Fizola na cušpajs a šnicľe

stefanm - fotkastefanm, 22. júla 2010
Fizola na cušpajs a šnicľe
Foto: stefanm

Skoro každu sobotu še u nás,v regióne Prešov medzi karčmami Tatra a Hviezda podávalo toto jedlo.To ked sme s bratom povitrepovali pokrovce a vidratkovali Zobraziť celý popisSkoro každu sobotu še u nás,v regióne Prešov medzi karčmami Tatra a Hviezda podávalo toto jedlo.To ked sme s bratom povitrepovali pokrovce a vidratkovali a napastovali parketi v trojizbovim bice ta sme še ojedli fizoli a išli hrac na školski dvur futbal abo hokej.

15 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

Prívarok:
1 liter
2 PL
3-4 PL
Fašírky:
1 kg
3 ks
2 ks




Postup

  1. 1

    Vopred namočenú fazuľu uvaríme do polomäkka,zlejeme a varíme v druhej vode kde sme pridali aj soľ,korenie a bobkový list kým nezmekne.Na panvičke opražíme do hneda múku,zalejeme vodou,vymiešame do hladka a pridáme soľ a korenie.Doriedíme vodou,dochutíme octom,prelejeme k fazuli a na záver pridáme trochu kyslej smotany.Necháme prejsť varom a odstavíme.

  2. 2

    Rožky nakrájame,zalejeme mierne mliekom a vytlačíme.Pridáme ich k mletému mäsu spolu s vajíčkami a ostatnými koreninami.Necháme chvíľku odležať a formujeme fašírky ktoré obaľujeme v strúhanke a vyprážame na oleji.Podávame s dusenými zemiakmi alebo s chlebom.

Diskusia k receptu

frezia68
Mušim ce pohvaľic,bo to bars šmačne a fajne papaňe :-)))
stefanm
tak to trochu upresnim....fizola=fazuľa , cušpajz=prívarok , šnicľe=fašírky , pokrovec=koberec...a ešte : šmačne=chutné , papane=jedlo...ja tiež často nerozumiem "záhorákum" ale hlavne,že sa máme radi a chutí nám!!!!páči sa mi nápad s jedlami z regiónov.(foto v pôvodnej veľkosti mám odložené!)....varme,jezdme,hovorme tak ako nám "zobák" narástol.v tom je krása a úcta k regiónu a predkom.
lubjak
oooo,to si pamatam,fazulovy privarok na kyselo s fasirkou.to je inspiracia ,da sa jest aj na studeno teraz v teple,manzel si pochutnaaa
evusik
u nás sa šnicla hovorilo rezňu a keď som v robote povedala pokrovec išli sa všetci ušúlať od smiechu .... pekný recept, kyselé prívarky v tomto horku, na studeno, sú výýýborné :-)
evanaaa
Evusik, práve som chcela napísať o šnicli, predbehla si ma. Ano, aj Záhoráci majú niektoré slová ,čo im každý nerozumie, ale kdo ovláda češtinu, niečo si domyslí, lebo veľa slov je jej podobných.A pokrovec aj tu, na západe tak voláme.
garanco
Krásny názov receptu, pripomenul detstvo. Toto jedlo až tak veľmi nemusím.
sovka62
Ako vždy, klasika ma dostala. Tí naši predkovia dobre vedeli, čo majú variť.
katamama
No ta či nefajne? A Jak! Každopádne som rada za pripomenutie, fazuľový prívarok som už dávno nerobila!
bozulka
Pokrovec je aj tepich,ten sa viac používa na Záhorí.Prívarok mám rada len ja mám radšej smotanu miesto vody.@stefanm , vy tam na východe ste trošku menej čitatelnejší.Záhorákom sa viac rozumie-my máme zmes maďarčiny,nemčiny a češtiny,ale vy neviem zkadze...Teraz to dostanem od priateľky Frezičky......Ináč tvoje jedlá sa mi páčia a hlavne sú jedlé.To je prosím kompliment !!!!!!!!!!!
klaura
to je dobrotka ... už si aj idem namočiť fizulu :)
hubata
Musím opraviť @evanaaa : na Záhorí je koberec - tepich. My sme prášili tepichy ale tiež sme za odmenu v sobotu jedli fazuľovú polievku lenže so slížami. Vybehali sme to, ani nás bruchá neboleli od tej záhoráckej bobovice, ktorá keď napučala tak bola vo veľkosti obličky.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia