Šošovica
Šošovica

Francúzska šošovica s fazuľou mungo a bulgurom

blissofplants - fotkablissofplants, 13. septembra 2021

Niekto sa ma tu už pýtal prečo francúzska a nie klasická hnedá slovenská!? Má to 2 dôvody ? 1. Nežijem na Slovensku už Zobraziť celý popisNiekto sa ma tu už pýtal prečo francúzska a nie klasická hnedá slovenská!? Má to 2 dôvody ? 1. Nežijem na Slovensku už 20 rokov a i keď je možné kúpiť hnedú šošovicu v slovenskom obchode v Londýne, nakupujem hlavne v plastic free obchodoch. ? 2. Francúzska mi chutí viac, neprevarí sa, na rozdiel od hnedej, a udrží si svoj tvar. ? Ak práve doma nemáte po ruke francúzsku šošovicu, môžete ju samozrejme nahradiť hnedou. Ale určite tú francúzsku aspoň vyskúšajte. ?

10 minút
príprava
45 minút
tepelná úprava

Suroviny

1-2 PL podľa vlastného výberu
1 ks
1 strúčik
1/4 ks
1 ks
150 g (namočená cez noc vo vode)
50 g (namočená aspoň na 4 hodiny)
1 l
50 g
2 ks (alebo bobkový list)




Postup

  1. 1

    Zohrejeme si olej v hrnci. Pridáme nakrájanú cibuľu a na malé kúsky nakrájanú papriku, pár minút opražíme.

  2. 2

    Vmiešame karí listy, prichystané koreniny (semienka horčice, senovku grécku), sušené bylinky a nadrobno nakrájaný cesnak.

  3. 3

    Všetko spolu popražíme ešte minútku nech sa chute premiešajú.

  4. 4

    Pridáme opláchnutú šošovicu s fazuľou mungo, na malé kúsky nakrájanú mrkvu, zalejeme vodou, privedieme do varu, hrniec prikryjeme a varíme zhruba 30 minút.

  5. 5

    Ochutíme soľou, čiernym korením a kurkumou. Do šošovice pridáme bulgur, ak treba, dolejeme vodu.

  6. 6

    Varíme ešte ďalších zhruba 15 minút. Dochutíme ak je treba. Dobrú chuť.

Diskusia k receptu

farbuska
Ďalší z tvojich sympatických receptov, trochu "šmrcnutý" indickými chuťovými kombináciami.
Aj z toho dôvodu by som koreniny (najmä horčičné semiačka, senovku a karí listy) pár sekúnd popražila na kvapke oleja, kým zavoňajú, a až potom pridala do jedla. V Londýne iste dostaneš aj čerstvú vňať senovky. Myslím, že by sa do tohto jedla celkom hodila.
haji
Pěkný receptík, zajímavá fúze surovin. Kouzelné foto!
Uf, už jsem se ptala pod mojou diskusí /Co dnes vaříte?/ @farbuska kde všude používá kari listy. Tak zopakuji otázku i pro tebe @blissofplants. Letos jich mám nasušeno hromadu a ráda přivítám zkušenosti. Děkuji předem!
farbuska
Milá @haji , karí listy používam pri príprave indických jedál. Sú veľmi aromatické, tak do našich som nikdy neskúšala. Práve som uvažovala, že nejaké indické recepty z mojej zbierky (žila som niekoľko rokov v Indii) pripravím a pridám. Lenže ja keď varím, tak nikdy nemyslím na to, že by som mohla/mala pridať recept ... a potom je už neskoro, môžem odfotiť akurát tak hotové jedlo. Pri mnohých to stačí, ale napr. práve pri tých indických by sa názorný postup zišiel. Sľubujem, že sa polepším. Závidím ti vlastné karí listy, najmä možnosť čerstvých, ktoré sú najlepšie. Mne stromček vyhynul a tak len kupujem v indickom obchode.
1x haji
haji
@farbuska (14.9.2021 07:17)
Velmi pěkně děkuji za milou, zajímavou a rychlou odpověď. Já listy dostala 2x od kamarádky /pěstuje si na zahrádce/, nasušila jsem je. K čerstvým se tedy nedostanu, škoda. Mno, indické jídla nedělám, bo těch druhů koření - těžké sehnat a pak ještě využívat pravidelně, aby člověk spotřeboval. Když přidáš receptík, nějak se s tím popasuju.
Pošlu sušené listy kari po holubovi... mám opravdu přetlak. Hezký den!
blissofplants
@haji (14.9.2021 06:59)

Drahá @haji , ja som iba teraz prvýkrát kúpila kari listy😊a aj som ich hneď 'hodila' do jedla ktoré som práve varila😁 nemala som bôbkový list tak som ho iba 'nahradila'😊
1x haji
haji
@blissofplants (14.9.2021 13:51)
Děkuji za odpověď, dobře jsi udělala. Když budeš mít chuť, nahlédni do diskusie Co dnes vaříme, dala jsem tam odkaz na rostlinku - včetně širšího použití.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia