Francúzske vajíčka

Autor receptu: martinis

Zapekané vajcia uvarené na tvrdo na francúzsky spôsob, s olivami, paradajkami a pórom :O)

1
porcia
45 minút
príprava
20 minút
na 200 °C

Postup

  1. Zapekané tvrdé vajíčka som ešte nikdy nejedol, tak som sa odhodlal ich vyskúšať takto po francúzsky, s mojou obľúbenou zeleninou a olivami na spestrenie. Premiérovo som pripravoval aj bešamelovú omáčku, no všetko sa podarilo ako bolo naplánované a do hodiny bola večera uvarená, resp. upečená :-)
  2. Paradajky umyjeme a priečne pokrájame na kolieska. Ja som mal menšie slivkové, potreboval som tri kusy, záleží od veľkosti zapekacej misy. Kolieska naukladáme na dno a jemne osolíme.
  3. Olivy nakrájame na polovice a časť z nich uložíme do medzier medzi paradajkami. Vajíčka si dáme uvariť do vriacej vody natvrdo, čiže na 10 minút. Až sa uvaria, necháme ich vychladnúť, ošúpeme a pokrájame na tenké plátky : ručne, alebo krájačom na vajíčka.
  4. Plátky vajec rozložíme na paradajky, opäť trošku posolíme a výdatne posypeme petržlenovou vňaťou. Pór umyjeme, zelenú časť a koniec odrežeme a pokrájame ho na kolieska hrubé ako kolieska paradajok a vajec. Navrstvíme na vajíčka, možno ho budete mať veľa, záleží od veľkosti, ak by vám zopár koliesok zvýšilo, jednoducho ich rozhoďte na povrch :) Poklaďte zvyšok olív.
  5. Čas na prípravu bešamelovej omáčky. Teda, skúste si to naplánovať lepšie ako ja, rúru som už mal vyhriatú a ja som zistil, že túto omáčku treba variť okolo 10 minút :)) Takže na miernom ohni rozpustíme lyžicu masla, na ktorej za stáleho miešanie osmážame 3 minúty hladkú múku. Tradične som siahol po celozrnnej špaldovej.
  6. Po 3 minútach dáme z ohňa, prilejeme 250 ml mlieka a vrátime späť na oheň. Osolíme, okoreníme, zamiešame a za stále miešania varíme 7-8 minút. Miešajte dôkladne, aby sa nepripálila a nevytvorili sa hrudky. Ja som miešal zrejme dobre, lebo bola hladká :)
  7. Zeleninu a vajíčka zalejeme touto omáčkou, na ktorú pokladieme zvyšok masla pokrájaného na plátky. Dáme do rúry vyhriatej na 200 stupňov zapiecť na 20 minút, kým pór nezačne jemne chytať farbu.
  8. Hotové jedlo posypeme tymiánom či cibuľkovou vňaťou. Môže sa sadať k stolu ! ;)