Gazpacho mix z melóna vodového so zelinkami (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Koniec augusta už „klope“ na dvere, ale celotýždenné teploty 32÷43 °C dávajú naďalej „zabrať“ telu aj z vonka i z vnútra. Okrem sústredeného vyhľadávania chládku, pomôže aj príjemný „minimax“ v podobe studenej polievky. O ovocných som sa už zmienil, ale aj zelenina, tentoraz to bude melón vodový (červený), v jej rôznych kombináciách a s bylinkami, či zelinkami, je taktiež príjemným osviežením! Najsladšie a aj najväčšie som jedával za „mladých“ čias v okolí Vysokej nad Uhom, ako „hrižacu dziňu“!

6÷8
porcií
33 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. … tak, ako je to už zaužívaným „algoritmom“, všetko pekne po ruke, potom
  2. poumývať pod tečúcou studenou vodou, strúčiky cesnaku olúpať, konce „anglickej“ uhorky odrezať, limentky „odšťaviť“, odvážiť potrebné množstvo melóna, pokrájať na trojuholníkové „~ 12 mm segmenty“
  3. a potom prvú ½ na úhľadné kocky, ktoré uložíme do pracovnej misy (ja som použil z jenského skla)
  4. ďalším „pánom na holenie“ sú paradajky, použil som druh Romano, ale vhodné sú všetky, ktoré nemajú veľa šťavy, no rozhodne musia byť zrelé
  5. jemnú „pikantériu“ gazpacho à la Šrác podporí jalopeño, pokrájané na drobno, ja som dal dva zelené lusky, @kimlo chilli cowboy a kamarát ze Záhorá si pridá podľa svojej „nálady“ a kto má voči lahodnej „ostrosti“ bársakí výhrady, tak túto ingredienciu jednoducho vynechá a je „po ptákoch“
  6. európsku úniu zastupuje „anglická“ uhorka, ktorú vzápätí opäť pokrájame na drobno => na dve ½, každú pozdĺžne na 5 plátkov, každý na 5 pásikov a tieto na 5÷7 mm hramolky
  7. pokiaľ jalopeño „dodá“ pikantnosť, na drobno pokrájaná kápia (zbavená jadrovníka_srdiečka a žiliek_nervov) je zdrojom sladkosti (a propos, ochutnali ste už teplú čokoládu s pokrájanými chilli?!? … vrelo odporúčam!)
  8. všetok „drobizg“ postupne prikladáme na prvú ½ pokrájaného melóna (komu sa etapa krájania na drobno zdá zdĺhavá, môže použiť domáci „robot“ a tzv. „pulzátorom“ na hrubo rozmrví paradajky, feferéonku (chilli, habanero, jalopeño, …), čiže všetko, „v mihu oka“ !
  9. pridáme pretlačený (prelisovaný) cesnak
  10. druhú ½ melóna pokrájané na kocky ako prvú; posledný segment som „porozpučoval“ vidličkou, aby som v gazpacho mal viac šťavy
  11. podľa chuti osolíme a oeMČeK_ujeme, pridámame 1 PL octu z červeného vína (na budúce vyskúšam balsamicum a potom aj ocot zo šampanského), 6 PL extra panenského olivového oleja, šťavu z dvoch limetiek a ½ lístkov koriandra a petržlenovej vňate,
  12. nežne, jemne, opatrne premiešame a podávame (niekde som sa bol „dočítal“, že trojdňová kúra s vodovým melónom je na „betón“ záruka straty až 5 kg na telesnej hmotnosti, „zééébýýý nineL?“)
  13. jemne posypané strúhankou, časťou druhej ½ lístkov koriandra a petržlenovej vňate
  14. rozhodne nikdy nič nepokazíte, zvlášť tam kde sú čerstvé paradajky, ak pridáte na drobno pokrájané (potrhané) lístočky bazaličky voňavej (priznám sa Vám ku svojej kombinácii, ktorú predstavuje koriander, šťaveľ, bazalka a petržlenová vňať, všetko v čerstvom „prevedení“)
  15. tak a toto je tanierik pre jej „kráľovskú jasnosť kapravú“ t.j. moju krajšiu a lepšiu ½; celé množstvo sme úspešne „zvládli“ za dva dni, pochutnali sme si „prenáramne“ a zároveň sa v tej našej Des Moines Iowa „vyhni“ osviežili! Pred konzumáciou uložíme, beriem to ako samozrejmosť, aspoň na 120´ do chladničky, ako aj zvyšok, až do jeho úplného "výmazu"! … nuž čo!? … skúsite aj Vy?