Figový koláč
Figový koláč

Figovo-pomarančový koláč na spôsob crumble fotorecept

siuuu - fotkasiuuu, 2. novembra 2023
Figovo-pomarančový koláč na spôsob crumble (fotorecept)
Foto: siuuu

Náš figovník sa rozhodol zarodiť až na jeseň, takže som potrebovala spotrebovať figy. Ja nie som prívržencom krémových dezertov, tak som hľadala nejakú Zobraziť celý popisNáš figovník sa rozhodol zarodiť až na jeseň, takže som potrebovala spotrebovať figy. Ja nie som prívržencom krémových dezertov, tak som hľadala nejakú maškrtu bez krému a natrafila som na tento koláč, ktorý mi vzdialene pripomenul mrežovník so slivkovým lekvárom z minulosti a crumble, ktoré občas robievam s čerstvým ovocím.

15-20
porcií
30 minút
príprava
35-45 minút
na 175 °C

Suroviny

230 g
180 g
240 g (hladká, celozrnná, polohrubá)
80 g
1 ČL
štipka
Náplň:
750 g čerstvé
1-2 PL
z 1/2 citróna
1 citrón
1 ks (šťava a kôra)




Postup

  1. 1

    Najskôr je potrebné pripraviť si náplň. Čerstvé figy umyjeme, odkrojíme stopku, pokrájame na menšie kusy, pridáme cukor, citrónovú šťavu, obe kôry (najmä pomarančová urobí úžasnú chuť a vôňu) a rozvaríme. Premixujeme ponorným alebo iným mixérom a nakoniec pridáme pomarančovú šťavu, necháme prejsť varom, odstavíme a necháme vychladnúť.

    Figovo-pomarančový koláč na spôsob crumble (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zo surovín na cesto a posýpku vypracujeme kompaktnú, ale drobivú zmes. Najskôr zmiešame maslo a cukor, postupne pridáme vločky a múku (múku môžete použiť podľa vlastného uváženia, napr. hladkú a celozrnnú a pod.). Ja som na zmiešanie surovín použila robot. Asi 1/3 zmesi odložíme bokom, zvyšok rovnomerne utlačíme do pekáča vystlaného alobalom alebo papierom na pečenie. Na spodnú časť koláča rozotrieme hrubšiu vrstvu ovocnej náplne a navrch rovnomerne rozmrvíme zvyšok cesta.

    Figovo-pomarančový koláč na spôsob crumble (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    V rúre zohriatej na cca 175 °C pečieme do zlatista. Pôvodný recept uvádzal dobu 30-35 minút, ale mojej rúre to trvalo dlhšie (cca 45 - 50 minút). Takže doba pečenia môže závisieť od toho ako tá - ktorá rúra pečie.

    Figovo-pomarančový koláč na spôsob crumble (fotorecept) - obrázok 3

Diskusia k receptu

evusik
vyzerá úžasne, teším sa keď aj naša figa bude mať väčšiu úrodu, snáď na rok, a potom upečiem takúto dobrotu aj ja :-)
siuuu
@evusik (3.11.2023 09:03)

Ja chcem vyskúšať aj s iným džemom, napríklad domácim pečeným rumovo-slivkovým - mám rada tieto jednoduché dezerty ;-)
1x evusik




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia