Gazpacho mix z melóna vodového so zelinkami fotorecept

sracz - fotkasracz, 28. augusta 2013
Gazpacho mix z melóna vodového so zelinkami (fotorecept)
Foto: sracz

Koniec augusta už „klope“ na dvere, ale celotýždenné teploty 32÷43 °C dávajú naďalej „zabrať“ telu aj z vonka i z vnútra. Okrem sústredeného vyhľadávania Zobraziť celý popisKoniec augusta už „klope“ na dvere, ale celotýždenné teploty 32÷43 °C dávajú naďalej „zabrať“ telu aj z vonka i z vnútra. Okrem sústredeného vyhľadávania chládku, pomôže aj príjemný „minimax“ v podobe studenej polievky. O ovocných som sa už zmienil, ale aj zelenina, tentoraz to bude melón vodový (červený), v jej rôznych kombináciách a s bylinkami, či zelinkami, je taktiež príjemným osviežením! Najsladšie a aj najväčšie som jedával za „mladých“ čias v okolí Vysokej nad Uhom, ako „hrižacu dziňu“!

6÷8
porcií
33 minút
príprava

Suroviny

2 000 g (vodový)
4 g „Romano“
1 ks „anglická“
1 ks
1-2 ks (feferónka)
4-5 strúčikov
z 2 ks
1/2 ČL
6 PL
1 PL
120-150 ml (cilantro)
250-333 ml lístky
120-150 ml lístky
120-150 ml lístočky
podľa potreby
1/2 ČL




Postup

  1. 1

    … tak, ako je to už zaužívaným „algoritmom“, všetko pekne po ruke, potom

    Gazpacho mix z melóna vodového so zelinkami (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    poumývať pod tečúcou studenou vodou, strúčiky cesnaku olúpať, konce „anglickej“ uhorky odrezať, limentky „odšťaviť“, odvážiť potrebné množstvo melóna, pokrájať na trojuholníkové „~ 12 mm segmenty“

    Gazpacho mix z melóna vodového so zelinkami (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    a potom prvú ½ na úhľadné kocky, ktoré uložíme do pracovnej misy (ja som použil z jenského skla)

    Gazpacho mix z melóna vodového so zelinkami (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ďalším „pánom na holenie“ sú paradajky, použil som druh Romano, ale vhodné sú všetky, ktoré nemajú veľa šťavy, no rozhodne musia byť zrelé

    Gazpacho mix z melóna vodového so zelinkami (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    jemnú „pikantériu“ gazpacho à la Šrác podporí jalopeño, pokrájané na drobno, ja som dal dva zelené lusky, @kimlo chilli cowboy a kamarát ze Záhorá si pridá podľa svojej „nálady“ a kto má voči lahodnej „ostrosti“ bársakí výhrady, tak túto ingredienciu jednoducho vynechá a je „po ptákoch“

    Gazpacho mix z melóna vodového so zelinkami (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    európsku úniu zastupuje „anglická“ uhorka, ktorú vzápätí opäť pokrájame na drobno => na dve ½, každú pozdĺžne na 5 plátkov, každý na 5 pásikov a tieto na 5÷7 mm hramolky

    Gazpacho mix z melóna vodového so zelinkami (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    pokiaľ jalopeño „dodá“ pikantnosť, na drobno pokrájaná kápia (zbavená jadrovníka_srdiečka a žiliek_nervov) je zdrojom sladkosti (a propos, ochutnali ste už teplú čokoládu s pokrájanými chilli?!? … vrelo odporúčam!)

    Gazpacho mix z melóna vodového so zelinkami (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    všetok „drobizg“ postupne prikladáme na prvú ½ pokrájaného melóna (komu sa etapa krájania na drobno zdá zdĺhavá, môže použiť domáci „robot“ a tzv. „pulzátorom“ na hrubo rozmrví paradajky, feferéonku (chilli, habanero, jalopeño, …), čiže všetko, „v mihu oka“ !

    Gazpacho mix z melóna vodového so zelinkami (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    pridáme pretlačený (prelisovaný) cesnak

    Gazpacho mix z melóna vodového so zelinkami (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    druhú ½ melóna pokrájané na kocky ako prvú; posledný segment som „porozpučoval“ vidličkou, aby som v gazpacho mal viac šťavy

    Gazpacho mix z melóna vodového so zelinkami (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    podľa chuti osolíme a oeMČeK_ujeme, pridámame 1 PL octu z červeného vína (na budúce vyskúšam balsamicum a potom aj ocot zo šampanského), 6 PL extra panenského olivového oleja, šťavu z dvoch limetiek a ½ lístkov koriandra a petržlenovej vňate,

    Gazpacho mix z melóna vodového so zelinkami (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    nežne, jemne, opatrne premiešame a podávame (niekde som sa bol „dočítal“, že trojdňová kúra s vodovým melónom je na „betón“ záruka straty až 5 kg na telesnej hmotnosti, „zééébýýý nineL?“)

    Gazpacho mix z melóna vodového so zelinkami (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    jemne posypané strúhankou, časťou druhej ½ lístkov koriandra a petržlenovej vňate

    Gazpacho mix z melóna vodového so zelinkami (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    rozhodne nikdy nič nepokazíte, zvlášť tam kde sú čerstvé paradajky, ak pridáte na drobno pokrájané (potrhané) lístočky bazaličky voňavej (priznám sa Vám ku svojej kombinácii, ktorú predstavuje koriander, šťaveľ, bazalka a petržlenová vňať, všetko v čerstvom „prevedení“)

    Gazpacho mix z melóna vodového so zelinkami (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    tak a toto je tanierik pre jej „kráľovskú jasnosť kapravú“ t.j. moju krajšiu a lepšiu ½; celé množstvo sme úspešne „zvládli“ za dva dni, pochutnali sme si „prenáramne“ a zároveň sa v tej našej Des Moines Iowa „vyhni“ osviežili! Pred konzumáciou uložíme, beriem to ako samozrejmosť, aspoň na 120´ do chladničky, ako aj zvyšok, až do jeho úplného "výmazu"! … nuž čo!? … skúsite aj Vy?

    Gazpacho mix z melóna vodového so zelinkami (fotorecept) - obrázok 15

Diskusia k receptu

marcy
brala by som aj tanier,ale aj teploty :)
manya
osviežujúce, na víkend zrealizujem.
eviana
Krása... skvelý nápad, na horúce letné dni - tak fajne vychladená... mňam, to musela byť fajnotka... veľmi chválim kreativitu kuchára i šikovnosť fotografa v jednej osobe... fantázia :)
sracz
Ďakujem, milá @marcy aj ja mám rád teplo, ale toto je už naozaj veľa, našťastie aj gazpacho s vodovým melónom osvieži!

Nuž a ako chutilo, @manya milá?

Tvoje ohodnotenie potešilo, @eviana milá!!! Priamo z chladničky, dole hrdlom iba tak „zašumí“ a človeku je hneď ľahšie na tele I na duši! Ozaj, keď sme už pri tom, 2÷3 PL dobrého tmavého voňavého Rumu v mixe, tiež zvýraznia čaro chutí a vôní aj tohoto Gazpača „osviežovača“!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia