Gaštanové veterníky
Gaštanové veterníky

Gaštanové veterníky

Marián Čapák
šéfkuchár pivárne Astoria v Piešťanoch, 28. októbra 2021
Gaštanové veterníky
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
20-25 minút
na 200 °C

Suroviny

Odpaľované cesto:
240 ml
125 g
1 ČL
1/2 ČL
180 g
6 ks
Plnka:
400 g
1 bal.
1 bal.
100 g
500 g
4 PL (alebo tuzemský um)
Poleva:
100 g
80 g




Postup

  1. 1

    Odpaľované cesto: V hrnci necháme zovrieť vodu s maslom. Odstavíme, pridáme múku, soľ, cukor. Dáme naspäť na sporák a miešame, než sa cesto začne oddeľovať od bokov hrnca a vznikne z neho guľa. Cesto necháme vychladnúť. Potom ho dáme do mixéra a po jednom zapracúvame vajíčka. Vznikne hladké cesto.

  2. 2

    Cesto vložíme do cukrárenského vrecúška a na plech vyložený papierom na pečenie striekame kolieska. Pečieme v rúre vyhriatej na 200 stupňov asi 20–25 minút. Rúru počas pečenia neotvárame.

  3. 3

    Gaštanové pyré dochutíme rumom. Smotanu vyšľaháme so stužovačom a vanilkovým cukrom. Vychladnuté upečené veterníky prekrojíme. Na spodnú časť nanesieme šľahačku, do stredu dáme kôpku višňového džemu. Na šľahačku nastrúhame ochutené pyré a prikryjeme vrchnou častou veterníka.

  4. 4

    Veterníky polejeme čokoládovou polevou, ktorú pripravíme roztopením čokolády vo vodnom kúpeli a zmiešaním so smotanou.

Diskusia k receptu

mariamka
mne sa pacia, uz davno mam chut na jazycky, toto moze byt podobne
haji
@nephilim (30.10.2021 05:51)
Přesně. Gaštanové pyré nastrouhané? hmm celý čas jsem si myslela, že je protlačené přes lis.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia