Francúzske vajíčka
Autor receptu: martinis
Zapekané vajcia uvarené na tvrdo na francúzsky spôsob, s olivami, paradajkami a pórom
:O)
1 porcia |
45 minút príprava |
20 minút na 200 °C |
Postup
- Zapekané tvrdé vajíčka som ešte nikdy nejedol, tak som sa odhodlal ich vyskúšať takto po francúzsky, s mojou obľúbenou zeleninou a olivami na spestrenie. Premiérovo som pripravoval aj bešamelovú omáčku, no všetko sa podarilo ako bolo naplánované a do hodiny bola večera uvarená, resp. upečená :-)
- Paradajky umyjeme a priečne pokrájame na kolieska. Ja som mal menšie slivkové, potreboval som tri kusy, záleží od veľkosti zapekacej misy. Kolieska naukladáme na dno a jemne osolíme.
- Olivy nakrájame na polovice a časť z nich uložíme do medzier medzi paradajkami. Vajíčka si dáme uvariť do vriacej vody natvrdo, čiže na 10 minút. Až sa uvaria, necháme ich vychladnúť, ošúpeme a pokrájame na tenké plátky : ručne, alebo krájačom na vajíčka.
- Plátky vajec rozložíme na paradajky, opäť trošku posolíme a výdatne posypeme petržlenovou vňaťou. Pór umyjeme, zelenú časť a koniec odrežeme a pokrájame ho na kolieska hrubé ako kolieska paradajok a vajec. Navrstvíme na vajíčka, možno ho budete mať veľa, záleží od veľkosti, ak by vám zopár koliesok zvýšilo, jednoducho ich rozhoďte na povrch :) Poklaďte zvyšok olív.
- Čas na prípravu bešamelovej omáčky. Teda, skúste si to naplánovať lepšie ako ja, rúru som už mal vyhriatú a ja som zistil, že túto omáčku treba variť okolo 10 minút :)) Takže na miernom ohni rozpustíme lyžicu masla, na ktorej za stáleho miešanie osmážame 3 minúty hladkú múku. Tradične som siahol po celozrnnej špaldovej.
- Po 3 minútach dáme z ohňa, prilejeme 250 ml mlieka a vrátime späť na oheň. Osolíme, okoreníme, zamiešame a za stále miešania varíme 7-8 minút. Miešajte dôkladne, aby sa nepripálila a nevytvorili sa hrudky. Ja som miešal zrejme dobre, lebo bola hladká :)
- Zeleninu a vajíčka zalejeme touto omáčkou, na ktorú pokladieme zvyšok masla pokrájaného na plátky. Dáme do rúry vyhriatej na 200 stupňov zapiecť na 20 minút, kým pór nezačne jemne chytať farbu.
- Hotové jedlo posypeme tymiánom či cibuľkovou vňaťou. Môže sa sadať k stolu ! ;)