Cibuľová polievka
Francúzska cibuľová polievka (fotorecept)
Autor receptu: meduzka35
Táto polievka síce vyžaduje trochu trpezlivosti, ale výsledok určite stojí za to :)
Postup
- Cibule ošúpeme a nakrájame na tenké kúsky.
- Vo väčšom hrnci roztopíme maslo a olivový olej.
- Pridáme nakrájanú cibuľu a restujeme ju 10 minút, až kým nezačne byť priesvitná.
- Pridáme cukor, ktorý pomôže s karamelizáciou. Od tohto bodu cibuľu ďalej restujeme aspoň 30 minút pri miernej teplote. Hlavne ku koncu je potrebné cibuľu stále miešať, aby neprihorela.
- Po 30 minútach bude cibuľa hnedá a skaramelizovaná. Pridáme do nej najemno nakrájaný cesnak. V tomto bode do nej môžeme ale nemusíme šplechnúť trošku bieleho vína (ak máme).
- Prilejeme vývar (najlepší je hovädzí), posolíme, prikryjeme, a necháme ďalej polievku variť približne 30 minút.
- Kým sa polievka varí, nakrájame si bagetu, posypeme ju syrom a rýchlo ju zapečieme v rúre (malo by stačiť 5 minút pri 200 stupňoch). Ak chceme mať polievku hustejšiu, môžeme ju teraz zahustiť lyžicou múky. Do misiek dáme postrúhaný syr, zalejeme polievkou a na vrch pridáme opečené bagety. Bagety a syr určite nevynechajte. Dobrú chuť ;)