Veterníky
Francúzske veterníčky Choux au craquelin s pepermintovým krémom
Autor receptu: redakcia
Postup- Najprv pripravíme cesto na vrchnú craqueline vrstvu.
Zmiešame maslo, trstinový cukor a hladkú múku, vypracujeme cesto a cez papier ho rozvaľkáme. Dáme do mrazničky.
- Potom urobíme klasické odpaľované cesto. Vodu s olejom privedieme spolu so soľou vo väčšom hrnci do varu.
Keď zovrie, stiahneme zo sporáka, prisypeme múku
a poriadne premiešame. Miešame, kým sa časť vody odparí. Cesto je hotové vtedy, keď sa oddeľuje od hrnca aj
od varešky a má tvar gule. Necháme vychladnúť a ručne alebo kuchynským robotom primiešame jedno vajíčko po druhom.
- Cesto preložíme do cukrárenského vrecka a na plech vyložený papierom striekame kôpky. Na každú kôpku dáme koliesko vrchného craqueline cesta.
- Rúru zohrejeme na 210 stupňov, vložíme plech a po 10 minútach teplotu znížime na 180 stupňov. Pečieme
celkovo asi 15 minút, záleží na rúre. Rúru počas pečenia nesmieme otvárať.
- Krém: Vyšľaháme smotanu, mascarpone, cukor a esenciu. Vychladnuté veterníky rozkrojíme na polovicu a naplníme krémom.
|