Florentská držková polievka

Goran Hasanič
šéfkuchár reštaurácie KOGO v Bratislave, 21. mája 2014
Florentská držková polievka
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
4
porcie
120 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

1,3 kg
500 g
500 g
2 ks
75 g
200 ml
1,2 kg
2 g
2 g
3 strúčiky




Postup

  1. 1

    Surové teľacie držky varíme približne dve hodiny s tromi pretlačenými strúčikmi cesnaku, rozmarínom a šalviou. Počas varenia vymeníme vodu aspoň tri razy. Po dvoch hodinách takmer uvarené držky necháme vychladnúť a vychladnuté narežeme na jemné rezance.

  2. 2

    Na rozpálenom oleji orestujeme do sklovita cibuľu, pridáme na kocky nakrájanú mrkvu a kapiu, po ich zmäknutí pridáme teľacie mäso nakrájané na kocky veľké 2 x 2 cm. Po sfarbení mäsa do hneda podlejeme trochou bieleho vína, varíme do odparenia a zalejeme rozmixovanými lúpanými paradajkami.

  3. 3

    Potom pridáme 300 ml vody, najemno nakrájaný rozmarín, šalviu, soľ, korenie, oregano, majorán a trochu cukru. Varíme 20 minút. Pridáme držky a varíme do úplného zmäknutia 30 minút. Dochutíme nastrúhaným parmezánom a servírujeme s plátkami parmezánu.

Diskusia k receptu

safran
Teľacie držky som mala šťastie kúpiť jediný krát v živote, viem, že som robila obdobný taliansky recept, ale určite bez mäsa a syra, či bol florentský, veru si už nepamätám, len viem, ten rozdiel medzi našou držkovou, čo mi príde zimná polievka a talianskou, čo mi pasuje na sýtu letnú večeru, lebo za týmto ja už teda nezvládnem nič :-) Teraz nám už asi iba ostáva vyskúšať hovädzie držky s teľacím krkom. Pekný recept, žiadne zahusťovanie :-) poznámka: zo surovín vypadlo víno a prudko zamilovaný kuchár pridal 2kg soli :-) počet porcií by bolo tiež treba opraviť... asi so ho trocha prechválila na začiatku :-)
pusta
@safran , ty si neskutočná, pozorne čítaš a tebe nič neunikne :)))
aj som sa priateľsky zasmiala..-)))
bez ohľadu na to, polievka vynikajúca, iste uvarím.
safran
Tak neviem... 2g soli? 20g soli? predpokladám, že 1PL by sa na to množstvo aj zišla  www.domarada.sk/news/nevahajme-vazit-z-hlavy/...
Upozornila som nielen na soľ, vážená @redakcia.
Skúste spočítať spolu so mnou známe gramáže z ľavého stĺpca, vyjde Vám 3,775 KG! najmenej (lebo 200ml oleja nie je 200g) surovín v surovom stave, to som nerátala soľ, cukor, iné koreniny a mrkvu, žiadnu tekutinu okrem oleja, deleno 4 porcie, znamená 0,94375 kg na jednu porciu - ťažko by sa zmestilo do taniera.
Ale ak by v Kogo chceli 10,5€ za Trippa alla Fiorentina (držková s teľacím mäsom a syrom parmigiano) s touto gramážou, stál by rad až od Rybnej brány :-) Autorizoval pán Hasanič text pred zverejnením?
evanaaa
Len neviem - 20 minút variť bylinky a najmä majorán, nezhorkne? Dala by som až pri konci varenia, ja keď dávam majorán napríklad , hneď vypínam horák. Držkovú varievam často, ale len z hovädzích, už predvarených.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia