Gazpacho mix z melóna vodového so zelinkami fotorecept
Foto: sracz
Koniec augusta už „klope“ na dvere, ale celotýždenné teploty 32÷43 °C dávajú naďalej „zabrať“ telu aj z vonka i z vnútra. Okrem sústredeného vyhľadávania Zobraziť celý popisKoniec augusta už „klope“ na dvere, ale celotýždenné teploty 32÷43 °C dávajú naďalej „zabrať“ telu aj z vonka i z vnútra. Okrem sústredeného vyhľadávania chládku, pomôže aj príjemný „minimax“ v podobe studenej polievky. O ovocných som sa už zmienil, ale aj zelenina, tentoraz to bude melón vodový (červený), v jej rôznych kombináciách a s bylinkami, či zelinkami, je taktiež príjemným osviežením! Najsladšie a aj najväčšie som jedával za „mladých“ čias v okolí Vysokej nad Uhom, ako „hrižacu dziňu“!
porcií
príprava
Suroviny
2 000 g (vodový) |
|
4 g „Romano“ |
|
1 ks „anglická“ |
|
1 ks |
|
1-2 ks (feferónka) |
|
4-5 strúčikov |
|
z 2 ks |
|
1/2 ČL |
|
6 PL |
|
1 PL |
|
120-150 ml (cilantro) |
|
250-333 ml lístky |
|
120-150 ml lístky |
|
120-150 ml lístočky |
|
podľa potreby |
|
1/2 ČL |
|
Postup
-
1
… tak, ako je to už zaužívaným „algoritmom“, všetko pekne po ruke, potom
-
2
poumývať pod tečúcou studenou vodou, strúčiky cesnaku olúpať, konce „anglickej“ uhorky odrezať, limentky „odšťaviť“, odvážiť potrebné množstvo melóna, pokrájať na trojuholníkové „~ 12 mm segmenty“
-
3
a potom prvú ½ na úhľadné kocky, ktoré uložíme do pracovnej misy (ja som použil z jenského skla)
-
4
ďalším „pánom na holenie“ sú paradajky, použil som druh Romano, ale vhodné sú všetky, ktoré nemajú veľa šťavy, no rozhodne musia byť zrelé
-
5
jemnú „pikantériu“ gazpacho à la Šrác podporí jalopeño, pokrájané na drobno, ja som dal dva zelené lusky, @kimlo chilli cowboy a kamarát ze Záhorá si pridá podľa svojej „nálady“ a kto má voči lahodnej „ostrosti“ bársakí výhrady, tak túto ingredienciu jednoducho vynechá a je „po ptákoch“
-
6
európsku úniu zastupuje „anglická“ uhorka, ktorú vzápätí opäť pokrájame na drobno => na dve ½, každú pozdĺžne na 5 plátkov, každý na 5 pásikov a tieto na 5÷7 mm hramolky
-
7
pokiaľ jalopeño „dodá“ pikantnosť, na drobno pokrájaná kápia (zbavená jadrovníka_srdiečka a žiliek_nervov) je zdrojom sladkosti (a propos, ochutnali ste už teplú čokoládu s pokrájanými chilli?!? … vrelo odporúčam!)
-
8
všetok „drobizg“ postupne prikladáme na prvú ½ pokrájaného melóna (komu sa etapa krájania na drobno zdá zdĺhavá, môže použiť domáci „robot“ a tzv. „pulzátorom“ na hrubo rozmrví paradajky, feferéonku (chilli, habanero, jalopeño, …), čiže všetko, „v mihu oka“ !
-
9
pridáme pretlačený (prelisovaný) cesnak
-
10
druhú ½ melóna pokrájané na kocky ako prvú; posledný segment som „porozpučoval“ vidličkou, aby som v gazpacho mal viac šťavy
-
11
podľa chuti osolíme a oeMČeK_ujeme, pridámame 1 PL octu z červeného vína (na budúce vyskúšam balsamicum a potom aj ocot zo šampanského), 6 PL extra panenského olivového oleja, šťavu z dvoch limetiek a ½ lístkov koriandra a petržlenovej vňate,
-
12
nežne, jemne, opatrne premiešame a podávame (niekde som sa bol „dočítal“, že trojdňová kúra s vodovým melónom je na „betón“ záruka straty až 5 kg na telesnej hmotnosti, „zééébýýý nineL?“)
-
13
jemne posypané strúhankou, časťou druhej ½ lístkov koriandra a petržlenovej vňate
-
14
rozhodne nikdy nič nepokazíte, zvlášť tam kde sú čerstvé paradajky, ak pridáte na drobno pokrájané (potrhané) lístočky bazaličky voňavej (priznám sa Vám ku svojej kombinácii, ktorú predstavuje koriander, šťaveľ, bazalka a petržlenová vňať, všetko v čerstvom „prevedení“)
-
15
tak a toto je tanierik pre jej „kráľovskú jasnosť kapravú“ t.j. moju krajšiu a lepšiu ½; celé množstvo sme úspešne „zvládli“ za dva dni, pochutnali sme si „prenáramne“ a zároveň sa v tej našej Des Moines Iowa „vyhni“ osviežili! Pred konzumáciou uložíme, beriem to ako samozrejmosť, aspoň na 120´ do chladničky, ako aj zvyšok, až do jeho úplného "výmazu"! … nuž čo!? … skúsite aj Vy?
Nuž a ako chutilo, @manya milá?
Tvoje ohodnotenie potešilo, @eviana milá!!! Priamo z chladničky, dole hrdlom iba tak „zašumí“ a človeku je hneď ľahšie na tele I na duši! Ozaj, keď sme už pri tom, 2÷3 PL dobrého tmavého voňavého Rumu v mixe, tiež zvýraznia čaro chutí a vôní aj tohoto Gazpača „osviežovača“!