Figový koláč

Figovo-pomarančový koláč na spôsob crumble (fotorecept)

Autor receptu: siuuu

Náš figovník sa rozhodol zarodiť až na jeseň, takže som potrebovala spotrebovať figy.* Ja nie som prívržencom krémových dezertov, tak som hľadala nejakú maškrtu bez krému a natrafila som na tento koláč, ktorý mi vzdialene pripomenul mrežovník so slivkovým lekvárom z minulosti a crumble, ktoré občas robievam s čerstvým ovocím.

15-20
porcií
30 minút
príprava
35-45 minút
na 175 °C

Suroviny

Postup

  1. Najskôr je potrebné pripraviť si náplň. Čerstvé figy umyjeme, odkrojíme stopku, pokrájame na menšie kusy, pridáme cukor, citrónovú šťavu, obe kôry (najmä pomarančová urobí úžasnú chuť a vôňu) a rozvaríme. Premixujeme ponorným alebo iným mixérom a nakoniec pridáme pomarančovú šťavu, necháme prejsť varom, odstavíme a necháme vychladnúť.
  2. Zo surovín na cesto a posýpku vypracujeme kompaktnú, ale drobivú zmes. Najskôr zmiešame maslo a cukor, postupne pridáme vločky a múku (múku môžete použiť podľa vlastného uváženia, napr. hladkú a celozrnnú a pod.). Ja som na zmiešanie surovín použila robot. Asi 1/3 zmesi odložíme bokom, zvyšok rovnomerne utlačíme do pekáča vystlaného alobalom alebo papierom na pečenie. Na spodnú časť koláča rozotrieme hrubšiu vrstvu ovocnej náplne a navrch rovnomerne rozmrvíme zvyšok cesta.
  3. V rúre zohriatej na cca 175 °C pečieme do zlatista. Pôvodný recept uvádzal dobu 30-35 minút, ale mojej rúre to trvalo dlhšie (cca 45 - 50 minút). Takže doba pečenia môže závisieť od toho ako tá - ktorá rúra pečie.