Figovo-pomarančový koláč na spôsob crumble fotorecept
Foto: siuuu
Náš figovník sa rozhodol zarodiť až na jeseň, takže som potrebovala spotrebovať figy. Ja nie som prívržencom krémových dezertov, tak som hľadala nejakú Zobraziť celý popisNáš figovník sa rozhodol zarodiť až na jeseň, takže som potrebovala spotrebovať figy. Ja nie som prívržencom krémových dezertov, tak som hľadala nejakú maškrtu bez krému a natrafila som na tento koláč, ktorý mi vzdialene pripomenul mrežovník so slivkovým lekvárom z minulosti a crumble, ktoré občas robievam s čerstvým ovocím.
porcií
príprava
na 175 °C
Suroviny
230 g |
|
180 g |
|
240 g (hladká, celozrnná, polohrubá) |
|
80 g |
|
1 ČL |
|
štipka |
|
Náplň: | |
750 g čerstvé |
|
1-2 PL |
|
z 1/2 citróna |
|
1 citrón |
|
1 ks (šťava a kôra) |
|
Postup
-
1
Najskôr je potrebné pripraviť si náplň. Čerstvé figy umyjeme, odkrojíme stopku, pokrájame na menšie kusy, pridáme cukor, citrónovú šťavu, obe kôry (najmä pomarančová urobí úžasnú chuť a vôňu) a rozvaríme. Premixujeme ponorným alebo iným mixérom a nakoniec pridáme pomarančovú šťavu, necháme prejsť varom, odstavíme a necháme vychladnúť.
-
2
Zo surovín na cesto a posýpku vypracujeme kompaktnú, ale drobivú zmes. Najskôr zmiešame maslo a cukor, postupne pridáme vločky a múku (múku môžete použiť podľa vlastného uváženia, napr. hladkú a celozrnnú a pod.). Ja som na zmiešanie surovín použila robot. Asi 1/3 zmesi odložíme bokom, zvyšok rovnomerne utlačíme do pekáča vystlaného alobalom alebo papierom na pečenie. Na spodnú časť koláča rozotrieme hrubšiu vrstvu ovocnej náplne a navrch rovnomerne rozmrvíme zvyšok cesta.
-
3
V rúre zohriatej na cca 175 °C pečieme do zlatista. Pôvodný recept uvádzal dobu 30-35 minút, ale mojej rúre to trvalo dlhšie (cca 45 - 50 minút). Takže doba pečenia môže závisieť od toho ako tá - ktorá rúra pečie.
Ja chcem vyskúšať aj s iným džemom, napríklad domácim pečeným rumovo-slivkovým - mám rada tieto jednoduché dezerty ;-)