Fazuľová polievka

bojar - bez fotkybojar, 17. januára 2014

Tento recept som si časom sám upravil a prisposobil našej chuti. Na prípravu používam namy dopestovanú suchú fazulu - pestujeme 17 druhov. Čím viac Zobraziť celý popisTento recept som si časom sám upravil a prisposobil našej chuti. Na prípravu používam namy dopestovanú suchú fazulu - pestujeme 17 druhov. Čím viac roznych fazuliek tým je polievka lepšia.

6 - 8
porcií
20 minút
príprava
120 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 hrnček
0,5 kg
1 - 2 ks
1 - 2 ks
0,1 kg
0,1 kg
1 hrsť
4 - 6 guličiek
4 - 6 guličiek
4 - 6 strúčikov
1 ks malá
2 PL
1 - 2 ks




Postup

  1. 1

    Prebratú a umytú fazulu predchádzajúci večer namočíme. Rano je dáme variť spolu s údeným rebierkom prípadne s innou údeninou (ja používam mnou vyúdené rebierka pekne masité)

  2. 2

    Keď je fazula na polovice uvarená a rebierka sú akurát (zažínajú sa odelovať od kost) vyberieme ich a rozkrájame na malé kúsky (prípadne ich hneď zjeme s chlebom a horčicou). Ak zostali nezjedené odložíme ich na bezpečné miesto - pojdu pred dovarením do polievky. Do variacej sa fazule pridáme nakrájanú zeleninu, štipľavú papriku, nové a celé korenie, celú neošúpanú cibulku a umyté krupy. Kým sa polievka varí z omastku a múky pripravíme zápražku do ktorejpridáme roztlačený cesnak.

  3. 3

    Keď je fazula maká prydáme na kocky nakrájané zemiaky a záprašku. nakoviec dochutíme soľou (záleží na slanosti rebierok), majoránkou a mletým čiernym korením. kto má rád pridá ešte polievkové korenie, v lete je výtaná nasekaná petržlenová vňať a polievka je nasvete.

Diskusia k receptu

jakamaka
Prečítala som si viaceré Tvoje recepty.. a ďalej už nemožem, lebo "zožeriem" aj celý počítač :):):) Také dobroty tu dávaš, jeden recept lepší ako druhý... Ďakujem za inšpiráciu.
jamarlen
ách, to bolo dávno, čo som dával rebierka, teraz údené kuracie stehno bez kože. zelenina hrubo strúhaná, ale surová, zápražka žiadna -- ale pochutíme si tiež:)
17 druhov fazule, vlastnoručne dopestovanej! - blahoželám, závidím tú pastvu pre oči aj bruško, aj ten dobrý pocit….prajem všetko najlepšie a ďaľšie úrodné roky
elef
veru,vlastnorucne dopestovana je o inom,citit ze to ma iny smak,babka volakedy pestovala,vtedy sme to nevedeli ocenit,co by som dnes za to dala,vyborna polievocka
radost
poctivá polievka z "babičkinej truhlice"...
chutí velice...:-)
jozka2
je tam toho dost vela do fazulovej polievky,ale vsetkeho tak akurat,moze byt dobra.
kakao
Autor nahádzal do polievky všetko možné a potom to takto vyzerá: v rozpise surovín "paptika štipľavá", "rebierka sa zažínajú oddeľovať od kosti" a tá "výtaná" petržlenová vňať je naozaj lahôdka, dohromady všetky suroviny vytvoria dokonalú gebuzinu.
radost
@kakao -ty si tu další-ktorý rozhoduje o tom-čo má všetkým chutiť..??
presne túto fazuľovú polievku-so zeleninou,krúpami a údeným varieva moja teta..ujo ju má veľmi rád..my nekupujeme údené mäso.../ale klobásky áno..:-)/..podľa teba gebuzina..podľa druhých chutná..sýta polievka..to je trestné..??
kakao
@radost : Ty si ministerka zbytočných záležitostí, všade strkáš nos a pritom si ma vôbec nepochopila, ja som napísal iba svoj názor, podľa mňa je polievka prekombinovaná, samozrejme, čo chutí jednému, nechutí druhému :-) Podľa mňa však celková úroveň a spracovanie tohto receptu (chýba foto, chýb v texte ako maku) stojí za starú belu. Iste, teraz čakám komentáre o mojich počinoch-nepočinoch na Vareche, ale mne na rozdiel od @bojara nechýba v hlave mozog, ktorý mi jasne napovie, že keď na niečo nemám, tak sa tým proste nechválim a chodím tu iba za inšpiráciou, ktorú som však v tomto recepte nenašiel - jasný príklad, ako sa to nemá robiť!
gabriele
toto je vynikajuca polievka...jedna z nasich najoblubenejsich...udene maso ale varim extra...a kazdy si potom z neho moze pridat na tanier...a niektori aj nepridaju :)..a este sa na tanieri pridavaju domace siroke rezance...k tomu pečiem pochopeň...to je posuch z kysnuteho cesta, do ktoreho ide mleta rasca, cierne korenie...upeceny sa potiera polevou z rozotreteho cesnaku, soli, masti a vody...tuto sytu polievku sme kedysi mavali doma dvakrat v mesiaci...babka k tomu piekla zemiakove lokse, ktore mastila preprazenym maslom...inac ta chut polievky aj bez udeneho je naozaj vyborna...a zvlast, ked sa do nej da domaca fazula...a v lete rozne vnatky a zahradne "buriny" :)
eviana
Skvelá fazuľovica... u nás síce bez krúp a zemiakov, ale inak takmer identická... k nej už len kus čerstvého chlebíka, langoš, alebo aj pochopeň od @gabriele - paráda. Dúfam, že niekedy pridáš recept milá @gabriele :) Aby sme mali novú inšpiráciu k fajnej fazuľovici, však @bojar ? :) Tlieskam :)
evanaaa
Fazuľovú síce robím trochu ináč, máme ju radi, raz je s klobáskou, inokedy s údeným, alebo aj bez a so širokými rezancami, aj keď mne chutí len tak s chlebom.
Ako vidím ,nedávno sa zaregistroval nový "gastrokontrolór, učiteľ, tak si dajte pozor, čo uverejníte, aby vás nespráskal ako @bojar - a. Len či nás poučí a ukáže, ako sa má variť, a pridá aj nejaké recepty, že @kakao , lebo takých tu máme.......
lucka555
@kakao až som si šla tie tvoje skvelé a dokonalé recepty pozrieť a čo sa nestalo? Žiadne som nenašla.. To je prekvapko čo? Ani nie..
Týchto mudrlantov ani mozog ani ruka máme všetci radi a želáme ti krásny a pokojný život.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia