Veterníky
Veterníky

Francúzske veterníčky Choux au craquelin s pepermintovým krémom

Michal Prokop
šéfcukrár a majiteľ bistra a kaviarne Suncafé v Bratislave, 20. mája 2021
Francúzske veterníčky Choux au craquelin s pepermintovým krémom
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
8
porcií

Suroviny

Vrchná craqueline vrstva:
80 g
90 g
90 g
Odpaľované cesto:
400 g
200 g
3 g
225 g
6 ks
Krém:
250 g
250 g (33–35 %)
50 g
pár kvapiek

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Najprv pripravíme cesto na vrchnú craqueline vrstvu. Zmiešame maslo, trstinový cukor a hladkú múku, vypracujeme cesto a cez papier ho rozvaľkáme. Dáme do mrazničky.

  2. 2

    Potom urobíme klasické odpaľované cesto. Vodu s olejom privedieme spolu so soľou vo väčšom hrnci do varu. Keď zovrie, stiahneme zo sporáka, prisypeme múku a poriadne premiešame. Miešame, kým sa časť vody odparí. Cesto je hotové vtedy, keď sa oddeľuje od hrnca aj od varešky a má tvar gule. Necháme vychladnúť a ručne alebo kuchynským robotom primiešame jedno vajíčko po druhom.

  3. 3

    Cesto preložíme do cukrárenského vrecka a na plech vyložený papierom striekame kôpky. Na každú kôpku dáme koliesko vrchného craqueline cesta.

  4. 4

    Rúru zohrejeme na 210 stupňov, vložíme plech a po 10 minútach teplotu znížime na 180 stupňov. Pečieme celkovo asi 15 minút, záleží na rúre. Rúru počas pečenia nesmieme otvárať.

  5. 5

    Krém: Vyšľaháme smotanu, mascarpone, cukor a esenciu. Vychladnuté veterníky rozkrojíme na polovicu a naplníme krémom.

Recept je zaradený do kategórií:
Francúzska kuchyňa, Dezerty, Na sladko, Zákusky, Pečené

Diskusia k receptu