Francúzske vajíčka

martinis - fotkamartinis, 6. februára 2013
Francúzske vajíčka
Foto: martinis

Zapekané vajcia uvarené na tvrdo na francúzsky spôsob, s olivami, paradajkami a pórom :O)

1
porcia
45 minút
príprava
20 minút
na 200 °C

Suroviny

3 ks
50 g
2 ks
1 ks
2 PL
1 PL
250 ml




Postup

  1. 1

    Zapekané tvrdé vajíčka som ešte nikdy nejedol, tak som sa odhodlal ich vyskúšať takto po francúzsky, s mojou obľúbenou zeleninou a olivami na spestrenie. Premiérovo som pripravoval aj bešamelovú omáčku, no všetko sa podarilo ako bolo naplánované a do hodiny bola večera uvarená, resp. upečená :-)

  2. 2

    Paradajky umyjeme a priečne pokrájame na kolieska. Ja som mal menšie slivkové, potreboval som tri kusy, záleží od veľkosti zapekacej misy. Kolieska naukladáme na dno a jemne osolíme.

  3. 3

    Olivy nakrájame na polovice a časť z nich uložíme do medzier medzi paradajkami. Vajíčka si dáme uvariť do vriacej vody natvrdo, čiže na 10 minút. Až sa uvaria, necháme ich vychladnúť, ošúpeme a pokrájame na tenké plátky : ručne, alebo krájačom na vajíčka.

  4. 4

    Plátky vajec rozložíme na paradajky, opäť trošku posolíme a výdatne posypeme petržlenovou vňaťou. Pór umyjeme, zelenú časť a koniec odrežeme a pokrájame ho na kolieska hrubé ako kolieska paradajok a vajec. Navrstvíme na vajíčka, možno ho budete mať veľa, záleží od veľkosti, ak by vám zopár koliesok zvýšilo, jednoducho ich rozhoďte na povrch :) Poklaďte zvyšok olív.

  5. 5

    Čas na prípravu bešamelovej omáčky. Teda, skúste si to naplánovať lepšie ako ja, rúru som už mal vyhriatú a ja som zistil, že túto omáčku treba variť okolo 10 minút :)) Takže na miernom ohni rozpustíme lyžicu masla, na ktorej za stáleho miešanie osmážame 3 minúty hladkú múku. Tradične som siahol po celozrnnej špaldovej.

  6. 6

    Po 3 minútach dáme z ohňa, prilejeme 250 ml mlieka a vrátime späť na oheň. Osolíme, okoreníme, zamiešame a za stále miešania varíme 7-8 minút. Miešajte dôkladne, aby sa nepripálila a nevytvorili sa hrudky. Ja som miešal zrejme dobre, lebo bola hladká :)

  7. 7

    Zeleninu a vajíčka zalejeme touto omáčkou, na ktorú pokladieme zvyšok masla pokrájaného na plátky. Dáme do rúry vyhriatej na 200 stupňov zapiecť na 20 minút, kým pór nezačne jemne chytať farbu.

  8. 8

    Hotové jedlo posypeme tymiánom či cibuľkovou vňaťou. Môže sa sadať k stolu ! ;)

Diskusia k receptu

mariamka
excelentné! ja len čumím, "chlapče" :) kam sa hrabú moji dvaja corgoni :) tlieskam!
izabella929
nuž, nepohrdla by som tvojim šalátom určite, ale iba ak by boli suroviny z mojej záhrady...uložím si recept a počas leta budeme šalátovať....) šikovný si veru.-)
sisuk
ani tento Tvoj receptík nesklamal! ukladám
srnkas
Tak toto ukladam! Sikovny junacik si! Len tak dalej!
medovnicek
ani ja som ešte veru zapekané varené vajíčka nejedla, aj mne sa ten tvoj recept páči
tatranka
Toto je pre mňa nový recept,zaujímavý aj pekný a preto som si ho uložila.Príde naň vhodná doba,kedy ho vyskúšam.
leomax
Po niiekoľkých dlhých týždňoch /od vianoc/ dnes prišla na 4 dni na návštevu dcéra, ktorá pracuje v Bratislave. Rozmýšľal som, čím ju poteším. A hľa, receptík od @Martinis , ktorý ju určite poteší, pretože poznám jej chuťové poháriky. Bude to EŇO ŇUŇO MŇAM! Fain, len tak ďalej pán kuchár zo Spiša!
hanis
Díky za zajímavý recept, nikdy jsem nic podobného sice nejedla, ale podle ingrediencí to bude dobrota :)) - určitě vyzkouším!
martinis
@mariamka : ďakujem za potlesk, teším sa :))
@izbella929 : nepatrí tvoj komentár náhodou k inému receptu ? ;) každopádne súhlasím, domáce suroviny = najlepšie suroviny :-)
@sisuk a @srnkas : tak dúfam, že si "zgustnete" aj na tomto jedle a že sa príprava vydarí ;)
@violetacamorova : tak o to sa vždy snažím, aby neboli nijaké nejasnosti, ďakujem ;)
@radulienka : daj vedieť, ak zachutí :-)
@medovnicek : tak to je čas ich vyskúšať, mne naozaj veľmi chutia ;)
@tatranka : v lete, v zime - kedykoľvek : hlavne nech ti padne na úžitok ! ;O)
@leomax : tak to sa iste tešíš, po takej dlhej dobe byť zasa spolu :) preto som poctený, že si si na jej uvítanie vybral môj recept, sám som zvedavý, či vám spríjemní spoločný obed, alebo večeru ;) každopádne si užite spoločný čas, a ako vždy - veľké poďakovanie smerujúce do Žiliny :))
@hanis : ak máš rada tie ingrediencie samostatne, myslím, že by ti mali chutiť aj spolu :P
janger
Toto musim vyskusat. Zaujimavy recept. Ale ako si tak tie chute predstavujem, tak to je iste vyborne.
marlenka
...neskutočne fantastická delikatesa,ktorá rovnako dobre chuti a vyzerá,
pochuťka hodná najmlsnejšich jazyčkov,ktorí davajú prednosť bezmäsitým jedlam,zasyti,pritom sa neprejete,trochu som si to vylepšila na svoj štyl,odporučam ako luxusné predjedlo...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia