Fazuľová polievka

Autor receptu: bojar

Tento recept som si časom sám upravil a prisposobil našej chuti. Na prípravu používam namy dopestovanú suchú fazulu - pestujeme 17 druhov. Čím viac roznych fazuliek tým je polievka lepšia.

6 - 8
porcií
20 minút
príprava
120 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Prebratú a umytú fazulu predchádzajúci večer namočíme. Rano je dáme variť spolu s údeným rebierkom prípadne s innou údeninou (ja používam mnou vyúdené rebierka pekne masité)
  2. Keď je fazula na polovice uvarená a rebierka sú akurát (zažínajú sa odelovať od kost) vyberieme ich a rozkrájame na malé kúsky (prípadne ich hneď zjeme s chlebom a horčicou). Ak zostali nezjedené odložíme ich na bezpečné miesto - pojdu pred dovarením do polievky. Do variacej sa fazule pridáme nakrájanú zeleninu, štipľavú papriku, nové a celé korenie, celú neošúpanú cibulku a umyté krupy. Kým sa polievka varí z omastku a múky pripravíme zápražku do ktorejpridáme roztlačený cesnak.
  3. Keď je fazula maká prydáme na kocky nakrájané zemiaky a záprašku. nakoviec dochutíme soľou (záleží na slanosti rebierok), majoránkou a mletým čiernym korením. kto má rád pridá ešte polievkové korenie, v lete je výtaná nasekaná petržlenová vňať a polievka je nasvete.