Foto: martinis
Zapekané vajcia uvarené na tvrdo na francúzsky spôsob, s olivami, paradajkami a pórom :O)
porcia
príprava
na 200 °C
Postup
-
1
Zapekané tvrdé vajíčka som ešte nikdy nejedol, tak som sa odhodlal ich vyskúšať takto po francúzsky, s mojou obľúbenou zeleninou a olivami na spestrenie. Premiérovo som pripravoval aj bešamelovú omáčku, no všetko sa podarilo ako bolo naplánované a do hodiny bola večera uvarená, resp. upečená :-)
- 2
Paradajky umyjeme a priečne pokrájame na kolieska. Ja som mal menšie slivkové, potreboval som tri kusy, záleží od veľkosti zapekacej misy. Kolieska naukladáme na dno a jemne osolíme.
- 3
Olivy nakrájame na polovice a časť z nich uložíme do medzier medzi paradajkami. Vajíčka si dáme uvariť do vriacej vody natvrdo, čiže na 10 minút. Až sa uvaria, necháme ich vychladnúť, ošúpeme a pokrájame na tenké plátky : ručne, alebo krájačom na vajíčka.
- 4
Plátky vajec rozložíme na paradajky, opäť trošku posolíme a výdatne posypeme petržlenovou vňaťou. Pór umyjeme, zelenú časť a koniec odrežeme a pokrájame ho na kolieska hrubé ako kolieska paradajok a vajec. Navrstvíme na vajíčka, možno ho budete mať veľa, záleží od veľkosti, ak by vám zopár koliesok zvýšilo, jednoducho ich rozhoďte na povrch :) Poklaďte zvyšok olív.
- 5
Čas na prípravu bešamelovej omáčky. Teda, skúste si to naplánovať lepšie ako ja, rúru som už mal vyhriatú a ja som zistil, že túto omáčku treba variť okolo 10 minút :)) Takže na miernom ohni rozpustíme lyžicu masla, na ktorej za stáleho miešanie osmážame 3 minúty hladkú múku. Tradične som siahol po celozrnnej špaldovej.
- 6
Po 3 minútach dáme z ohňa, prilejeme 250 ml mlieka a vrátime späť na oheň. Osolíme, okoreníme, zamiešame a za stále miešania varíme 7-8 minút. Miešajte dôkladne, aby sa nepripálila a nevytvorili sa hrudky. Ja som miešal zrejme dobre, lebo bola hladká :)
- 7
Zeleninu a vajíčka zalejeme touto omáčkou, na ktorú pokladieme zvyšok masla pokrájaného na plátky. Dáme do rúry vyhriatej na 200 stupňov zapiecť na 20 minút, kým pór nezačne jemne chytať farbu.
- 8
Hotové jedlo posypeme tymiánom či cibuľkovou vňaťou. Môže sa sadať k stolu ! ;)
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
@izbella929 : nepatrí tvoj komentár náhodou k inému receptu ? ;) každopádne súhlasím, domáce suroviny = najlepšie suroviny :-)
@sisuk a @srnkas : tak dúfam, že si "zgustnete" aj na tomto jedle a že sa príprava vydarí ;)
@violetacamorova : tak o to sa vždy snažím, aby neboli nijaké nejasnosti, ďakujem ;)
@radulienka : daj vedieť, ak zachutí :-)
@medovnicek : tak to je čas ich vyskúšať, mne naozaj veľmi chutia ;)
@tatranka : v lete, v zime - kedykoľvek : hlavne nech ti padne na úžitok ! ;O)
@leomax : tak to sa iste tešíš, po takej dlhej dobe byť zasa spolu :) preto som poctený, že si si na jej uvítanie vybral môj recept, sám som zvedavý, či vám spríjemní spoločný obed, alebo večeru ;) každopádne si užite spoločný čas, a ako vždy - veľké poďakovanie smerujúce do Žiliny :))
@hanis : ak máš rada tie ingrediencie samostatne, myslím, že by ti mali chutiť aj spolu :P
pochuťka hodná najmlsnejšich jazyčkov,ktorí davajú prednosť bezmäsitým jedlam,zasyti,pritom sa neprejete,trochu som si to vylepšila na svoj štyl,odporučam ako luxusné predjedlo...