Cibuľová polievka
Cibuľová polievka

Francúzska cibuľová polievka fotorecept

meduzka35 - bez fotkymeduzka35, 10. augusta 2022
Francúzska cibuľová polievka (fotorecept)
Foto: meduzka35

Táto polievka síce vyžaduje trochu trpezlivosti, ale výsledok určite stojí za to :)
Zdroj: https://www.youtube.com/watch?v=8Di0JOmSoN8

4
porcie
70 minút
príprava

Suroviny

6 ks
2 strúčiky
1,5 l
20 g
1/2 ČL
1 ks
podľa chuti strúhaný (najlepší je gruyère)




Postup

  1. 1

    Cibule ošúpeme a nakrájame na tenké kúsky.

    Francúzska cibuľová polievka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vo väčšom hrnci roztopíme maslo a olivový olej.

    Francúzska cibuľová polievka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pridáme nakrájanú cibuľu a restujeme ju 10 minút, až kým nezačne byť priesvitná.

    Francúzska cibuľová polievka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pridáme cukor, ktorý pomôže s karamelizáciou. Od tohto bodu cibuľu ďalej restujeme aspoň 30 minút pri miernej teplote. Hlavne ku koncu je potrebné cibuľu stále miešať, aby neprihorela.

  5. 5

    Po 30 minútach bude cibuľa hnedá a skaramelizovaná. Pridáme do nej najemno nakrájaný cesnak. V tomto bode do nej môžeme ale nemusíme šplechnúť trošku bieleho vína (ak máme).

    Francúzska cibuľová polievka (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Prilejeme vývar (najlepší je hovädzí), posolíme, prikryjeme, a necháme ďalej polievku variť približne 30 minút.

    Francúzska cibuľová polievka (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Kým sa polievka varí, nakrájame si bagetu, posypeme ju syrom a rýchlo ju zapečieme v rúre (malo by stačiť 5 minút pri 200 stupňoch). Ak chceme mať polievku hustejšiu, môžeme ju teraz zahustiť lyžicou múky. Do misiek dáme postrúhaný syr, zalejeme polievkou a na vrch pridáme opečené bagety. Bagety a syr určite nevynechajte. Dobrú chuť ;)

    Francúzska cibuľová polievka (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia