Gaštanové veterníky
šéfkuchár pivárne Astoria v Piešťanoch, 28. októbra 2021

Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
na 200 °C
Suroviny
| Odpaľované cesto: | |
| 240 ml |
|
| 125 g |
|
| 1 ČL |
|
| 1/2 ČL |
|
| 180 g |
|
| 6 ks |
|
| Plnka: | |
| 400 g |
|
| 1 bal. |
|
| 1 bal. |
|
| 100 g |
|
| 500 g |
|
| 4 PL (alebo tuzemský um) |
|
| Poleva: | |
| 100 g |
|
| 80 g |
|
Postup
-
1
Odpaľované cesto: V hrnci necháme zovrieť vodu s maslom. Odstavíme, pridáme múku, soľ, cukor. Dáme naspäť na sporák a miešame, než sa cesto začne oddeľovať od bokov hrnca a vznikne z neho guľa. Cesto necháme vychladnúť. Potom ho dáme do mixéra a po jednom zapracúvame vajíčka. Vznikne hladké cesto.
- 2
Cesto vložíme do cukrárenského vrecúška a na plech vyložený papierom na pečenie striekame kolieska. Pečieme v rúre vyhriatej na 200 stupňov asi 20–25 minút. Rúru počas pečenia neotvárame.
- 3
Gaštanové pyré dochutíme rumom. Smotanu vyšľaháme so stužovačom a vanilkovým cukrom. Vychladnuté upečené veterníky prekrojíme. Na spodnú časť nanesieme šľahačku, do stredu dáme kôpku višňového džemu. Na šľahačku nastrúhame ochutené pyré a prikryjeme vrchnou častou veterníka.
- 4
Veterníky polejeme čokoládovou polevou, ktorú pripravíme roztopením čokolády vo vodnom kúpeli a zmiešaním so smotanou.
Tiež veterníky:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2








Přesně. Gaštanové pyré nastrouhané? hmm celý čas jsem si myslela, že je protlačené přes lis.