Foto: tinca
Toto je jeden zo spôsobov ako varia starí prievidžania fazuľovicu. Zásadne sa podáva so zemiakovými babkami /plackami/. A tu je ten môj zachovaný recept.
porcie
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Pripravíme si všetky suroviny. Ak robíme zo suchej fazule deň predtým ju namočíme a potom scedíme. Ja som robila z konzervy mám jednu osvedčenú a je maslová, veľká a chutná /obed je rýchlejšie urobený/. Potom si nakrájame všetku koreňovú zeleninu a zemiaky na kocky, ako aj cibuľku nadrobno.
-
2
Na troške oleja /nie veľa,lebo bude mastná zo slaninky/ si do sklovita upražíme cibuľku, potom orestujeme koreňovú zeleninu, dáme celú rascu,korenie 4 farieb zalejeme cca 1,5 l vody a dáme tam variť aj slaninku vcelku /klasickú, alebo ja som mala oravskú/. Pridáme bujón a varíme, keď je zelenina polomäkká, tak pridáme na kocky pokrájané zemiaky. Nakoniec pridáme fazuľu.Ak je zo suchej varíme ako prvú. Uvarenú slaninku vyberieme, posekáme na drobučké kocky, pridáme cesnak a sladkú papriku-vymiešame extra v miske. Keď je všetko v polievke mäkké pridáme túto zmes a ešte krátko zvaríme.
-
3
Nakoniec polievku ochutíme vegetou, majoránkou, ak treba soľou a pridáme nasekané vňate petržlen,zeler a pažítku. Ako príloha sa k tomu podávajú maličké zemiakové placky, ktoré sa pustia do polievky prehriať. Ja ich robím na dolkovej panvici. Alebo druhá varianta,že polievku zajedáme chrumkavými plackami.
Ďakujem