dovoluji si upozornit, že asi došlo k přehození názvů dvou receptů, jež mají společný původ v židovské kuchařce na úpravu kapra. Gefilte fisch je nadívaný kapr plněný nezvykle od hřbetu třeba i uváděnou náplní mletého masa s macesy.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia